Tsundoku (kitap bağımlılığı) sendromu nedir?

Aşırı kitap okumanın psikolojik bir sorun olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için internette en çok aranan Tsundoku sendromunun ne anlama geldiğini araştırdık. İşte duyunca çok şaşıracağınız tsundoku sendromu...

ABONE OL
GİRİŞ 02.08.2018 07:50 GÜNCELLEME 03.08.2018 08:33 Sağlık
Tsundoku (kitap bağımlılığı) sendromu nedir?
Tsundoku (kitap bağımlılığı) sendromu nedir?

Dünya'da 5 kişiden ikisinde görülen bu rahatsızlık hakkında çoğu kişi ne yazık ki bilgi sahibi değildir. Tsundoku sendromu, yığınla kitap alıp ve okumaya çalışan kişilere denir. Dışarıya çıktıklarında kendilerini kitap fuarlarında ya da kitap evlerinde bulur. Bu kişiler ayrıca kitap kokusuna da bağımlı hale gelmişlerdir. Evlerinin her köşesinde kitap görmeyi isteyen bu hastalar kronik bir bağımlılığa sahip olduklarının uzun süre farkına varmazlar. Uzmanlar bu durumun çok ciddi boyutlarının intihara kadar götüreceğini belirtiyor.

TSUNDOKU SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?f

- Tsundoku sendromu yaşayan kişi elektronik ortamda yazı okumaktan nefret eder. Bu durum hastalığın en yaygın belirtisidir.

- Hastalar kitaplarını hiç kimseyle paylaşmazlar.

- Yapılan bazı araştırmalarda bu hastaların bazıları yeme, içme ve kıyafet gibi ihtiyaçları yerine kitap almayı tercih ettikleri gözlemlenmiştir.

- Her yeni çıkan kitabı aynı gün alma isteği de yaygın olan bir diğer belirtileri arasında yer alır. 

- Yapılan bir diğer araştırmada ise kitap kokusu almadan uyumadııkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca bazı hastalarda beynin mutluluk hormonunda bozukluk olduğu tespit edilmiştir. 

- Kitabı almadıklarında saldırganlık göstermektedir. 

- Bu hastaların yüzde 70'i teknoloji çağından nefret eder. Onlar için mum, kitap çay ya da kahve gibi otantik durumlar vazgeçilmez detaylardır.

TSUNDOKU TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Dünyada en çok Çin, Japonya ve Kore ülkelerinde yaygın olan bu hastalık için özel terapi odaları kurulmuştur. Bağımlılık tedavisi ile aynı uygulamaların yapıldığı bu rahatsızlık ciddi boyutlarda olmadığı sürece ilaç tedavisi uygulanmaz. Uzman genellikle hastanın bu durumun psikolojik olduğunu ve kendi kendisini dizginlemesi gerektiğini söyler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR