Siyah pirincin faydaları nelerdir? Siyah pirincin diğer isimi nedir? Siyah pirinç nasıl tüketilir?

Çin mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan siyah pirinç, günümüzde tüm dünyada yaygın bir şekilde tüketilmeye başladı. Nedeni ise içerdiği magnezyum ve lif oranıdır. Hem vücudun enerjisini yükseltiyor hem de uzun süreli tokluk sağlıyor. Bu özelliği sayesinde popüler olan siyah pirince bazen mor ya da yasak pirinçte diyorlar. Peki Siyah pirincin faydaları nelerdir? Siyah pirinç nasıl tüketilir? Sizler için siyah pirinç hakkında bilinmesi gerekenleri haberin detayına ekledik.

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2020 08:46 GÜNCELLEME 19.01.2020 09:07 Sağlık
Siyah pirincin faydaları nelerdir? Siyah pirincin diğer isimi nedir? Siyah pirinç nasıl tüketilir?
Siyah pirincin faydaları nelerdir? Siyah pirincin diğer isimi nedir? Siyah pirinç nasıl tüketilir?

Antioksidan bakımından beyaz pirince oranla 30 kat daha fazla etkili olan siyah pirinç, kökeni Endonezya'ya dayanıyor. Fenolik maddesi bakımından doğada en zengin besinler arasında yer alan siyah pirinci, uzmanlar düzenli tüketilmesi konusunda önerilerde bulunuyor. Beyaz pirince oranla daha fazla vitamin ve minerale sahip olan bu besin dünyanın en pahalı pirinç çeşitlerinden biridir. Besinlerde nadiren bulunan ve vücut sağlığı için inanılmaz faydası olan antosiyanın maddesi bakımından zengindir. Tamamen siyah olmadığından bazı yörelerde mor pirinç olarak geçer. Çin mutfağında geleneksel yemekler arasında olan püresi, keki, ekmeği ve eriştesi yapılır. Tayland da ise siyah pirinçle oldukça lezzetli tatlılar yapılır. Burada ise pirince yasak pirinç denir. En çok üreten ve tüketen ülke Çin'dir. Lif oranı yüksek olduğundan hem uzun süre tokluk sağlar hem de vücudun enerji oranını yükseltir. Esmer, yasemin, kırık, kahve ve beyaz pirincin çeşididir. 

siyah pirincin faydaları nelerdir

SİYAH PİRİNCİN FAYDALARI NELERDİR? 

- Lif bakımından zengin olan bu besin sindirimi kolaylaştırarak kilo almanızı engeller. Aynı zamanda metabolizmayı dengeleyerek mide rahatsızlıklarına yakalanma oranını azaltır.

- Magnezyum bakımından da beyaz pirince oranla zengin olan siyah pirinç; kemik, diş ve kas gelişiminde olumlu etki sağlar. Bir kese siyah pirinç vücudun günlük ihtiyacı olan enerjiyi düzeyini 2 kat daha fazla artırıyor. 

- Antioksidan bakımından zengin olduğunu belirtilen bu besin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserli hücrelere karşı vücutta kalkan oluşturur. Ayrıca yapılan araştırmalarda içerdiği güçlü antioksidan vücutta bulunan yaşlılık hücrelerini yok ederek genç hücrelerin sayısını artırdığı ortaya çıkmıştır. Bu sayede yaşlanma karşıtı olduğu ispatlanmıştır.

- Şeker oranı az olan siyah pirinci uzmanlar özellikle diyabet hastalarının tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

siyah pirincin faydaları nelerdir

- Rengini antioksidan, sianidin, 3-0 betda glukositten alan siyah pirincin genetiği ile oynanmamış doğada kendiliğinden olan bir pirinçtir. 

- Hücrelerin DNA'larını koruyarak kanser hastalıkların önüne geçer.

- Şeker oranı oldukça düşük olduğundan şeker hastaları için ideal bir besindir.

- Kandaki kolesterol seviyesini dengeler. Damar tıkanıklığı ve kalp krizi risklerini azaltır. 

siyah pirinç nasıl tüketilir

SİYAH PİRİNÇ NASIL TÜKETİLİR?

En yaygın tüketilme şekli tıpkı beyaz pirinç gibi haşlanmasıdır. Bir tabak siyah pirinç yemeği için;

- Bir çay bardağı siyah pirinç

- 1/5 su bardağı sıcak su / tavuk suyu

- Bir tatlı kaşığı tereyağı

- Çay kaşığı ucu kadar tuz

Pirinçleri iyice yıkayın yarım saat boyunca su da bekletin. Bir küçük tencereye yağı ekleyip pirinçleri sudan süzüp içine koyun ve kavurun. Pirinçler tam kavrulduktan sonra üzerine tavuk suyunu ve tuzu ekleyip karıştırın kapağını kapatıp kısık ateşte suyu kurutmasını bekleyin. 

siyah pirinç besin değeri

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR