Faziletli iftar ve sahur duaları! Peygamberimiz sahuru ve iftarı nasıl yapardı? Oruç açma duası
Ramazan ayında Peygamber Efendimiz (SAV)'in sahur ve iftar adabını sizlere derledik. Peygamberimizin sahur ibadetleri neler? Peygamberimiz sahurda hangi duayı okurdu? Sahur ve iftar duası nedir? İftarda oruç ama duası nedir? iftara hurma ile başlamanın faydalarını bilimselliğini öğrendiğinizde şaşkınlığınız iki kat artacak! Peki oruç neden hurma ile açılmalı? Peygamber Efendimiz (SAV) orucu neyle açardı?
ABONE OLOn bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan-ı şerif ayı, riya karıştırmadan samimi ve içten bir şekilde ibadet edildiği zaman Müslüman kişiler için oldukça faziletli bir aydır. Sadece Ramazan Ayına özel gerçekleştirilen teravih gibi bazı ibadetler, Allah (c.c)'un rızasını kazanabilmek için önemli bir fırsat dönemidir. 1 ay boyunca tutulacak olan oruç ibadetinin heyecanı İslam aleminde bu denli yaygın iken fazileti bol olan ibadetlere yönelmek, bu aydan mağfiretle ayrılmak için çaba gösterenler için çok kıymetlidir. Yardımseverliğin ve paylaşmanın ön planda olduğu Ramazan Ayında, usulüne uygun bir şekilde ibadetler yapılmalı, aynı zamanda Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetleri yerine getirilmelidir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ramazan ayında yaptığı ibadetler (Teravih, itikaf, oruç ve zikirler) layığıyla yerine getirilmeli ve sevabı yalnızca Allah (c.c)'dan ümit edilmelidir. Müslümanlar Allah'ın farz kıldığı oruç ibadetini gerçekleştirirken yalnızca ağzını değil dilini de tutmalı, kötü söz söylememeli ve kalp kırmamalıdır. Aynı zamanda nefsi terbiye etme ayı olduğundan olabildiğince sevap işlemeli ve günahlardan uzak durmalıyız. Bu ayda fazileti kat kat sevap olan Teravih namazlarını kılmalı ve Kuran-ı Kerim bu ayda Kadir gecesinde indiği için bol bol Kuran-ı Kerim okumalıyız. Mukabelede karşılıklı Kuran okuma ve dinleme ile 30. günün sonunda indirilen hatimlerin duası yapılmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerini sık sık uygulamaya gayret göstermeliyiz. Ramazan ayında Peygamberimizin sahur ve iftar adabını bilmeli, O ne ile oruç açıp, hangi duayı okuyorsa bizlerde onları uygulamaya çalışmalıyız. Peygamberimizin sahurda ve iftarda dikkat ettiği hususları sizler için araştırmaya çalıştık. Peki iftar ve sahurda okunabilir dualar neler? Peygamberimiz orucunu neden hurma ile açardı? Sahur ve iftarda bilinmesi gerekenler...
TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZ NASIL UYUR NASIL OTURURDU? YÜZ ÜSTÜ YATMAK CAİZ Mİ? OTURMA VE UYUMA ADABI
SAHUR NEDİR? SAHURUN FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER
Oruç tutacak olan Müslümanların imsak vaktinden önce geceleyin yedikleri yemeğe sahur denir. Sahura kalkılarak tutulan bir orucun bereket olduğunu bizlere müjdeleyen Sevgili Peygamberimiz (SAV), "Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır." (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45) Sahurda ve iftarda aceleci olmamız gerektiği konusunda bizleri uyaran Peygamberimiz (SAV), (Buhârî, Savm, 45; Müslim, Sıyâm, 48; Tirmizî, Savm, 17/708.) "Gündüzün orucuna sahur yemeği ile gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!" (Hâkim, I, 588) buyurmaktadır. (Kaylule yani öğle uykusu nasıl yapılır öğrenmek için tıklayın)
PEYGAMBERİMİZ SAHURDA NE YAPARDI? PEYGAMBERİMİZİN SAHUR ADABI
“…Farzlar dışında en faziletli namaz, gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 203) diyerek bizleri Teheccüt namazına teşvik eden Peygamberimiz (SAV), “Cebrâîl (a.s) geldi ve şöyle dedi: «…Hiç şüphe yok ki, mü’minin şerefi (değeri) teheccüd namazındadır…»” (Cem’u’l-Fevâid, I. 335) diyerek bizleri müjdelemiştir. Dolayıyla bizler de geceleri teheccüt namazı kılmaya çaba göstermeliyiz.
