Şekerli vanilin nedir? Vanilya ile Vanilin Aynı şey midir? Şekerli vanilin neyden yapılır?

Kek, kurabiye veya tatlı tariflerinde kullanılan şekerli vanilin her evde bulunan bir malzemelerden biridir. Mis gibi kokan enfes vanilin lezzetten çok tariflere koku veriyor. Son günlerde ise şekerli vanilin en çok arananlar arasında yer alıyor. Şekerli vanilin nedir? Vanilya ile Vanilin Aynı şey midir? Şekerli vanilin neyden yapılır? sorularının yanıtı haberimizin detaylarında:

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2020 05:12 GÜNCELLEME 04.05.2020 10:11 Pratik Bilgiler
Şekerli vanilin nedir? Vanilya ile Vanilin Aynı şey midir? Şekerli vanilin neyden yapılır?
Şekerli vanilin nedir? Vanilya ile Vanilin Aynı şey midir? Şekerli vanilin neyden yapılır?

Şekerli vanilin her türlü kek, kurabiye, tatlı çörek, süt ve hamur tatlılarında kullanılabilen koku verici aromadır. Küçük paketlerde satılan şekerli vanilin, vanilya ile bütün kek, kurabiye, sütlü tatlı tariflerinde yer alır. Yaygın bir kullanım alanı ise dondurma ve çikolatadır. Vanilin kimyasal yolla elde edilen ve de kağıt endüstrisinde kullanılan ağaçlardan açığa çıkan bir çeşit yan üründür. Lignin-sulfonik asit denilen kimyasal atık sülfattan elde edilir. Vanilin aslında Vanilyanın içinde bulunan ana etken maddedir.  Günümüzde pek çok kişinin Vanilya ile aynı şey olduğunu düşünüdüğü bir gıda katkısıdır. Oysaki Vanilya tamamıyla doğal bir bitkiden elde edilen doğal ve aromalarca zengin bir üründür. 

VANİLYA VE VANİLİN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Kekin hamuruna eklendiğinde mis gibi kokan vanilin sadece %2'si kadarı Vanilya'dan elde edilmesine rağmen geri kalanı kimyasal yollardan elde edilmektedir. Marketlerde kolayca bulanabilen vanilin, vanilya ile karıştırılmamalıdır. Vanilya, Meksika, Madagaskar gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Dünyada en fazla işçilik gerektiren zirai ürün olduğu ve üretimi toplam talebi karşılayamadığı için safrandan sonra en pahalı baharat olan vanilya, çiçek açtıktan sonra ilk 12 saat içinde ahşap bir alet kullanılarak elle polenize edilir. Daha sonra meyve verdiğinde çubuklar yeşil meyve halindeyken kopartılır. Henüz tadı ve aroması oluşmamış bu meyveler sıcak suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur. Bu ürünler ayrıştırılır ve 1-2 ay boyunca dinlenmeye bırakılır.

Vanilya çubukları aktarlarda deney tüpü gibi uzun tüplerde tekli veya ikili olarak satılıyor. Bunların içinde minik siyah tohumlar bulunduğu için tohum zarfları da denilir. Vanilya çubuklarını satın alırken en çok içindeki nem oranına dikkat etmek gerekiyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR