Nomofobi nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların internete bağlanması ile artan sosyal medya uygulamaları kişilerde çeşitli ruhsal hastalıkların yaşanmasına zemin hazırladığını biliyor musunuz? Peki sosyal medya bağımlılığı olan nomofobi nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için tüm bu soruların yanıtlarını araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 28.02.2019 08:13 GÜNCELLEME 28.02.2019 08:47 Sağlık
Nomofobi nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?
Nomofobi nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Günümüz hastalığı olan nomofobi, cep telefonundan mahrum olma korkusuna denir. Modern çağın sendromu olan bu rahatsızlık, akıllı telefonların yanı sıra sosyal medya mecralarının popülerliği ile artmaya başladı. Telefon olmadan iletişim kuramayan kişiler psikolojik bunalıma girer. 

Nomofobi

PEKİ BU BUNALIMA NEDEN OLAN NOMOFOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Telefonu olmadan kişinin kendini pesimist hissetmesi,

- Yanında olan telefonu bilinçsizce kurcalama,

- Telefonunu kaybetme korkusu yaşama,

- İlerlemiş hali ise telefonu yanında olmayan ya da kaybeden kişilerin; mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı terleme ve nefes almada zorluk çekme gibi rahatsızlıklar yaşamasıdır.

Nomofobi belirtileri

NEDEN KORKUYORLAR? 

Uzmanlar tarafından teknoloji çağı fobisi olarak nitelendirilen bu rahatsızlığı tetikleyen durum; yalnızlık, izolasyon ve korku gibi duygulardır. Cep telefonunu kaybetme ile bağımlılık arasında kuvvetli bir bağ vardır. Nasıl ki kişiler bağımlı oldukları şeye ulaşamayınca ruhsal bunalımlar yaşarsa uzun zaman kullanamadığı cep telefonu içinde aynı belirtileri gösterir. Tüm dünya ile iletişimin bir telefon aracılığı ile yapan kişiler "Burada görünüyorsam o halde varım" felsefesi ile hareket ediyor. Bu fobiyi besleyen en önemli kaynakta internettir. 

nomofobi tedavi

PEKİ BU DURUM NASIL ÇÖZÜLÜR?

Bağımlılığını fark eden kişiler bu durumdan kurtulmak için psikyatristlere başvurur. Fark edemeyen kişileri ise çevresindeki insanların uyarması gerekir. Çünkü bu rahatsızlık ilerledikçe ciddi ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Psikiyatrisler bu hastalara genellikle teknoloji detoksu denilen tedavi yöntemini uygular. Bu tedavi yöntemini hastalar her gün bir saat telefonsuz bir ortamda tanımadıkları kişilerle muhabbet ederek uygular.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR