Peygamberimizin sıkıntı duaları neler? Dertten ve sıkıntıdan kurtulma duaları! İnşirah Suresi..

İmtihan olarak geldiğimiz dünyada kimi zaman karşılaştığımız hatta kendi içimizde boğuşarak dert edindiğimiz meseleler içimizi karartabilir. Sıkıntı ve üzüntü veren bu iç sıkılmalarından rahatlamak için dualar okuyabilirsiniz. Peygamberimizin (SAV)'in sıkıntı duaları neler? Dertten ve sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunmalı? İnşirah Suresi Arapçası ve Türkçe okunuşu nasıl?

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2020 07:00 GÜNCELLEME 17.03.2020 13:44 Masiva
Peygamberimizin sıkıntı duaları neler? Dertten ve sıkıntıdan kurtulma duaları! İnşirah Suresi..
Peygamberimizin sıkıntı duaları neler? Dertten ve sıkıntıdan kurtulma duaları! İnşirah Suresi..

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in “Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.” (Buharî, Mardâ,1; Müslim, Bir, 5) hadis-i şerifine baktığımızda, şer görünen şeyin aslında bizler için hayırlı olabileceği de görülebilmektedir. Bu yüzden Allah (c.c)'un bizleri sınamış olduğu imtihan karşısında asla isyan etmemeli ve tam tevekkül halinde Allah (c.c)'un ipine sarılarak tüm dert ve sıkıntılara karşı sabır göstererek dua edilmelidir. Kuran-ı Kerim'deki Bakara Suresinde geçen “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) mealinde ayette herkesin kendi gücünün yettiği kadar yükümlülüklerinin olduğu anlaşılabilmektedir. Dünyalık meşgaleler karşısında önümüze imtihan olarak çıkan meseleleri dert edinmemeli, sabrederek imtihan kazanılmaya çalışılmalıdır. Bu esnada sıkıntı ve dertlerden kurtulmak için huzur veren ayetleri okuyabilir ya da Peygamber Efendimiz (SAV)'in sıkıntı anında ettiği duaları okuyarak rahatlamaya çalışabilirsiniz. Peki sıkıntı ve dertten kurtulma duaları neler? Peygamberimizin sıkıntı duaları neler? Maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulmak için hangi dualar okunabilir? İç sıkıntılarına rahatlık veren dua ve hadisler...

Sıkıntıdan kurtulma duası

Yaratılışımız gereği imtihan olarak geldiğimiz dünyada herkesin derdi kendinedir. Bazı kimseler parayı pulu dert ederken bazıları hastalığıyla ya da ailesiyle imtihan olabilir. İşin içinden çıkılmaz sandığımız manevi anlamda bizi yorduğunu düşündüğümüz bu meselelerin çözümü için aradığımız çıkış yolu sadece Allah yolu olmalıdır. Sıkıntıya ve derde düşmüş kimselere rahatlık verdiği bilinen İnşirah Suresi, sıkıntı anında okunabilecek en etkili dualardan biridir. Kuran-ı Kerim'deki İnşirah suresinin Arapça ve Türkçesi ise şu şekildedir:

İNŞİRAH SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

İnşirah suresi

TIKLA OKU: DAĞ KADAR BORCU OLANLARA BORÇTAN KURTULMA DUASI

İNŞİRAH SURESİ TÜRKÇESİ:

1- Elem neşrah leke sadrek

2- Ve vada'na 'anke vizreke

3- Elleziy enkada zahreke

4- Ve refa'na leke zikreke

5- Feinne me'al'usri yüsren

6- İnne me'al'usri yüsren

7- Feiza ferağte fensab

8- Ve ila rabbike ferğab.

ANLAMI:

1- Senin için bağrını açmadık mı?

2- İndirmedik mi senden o yükünü?

3- O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

4- Senin şanını yüceltmedik mi?

5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

6- Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

7- O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

8- Ve ancak Rabb'inden ümit et, hep O'na doğrul!

HER TÜRLÜ SIKINTI VE MUSİBETTEN KURTARAN MUCİZE DUA!

Üzüntü ve sıkıntı duaları! Sıkıntıdan kurtaran dua

İslamın ilk Müslümanlarından olan Ebu Seleme (r.a), Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) ile beraber türlü türlü meşakkati göze almış yiğitlerden biridir. Hanımı Ümmü Seleme ile aralarındaki muhabbet-i aşkı Mekke ve Medine'de de nam salmış. Mutlu aile yaşantısıyla herkesin imrenerek baktığı bu çiftte Ebu Seleme (r.a), bir gün Efendimiz (SAV)'den çok büyük bir müjde alarak evine hanımı Ümmü Seleme'nin yanına koşmaktadır. Dağdan, taştan, maldan, mülkten daha hayırlı gelecek bir şeyin olmadığını söyleyen Seleme'ye, Ümmü Seleme (r.a) büyük bir merakla ne duyduğunu sorar.

