Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu? Diyanet açıkladı
Ramazan ayı devam ederken vatandaşlar kusmak orucu bozar mı diye sorguluyor. Oruçluyken ağız dolusu kusmanın hükmü internette en çok arananlar arasında bulunuyor. Diyanet konu hakkında açıklama yaptı. Peki kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?
ABONE OLRamazanda oruç tutanlar kusma durumu gerçekleştiğinde orucun bozulup bozulmadığını sorguluyor. Kusma eylemi birçok farklı sebepler sonucunda yaşanabilir. Bireyler bazen isteyerek bazen de istemeden kusabiliyor. Peki kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu? İşte Diyanet'ten konu hakkında açıklama!
KUSMAK ORUCU BOZAR MI?
Orucu bozan ve bozmayan haller vardır. Bunlar hakkında araştırma yapanlar oruçluyken kusmanın hükmünü araştırıyor. On bir ayın sultanı Ramazan'da sıklaşan aramalar tutulan oruç sırasında kusulursa oruca zarar verip vermediği olmaktadır. Konu hakkında gerekli açıklamalar yapılmıştır.
Miktarı ne kadar olursa olsun kendiliğinden meydana gelen kusma ile oruç bozulmaz. Bunun gibi kendiliğinden mideden ağza yükselen şeylerin oruca zararı dokunmaz. Ama kişi kustuktan sonra su içerse orucu bozulur.
AĞIZ DOLUSU KUSMAK ORUCU BOZAR MI?
Oruçluyken kendiliğinden kusulduğunda miktarı ne kadar olursa olsun isteyerek olmadığı sürece oruca bir zararı bulunmaz. Miktarı fark etmeksizin ağız dolusu veya az kusma sonucu oruç bozulmaz. Ama kişi kendi isteğiyle kusarsa orucu bozulur.
ORUÇLUYKEN KUSULURSA NE YAPILMALI?
Kişi kendi isteğiyle kusarsa o andan itibaren orucu bozulur ve kefaret orucu tutması gerekir. Eğer isteyerek kusmadıysa oruca devam etmelidir. Ama kusunca su içilirse oruç bozulur. Bu durumda ise kefaret değil kaza durumu gerçekleşir.
ORUÇLUYKEN KUSMAK HAKKINDA DİYANET AÇIKLAMASI
Din İşleri Yüksek Kurulu sitesinde konu hakkında hadislerle açıklama yapılmaktadır. Konu için yayımlanan hadisler şöyle:
-
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
-
Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).
-
memo-se 1 yıl önce Şikayet EtBence, kendine göre hoca,,kendine göre oruç aranıyor, malesef hep açık aranıyor...Beğen
-
Karakurt5561 1 yıl önce Şikayet Etbu işi oyuncak ettiniz,yıllardır her ramazan ayı aynı şeyler,güncelleme gelmiyor ve gelmiyecek.1400 sene önce ne bozuyosa yine aynı şekilde bozmaya devam ediyor.Ha pazarlık edecem diyosan bu dünyada seninle pazarlık edebilecek kimse yok.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Cengiz 1 yıl önce Şikayet EtOkumayı sevmiyoruz....tamam ..bari ilmihal okuyalım...1400 yıldır oruç tutmayı öğrenemedik...Beğen Toplam 7 beğeni
-
Safa 1 yıl önce Şikayet EtBu senede bozmuyor !!! Boş sorulara gerek yok !!!Beğen Toplam 2 beğeni
-
İbrahim 1 yıl önce Şikayet EtOrucum bozuldumu bozulmadımı sormasına gerek yok yani her yaptığımız fiilde ozaman böyle bir kanaat getirip orucumuzu bozalım. Zorlaştırma kolaylaştır hadisinin tadını biraz kaçırdık sonuçlarda hep acı vermeye başladı. Mazarette kolaylaştır zorlaştırma hadisi artık keyfiyete göre de oldu. İbadete zarar verecek Şüphesine düşen kim varsa sorsun kardeşim en azından ilim tazelenmis olur sorulmaya sorulmaya ilimde unutuldu.Beğen Toplam 3 beğeni