Zeyd İbni Sâbit (r.a.) rivayetlerine göre, ''Biz Resûlullah ile birlikte sahur yemeği yedik sonra da sabah namazını kıldık. Sahur yemeği ile sabah namazı arasında ne kadar zaman geçti? diye soruldu. “Elli âyet okuyacak kadar” cevabını verdi.'' (Buhârî, Savm 19; Müslim, Sıyâm 47)
SAHURDA YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN DAVRANIŞLAR:
-Azda olsa bir şeyler yemek.
Resulallah (s.a.a) dedi ki; "Allah ve melekleri sahur vakitlerinde istiğfar eden ve sahur yemeği yiyen kimselere salavat getirirler."
-Kadir Sûresini okumak.
-Sahurda şu duayı okumak:
SAHUR DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU:
"Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi'tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu'l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu'l yesire ve ye'fu eni'l kesiri, ikbel minni'l yesire, ve'fu enni'l kesire, inneke ente'l ğafuru'r Rahim, Allahumme inniy es'eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a'leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine'l ayşi bima kasemte li, ya erheme'r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni'meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente's satiru avreti, ve'l aminu rev'eti ve'l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme'r rahimin."
SAHUR DUASININ ANLAMI:
"Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.Allah'ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi."
''Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah’ımız.. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe… Âmin…” bu şekilde bir dua gerçekleştirebiliriz...
NİHAT HATİPOĞLU'NUN ÖNERİSİNE GÖRE SAHUR DUASI:
Nihat Hatipoğlu'nun sahur duası! Sahurda okunabilir dua tavsiyesi:
“Allâhümme kir sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” duâsı okunması mümkün. Bu allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu benzer biçimde ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; kabahatumu bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey kabahatları affeden Rabbim! Allah’ım! Bu günde emrini icra etmek için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel keyfinı bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi”
PEYGAMBERİMİZ ORUCUNU NASIL AÇARDI? İFTARDA ORUÇ AÇARKEN HANGİ DUA OKUNUR? PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI...
Hadis-i şeriflere baktığımızda sergilediği davranış ve söylediği hikmetli sözlerle örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerine hayatımızda sık sık yer vermeliyiz. Peki bunun için en basitinden ne yapabiliriz? İşte en kolay örneği...
Peygamber Efendimiz (SAV), orucunu bozacağı vakit şu duayı edermiş:
“Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü.” (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)” (krş. Ebû Dâvud, Savm, 22)
Mervan ibni Salim, ibni Ömer (r.a) rivayetine göre,Peygamberimiz (SAV), orucunu açınca şöyle derdi buyuruyor:
“Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşaallah Teâlâ sevap kesinleşti.” Hadisin râvisi Rezin, duanın başına “Elhamdülillah” kelimesini ilave etti. (Ebu Dâvud, Savm: 22)
Selmân İbni Âmir (r.a)'ın rivayetlerine göre Peygamberimiz (SAV), şöyle buyurdu:
“Biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın; çünkü hurma bereketlidir. Eğer hurma bulamazsa orucunu su ile açsın; çünkü su temizdir.” [Tirmizî, Zekât 26. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 21; Nesâî, Zekât 82; İbni Mâce, Sıyâm 25]
ORUCU NEDEN HURMA İLE AÇMALIYIZ? İŞTE BİLİMSEL BOYUTU...
Peygamber Efendimiz (SAV), namaz kılmadan önce orucunu hurma ile açarmış. Kuru ya da yaş olmak üzere iki çeşidi bulunan hurma yoksa birkaç yudum su ile açarmış. İşin bilimsel boyutuna baktığımızda, gün boyu aç ve susuz kalan kimsenin özellikle de karaciğer deposunun dolu olması gerekir. Sahurda tüketilen yiyecek ve içecekler ise kişiyi yalnızca 6 saat yatıştırmaktadır. İftar vakti orucunu hurma ile bozan kimse karaciğerde bitmiş olan şeker anında takviye edilir.
Sağlık açısından türlü türlü faydasının olduğu bilinen hurmada fruktoz gibi maddeler direkt olarak karaciğere ulaşarak beyne ve diğer organlara yayılmayı kolaylaştırır. Bu sayede kişinin ihtiyaç duyduğu enerji yerine getirilmiş olur. İftar yaparken aç karna hurmayla değilde başla bir yemekle başlansaydı bağırsakların şekeri emmesi saatleri alacak ve sindirim problemi oluşturacaktı.
-
Özkan 5 yıl önce Şikayet EtEfendimiz (s.a.v) ne dediyse haktır.Beğen Toplam 6 beğeni