Rasulallah (SAV) dedi ki: ki şu üç şeyi söyleyen Allah'ın kendisine yardım etmediği ve başlarına gelen musibeti daha iyisiyle telafi etmediği kimse yoktur. Bunun üzerine Ümmü Seleme'nin merakı giderek artar ve Ey Ebu Seleme söylesene der. O da birincisi; İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. (Allah'tan geldik Allah'a döndürüleceğiz.)  İkincisi; Allahümme curni fi musibeti (Allah'ım bu musibette bana ecir ver) üçüncüsü; Ve ehlifni hayran minha; (Allah'ım başıma gelen sıkıntıyı daha güzeliyle telafi et). Bu üç şeyi söyleyip de o üzüntü içerisinde kurtulmayan kimse yoktur.

Aradan zaman geçer Ümmü Seleme can yoldaşı olan Ebu Seleme'yi kaybeder. Arkasından çok ağlar, çok büyük bir üzüntüye kapılır. Bu kadar derinden üzülürken bir yandan da eşinin öğrettiği bu duayı zikreder. Duadan üçüncüsüne geldiğinde tıkanır. Çünkü ona göre (Allah'ım başıma gelen sıkıntıyı daha güzeliyle telafi et) anlamına gelen zikirde Ebu Seleme'den daha iyisi yoktur der ama yine de Efendimiz (SAV) dediyse doğrudur diyerek üçüncü zikri de söylemiştir.

Aradan çok zaman geçmeden kapısı çalınır ve beni Allah Rasulü gönderdi diyen sahabenin biri gelir. Ümmü Seleme, kapıyı açınca Allah Rasulünü kendisini neden gönderdiğini sorunca o sahabe; Allah sana evlilik teklif etti der. Ümmü Seleme düşünür ve Ebu Seleme'den daha hayırlı kim olabilir olsa olsa Hz. Muhammed (SAV) olur diyerek teklifi kabul eder. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi duanın gücüne inanmak gerekir.

KURAN-I KERİM'DE BELİRTİLEN SIKINTIDAN KURTULMA DUASI

Sıkıntı duası

“Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır.” (Kehf Suresi 10. Ayet)

“Ey Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır ve bizi Müslüman olarak öldür.” (Â’raf, 7/126)

TIKLA OKU: GECE YATMADAN ÖNCE OKUNACAK DUALAR

PEYGAMBERİMİZİN SIKINTI DUASI NEDİR?

Hz. Ali (r.a)'ın rivayetine göre, Efendimiz (SAV) sıkıntılı anlarda şu şekilde dua etmeyi tavsiye etmiştir:

لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللّٰهِ وَتَبَارَكَ اللّٰهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ

Türkçesi:
“Lâ ilâhe illâllâhül halimül kerimü sübhanellahi ve tebarekellahû rabbül-‘arşil-‘azîm vel hamdûlillahi rabbil alemin.” (Ahmed, I, 91, 92, 94)

HZ. YUNUS (A.S)'IN SIKINTIYA DÜŞTÜĞÜNDE ETTİĞİ DUA

Sıkıntı duası

“…Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).” (Enbiya, 87)

Senden başka ilâh yoktur. Seni tenzih ederim, muhakkak ki ben zâlimlerden oldum.(Enbiya, 87) demişti. (Bkz. Tirmizî, Deavât, 81/3505)

Üzüntülü anlarda okunabilir bir diğer dua ise şu şekildedir: “Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm.”

Manası: “el-Azîm, el-Halîm Allah’tan başka bir ilâh yok! Arş-ı Azîm’in sahibi Allah’tan başka ilâh yok! Bütün semâların ve arzın ve çok şerefli Arş’ın sahibi Allah’tan başka ilâh yok!” (Buhârî, Deavât, 27; Müslim, Zikr, 83)

TIKLA OKU: ÖLÜNÜN ARKASINDAN AĞLAMAK...

RIZIK SIKINTISI ÇEKENLER İÇİN OKUNACAK DUA! EN TESİRLİ RIZIK DUASI HANGİSİ? VAKIA SURESİNİN FAZİLETLERİ

Ölüm döşeğinde olan Abdullah b. Mesud (r.a.)’ı  ziyarette bulunan Hz. Osman:

“- Sana beytülmalden bir bağışta bulunulmasını emredeyim mi?” diye sorar. İbn Mesud buna ihtiyacının olmadığını söyleyince Hz. Osman (r.a.):

“- Senden sonra hiç olmazsa kızlarına kalır” deyince İbn Mesud (r.a.):

“- Sen kızlarımı merak etme. Ben onlara her gece Vâkıa sûresini okumalarını öğrettim. Zira ben Resûlullah (SAV.)’in «Her kim her gece Vâkıa sûresini okursa ona fakirlik dokunmaz» buyurduğunu işitmiştim” der. (İbn Hanbel, Fedâilü’s-Sahâbe, II, 726)

Vakıa suresi

Vakıa suresi

Vakıa suresi

Vakıa suresi

YORUMLAR 5
  • Eva 4 yıl önce Şikayet Et
    Guzel
    Cevapla
  • fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    cok guzel bir dua allah razı olsun sizden
    Cevapla
  • berkksakinmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
  • CANSU ŞAHİN 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun her harfiniz için.
    Cevapla
  • Hacer 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR