Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazanı nasıl geçirirdi?

Allah'ın rahmet kapılarının açık olduğu mübarek Ramazan-ı şerif, günahların bağışlanması için Müslümanlar için çok önemli bir fırsat ayıdır. Kadir gecesinin içinde bulunduğu bu özel ayda yapılması faziletli olan ibadetleri Peygamberimiz (SAV)'in hadislerine göre sizler için derledik. Peki, Efendimiz (SA), ramazanı nasıl geçirirdi? Ramazan ayının faziletlerinden nasıl yararlanılır? Ramazan ayı ibadetleri neler

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2020 21:07 GÜNCELLEME 03.05.2020 21:08 Masiva
Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazanı nasıl geçirirdi?
Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazanı nasıl geçirirdi?

Peygamber Efendimiz (SAV), mükafatını yalnızca Alah (c.c)'dan ümit ederek Ramazanı ibadet yaparak geçiren kimselerin geçmiş günahlarının bağışlanacağını müjdelemiştir. Allah (c.c)'un rızasını kazanabilmek için çok kıymetli bir fırsat ayı olan bu mübarek ayda bol bol ibadet etmeli ve Allah'ın sevmediği işlerden uzak durmalıyız. Geçmişte işlenen günahların affı için bol bol tövbe edilmeli ve o işlediğimiz günahlara bir daha dönmemek üzere çaba göstermeli, dua etmeliyiz. Farz olan namazlardan sonra en faziletli namazın 'Gece namazı' olduğunu belirtmiş, gece namazına kolay kalkabilmek için de gündüz 'Kaylule uykusunu' tavsiye etmiştir. 

ORUCU HURMA İLE BOZMANIN HİKMETİ NEDİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Ramazan ibadetleri neler

- İTİKAFA GİRERDİ...

itikaf ibadeti nasıl yapılır? İtikafın fazileti

Ramazan ayının son 10 günü, dünya işlerini bırakıp kendisine camiye kapatarak itikaf ibadetini gerçekleştirirdi.

Hz. Aişe (r.a) rivayetine göre, “Resûlullah Ramazan ayında ibâdet husûsunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan’ın son on gününde ise kendisini çok daha fazla ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırır ve izârını bağlardı. (Yâni ibâdet için hazırlıklarını tamamlar ve büyük bir azimle Hakk’a yönelirdi.)” (Buhârî, Fadlu Leyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8)

RAMAZAN AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

RAMAZAN AYINI NASIL KARŞILAMALI VE UĞURLAMALIYIZ? İLAHİYATÇI ÖMER DÖNGELOĞLU'NUN AÇIKLAMASI...

Bu günlerde her zamankinden daha fazla ibadet yapan Efendimiz (SAV), Abdullah ibni Ömer (r.a) için:

“-Abdullah ne iyi adamdır! Keşke bir de geceleyin namaz kılsa…” buyurmuştu. (Buhârî, Teheccüd, 2)

SAHURA KALKMAK GEREKİYOR MU? SAHUR YAPMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

- İFTARDA HURMA YA DA SU İLE ORUCUNU AÇARDI...

hurmanın faydaları

Akşam ezanının okunmasıyla başlayan iftar vaktinde Efendimiz (SAV), akşam namazını eda etmeden önce bir-iki hurma tanesi ile ya da bir yudum su ile orucunu açardı. İftarı akşam namazından sonraya bırakmamasının nedeni, yahudi ve hristiyanların iftarı yıldız görünene kadar geciktirmeleridir. Onlara benzememek için iftarda acele etmeyi uygun gördüğü bilinmektedir.

- SADAKA VERİRDİ...

sadaka vermenin fazileti

Peygamber Efendimiz (SAV)'e, “-Hangi sadaka daha faziletlidir?” diye sorulunca, 

''-Ramazan ayında verilen sadaka.” buyurmuş, Zeyd bin Sâbit (r.a) bu aydaki sadakanın ecri için:

“-Ey Zeyd! Verecek hiçbir şeyin yoksa, bir parça ip ile dahî olsa halkla birlikte fıtır sadakasını ver!” (Taberânî, 5, 123) buyurmuştur.

- İFTARA MİSAFİR ÇAĞIRIRDI

iftara misafir çağırmanın sevabı

Efendimiz (SAV) bu ayda oruçluya iftar açtırmanın faziletini müjdelemiştir.  Bir hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmaktadır:

“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.”(Tirmizî, Savm 82)

- TERAVİH NAMAZI KILARDI...

teravih namazısevabı

Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazan ayına özel olarak kılınan ve sevabından faydalanabilmek için mümin kimselere teravih namazını kılmalarını tavsiye etmiştir. Konuyla ilgili Efendimiz (SAV), "Allah size Ramazan orucunu farz kılmıştır, ben de size gece namazını (teravihi) sünnet kıldım" (İbn Mâce, İkametü`s, Salâ, 173; İbn Hanbel, I,191 vd.) 

PEYGAMBERİMİZ (SAV) TERAVİH NAMAZINI KAÇ REKATTA KILARDI?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR