Volkswagen Manisa'da şirket kurdu!

Volkswagen, Manisa merkezli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'yi kurdu. Şirketin sermayesi 943,5 milyon TL olarak açıklandı. Alman devinin Manisa'ya 1,4 milyar Euro'luk yatırım yapacağı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2019 16:01 GÜNCELLEME 02.10.2019 16:17 OTOMOBİL
Volkswagen Manisa'da şirket kurdu!
Volkswagen Manisa'da şirket kurdu!

Alman otomotiv devi Volkswagen'in yeni yatırımında sona gelindi. Yaklaşık bir yıldır kuracağı yeni fabrikası için Bulgaristan ile Türkiye arasında kalan şirket, tercihini Türkiye'den yana kullandı.

Öyle ki, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre Alman şirket Manisa’da 943.5 milyon TL sermayeli şirket kurdu.

 

Gazetede yer alan bilgiye göre, şirketin adı Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak belirlendi.

Gelişmenin duyulmasının ardından Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in hisselerinde de yüzde 5 artış görüldü. 

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Bu haber Manisa'da da büyük bir ses getirdi. Fabrikanın açılacağı haberini alan öncelikle yerel yönetim sonrasında vatandaşlar, 950 milyon liralık yatırımdan fazlasıyla memnun oldu.

Yeni fabrika için Almanların ilk tercihi İzmir olarak belirtilmişti ancak adres Manisa oldu. Böylelikle 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. 

1.4 MİLYAR EURO'LUK YATIRIM

Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'yi arasında, yetişmiş insan gücü, otomobil üretimi konusundaki tecrübesi, gelişmiş yan sanayisi ve iç pazar büyüklüğü ile tercihini Türkiye'den yana kullanan Alman devinin Manisa'ya 1,4 milyar Euro'luk yatırım yapacağı belirtildi.

YILLIK KAPASİTE 300 BİN ADETİ BULACAK

Volkswagen Grubu'nun bünyesinde Skoda, Seat, Audi, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Porsche, Ducati, Scania, Man ve Volkswagen olmak üzere 11 marka bulunuyor.

Alman şirketin Türkiye'de kuracağı yeni tesisinde, grup markalarından Seat ve Skoda için de üretim yapılması bekleniyor.

Bu kapsamda, aynı platformlarda üretilen Volkswagen Passat ile Skoda Superb'in yanı sıra, yine aynı altyapı paylaşan Skoda Karoq ile Seat Ateca'nın da Volkswagen'in  Manisa tesisinde üretileceği aktarılıyor.

Fabrikanın yıllık araç üretim kapasitesinin ise 300 bin adet olacağı kaydediliyor.

123'ÜNCÜ FABRİKASI OLACAK

Volkswagen Grubu'nun Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'nın 33 ülkesinde 122 adet üretim tesisi bulunuyor. Bu ülkelerin 20'si ise Avrupa'da yer alıyor.

Bu kapsamda Manisa'da açılacak fabrika grubun 123'üncü üretim tesisi olarak faaliyete başlayacak.

Toplamda 365 farklı modelin üretildiği bu tesislerde 664 bin 496 kişi çalışıyor. Grubun tüm fabrikalarında üretilen araç sayısı ise 2018 yılında 11 milyon 18 bin adet olarak açıklanıyor.

ELEKTRİKLİ MODELLERE YER AÇACAK

Öte yandan, Volkswagen'in yeni fabrika yatırımı ile mevcut tesislerinde elektrikli modellerine yer açma amacı bulunuyor. Öyle ki, 2015 yılında patlak veren dizel skandalının ardından, Alman şirket elektrikli model geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarına milyar dolarlar harcamaya başladı.

Bu kapsamda, bir süre önce grubun elektrikli modellerinin kullanacağı ortak platform 'MEB'i tanıtan üretici, bataryalı modellerine yer açmak için ise mevcut fabrikalarında bir dönüşüm süreci başlattı.

Elektrikli model ailesi I.D.'yi de görücüye çıkaran Volkswagen, hali hazırda üretime devam ettiği Emden, Zwickau ve Hannover fabrikalarını elektrikli araç üretimine hazır hale gelecek şekilde hazırlıyor.

Alman markanın bir diğer elektrikli modeli I.D. Aero'nun güncel Passat'ın üretiminin yapıldığı tesiste imal edilecek olması ise, bu modelin Türkiye'de üretilme ihtimalin güçlendiriyor.

YORUMLAR 74 TÜMÜ
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Devletinden rica ediyorum Bitlis Tatvan bu araç fabrikası için biçilmiş kaftan buraya kurşunlar.Tren yolu feribot seferi doğunun en büyük yatırımı olur issiz gencler batıya gitmez
    Cevapla
  • Bahadır 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunun nesine sevinelim ya.5000 kişiye is sağlayacakmış.Arkadas biz kendi fabrikamızı kuralım,hem içten patlamalı pistonlu araba hemde elektirikli araba vede ikisinin bir arada olduğu,kendi fabrikamızda 20.000 kisi çalışsın.daha neyi bekliyoruz.bu teknolojiye sahip olmadiktan sonra,hem ic hemde dış piyasaya satmadiktan sonra,yuksek katma değer uretmedikten sonra ne ise yarar ki,baska bir fabrikanın turkiyede faliyete geçmesi..artik kursak su fabrikayı,kendi markamızı onurlandirsak.
    Cevapla
  • SAİT 4 yıl önce Şikayet Et
    Düşüncenize katılmıyorum kendi fabrikanda 20bin işçi çalıştırmak demek üretilen ürünün maliyetini arttırır. Ticaret kabiliyetiniz yoksa lütfen yorum yapmayın. 9 düşün 1 konuş demiş atalarımız.
    Cevapla
  • Taner 4 yıl önce Şikayet Et
    yakışır, AUDi yide bekleriz.
    Cevapla
  • Yörük oğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye mültecileri sınırdan avrupaya bırakırım dedi ardından bu fabrika olayı çıktı. Fabrika kurulup üretime başlamadan inanmayın derim.
    Cevapla
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    turist cekmek icin Manisa nin eski Sarayini yeniden insaa edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR