Adet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...

Gusul abdesti aldıktan sonra kadınlarda gelebilen akıntı ya da lekelenmenin namaz kılmaya engel olup olmadığı kafa karıştırabilmektedir. Adet şüphesi ile namaz kılınabilir mi? Temizlendikten sonra gelen akıntı ile namaz kılınır mı? Kahverengi lekelenme namaza engel mi? Adette 20 gün hesaplaması nasıl yapılır? Lekelenme günü adetten sayılır mı? Adet kanaması uzun süren kadınlar ne yapmalı? Kadınların özel halleri:

ABONE OL
GİRİŞ 05.05.2020 14:19 GÜNCELLEME 06.05.2020 09:55 Masiva
Adet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...
Adet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...

Kadınların özel durumlarıyla ilgili İslam ilmihali konuları arasında yer alan adet dönemi kanaması ve lekelenme süreci, pek çok Müslüman kadının kafasını karıştırabilmektedir. Adet dönemi boyunca namaz ve oruç gibi farz ibadetlerden mükellef olunmayan kadınlar, bu özel durumlarına oldukça hassas ve dikkatle yaklaşmalıdır. Çünkü bu özel haller, kendilerini birçok konudaki dini görevleri ile alakalıdır. Ergenlik döneminden itibaren menopoza kadar her ay başında görülmeye devam edilen hayız kanı ya da bir diğer adıyla 'dem-i hayız' ile ilgili cevabı merak edilen sorular genelde belli başlı meselelerdir. Bu meseleler arasında adet dönemi bittikten sonra temizlenmek amacıyla alınan gusul abdesti sonrasında leke ya da akıntı gelme durumunun namaza engel olup olmadığı gibi konular yer alır. Adet kanaması kesilmesine rağmen leke görülmesinin ibadete engel ya da kılınsa günah olur mu gibisinden giren düşüncelerin vicdani bir duruma dönüşmesi sonucunda kadınları bu durum daha da detaylı araştırmaya yöneltmiştir. Her Müslüman kadının özel halleriyle ilgili bilmesi gerekenleri olabildiğince sadeleştirerek doğru kaynaklardan araştırmaya çalıştık. Peki dini açıdan adet kaçıncı gün bitmiş sayılır? Adet düzensizliği olan kadınlar nasıl davranmalı? İşte kadınlarda hayız haline ait cevabı aranan meseleler...

TIKLA OKU: ADETLİ OLAN KADINLAR HANGİ İBADETLERİ YAPABİLİR?

ADET KANAMASI KAÇ GÜN SÜRER? ADET NE ZAMAN BİTMİŞ SAYILIR?

Adet sonrasında gelen leke ve akıntı namaza engel mi?

Kadınlarda görülen adet kanamasının en azı 3 gün (72 saat), en fazlası ise 10 gün (240 saat) olmakla beraber bu iki müddet boyunca meydana gelebilecek kanamalar kesintili olsa dahi adet kanamasını yani hayız'a girer. Örneğin; bir kadın 5 gün kan görse 2 gün kesilip 8. gün yine kanaması devam etse gelen kan adet kanı sayılır. 2 adet dönemi boyunca temizlik haline 'tuhr hali' denilmektedir ve bu sürenin 15 günden az olması imkansız iken 15 günü geçmesi olabilecek bir şeydir.

Hadis-i şerif: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl." (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

 TIKLA OKU: KADINLAR PANTOLONLA NAMAZ KILABİLİR Mİ? EDEBE UYGUN...

ADET DÜZENSİZLİĞİNDE NAMAZ NE ZAMAN KILINIR?

Adet sonrası leke gelince namaz kılınır mı?

Düzenli adet gören kadınlardan ziyade adet dönemi değişebilen yani düzensiz hayız hallerinde birtakım hesaplamaların yapılması biraz daha güç olabiliyor. Örnek verecek olursak; bir kadın ilk ayında 5 ay diğer ayında 7 gün adet kanı görebilir. Bu gibi durumlarda dikkatli davranarak amel etmek gerekir. Dolayısıyla o kişinin 7. gün olduğu zaman yıkanıp, namazını kılması gerekir. 7. gün çıkmadığı sürece de cinsel ilişkiye girmek yasaktır.

Adetin değişmesi için esas olarak göz önünde bulundurulması gereken şey; 2 adetin görülmesidir. Örneğin bir kişi her ay 5 günlük adet oluyorsa, sonraki 2 defa 4 ya da 6 günlük kanaması olursa, adeti 5 günden 4 ya da 6 güne intikal eder. Kısacası adeti 1 kez ile sabit, 2 kez ile değişebilir.

TIKLA OKU: ABDESTSİZ DUA VE SURE OKUNUR MU?

ADETTE 10 GÜN NASIL HESAPLANIR? LEKELENME ADET SAYILIR MI? ADET KANAMASI 10 GÜNDEN FAZLA SÜRERSE....

Adette 10 günden fazla kanama

Belirli adet günlerinden fazla gelen kan, belirli günlerde gelen kanla birlikte 10 günden fazla olsa belirli günden gelen kandan fazla olan miktar hayız'a değil özür'e girer. Her ay başından önce 3 gün adet gören kadın, adeti üzere 3 gün kan gördüğü gibi, bundan 2 ya da 3 gün öncesinde kan görmüş olsa dahi, bunların hepsi adet sayılır. Adet dönemi boyunca her gün kanama gelmesi zorunlu değildir, birkaç gün kesilip yeniden devam edebiir gün sayısı 10'u bulana kadar... 10 günden fazla gelen adet kanamasında istihaze yani özür durumu gerçekleşir.

İlk defa hayız olacak olan kızların adeti sabit değilken kan kesilmeyip sürecek olursa, her aydan 10 günü adetine hesaplanır, 20 günü de temizlik müddetidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR