Antioksidan nedir? Antioksidan hangi besinlerde bulunur? Antioksidanın faydaları nelerdir?

Vücut sağlığı için olmazsa olmaz bileşiklerden biri olan antioksidan hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Özellikle akciğerlerdeki virüsleri temizleme açısından ihtiyaç duyulan antioksidan, hücrelerin genç kalmasını sağlar. Vücutta bulunduğu gibi besinlerde de bulunur. Peki Antioksidan nedir? Antioksidan hangi besinlerde bulunur? Antioksidanın faydaları nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2020 05:01 GÜNCELLEME 01.05.2020 09:45 Sağlık
Antioksidan nedir? Antioksidan hangi besinlerde bulunur? Antioksidanın faydaları nelerdir?
Antioksidan nedir? Antioksidan hangi besinlerde bulunur? Antioksidanın faydaları nelerdir?

Zararlı hücreler vücudun sağlıklı işleyişini etkileyerek yaşlanmayı ve hastalığa yakalanmayı hızlandırır. Vücudu bunlardan arındırmanın en kolay ve etkileyici yolu ise antioksidan hücreleridir. Vücut için oldukça önemli olan bu antioksidanlar aynı zamanda kanseri hücrelere karşı vücut direncini artırır. En bilinen antioksidanlar ise A, E, C vitamini, flavonoidler, koenzim q10, likopen, selenyum ve çinkodur. Çeşitli sebeplerden ötürü mutasyona uğrayan hücrelere kanser hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkartır. Antioksidan bileşenleri bu mutasyonu önleyerek hücrelerin genç kalmasını sağlar. Antioksidanın vücuttaki en önemli görevi ise belki akciğerlerdir. Akciğerler her virüse karşı oldukça savunmasızlar. Özellikle bağışıklığı düşük insanlar akciğerlerin kaptığı virüsü kolayca atamadıklarından dolayı solunum yetmezliğinden dolayı ölebilir. Uzmanlar bu yüzden antioksidan açısından zengin olan besinlerin bol bol tüketilmesi  gerektiğinin altını çiziyor. Vücudun savunma hattı için gereklidir. 

antioksidan bakımından zengin olan besinler

ANTİOKSİDANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Bağışıklık sistemindeki antikorların direncini artırır.

- Vücudu serbest radikallerden temizler.

- Ödem artırarak bölgesel yağlanmayı engeller.

- Karaciğerin enzim işlevini artırır.

- Sinüs yolları ve akciğerlerdeki virüslerin etkisini azaltır.

- Böbreklerde taş ve kum oluşumunu engeller.

- Sinir hücrelerinin deforme olmasını önler.

- Psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini ortadan kaldırır.

- Cildin yenilenmesini sağlar. 

- Kanser hastalıklarının riskini azaltır. 

- Kalp ve damarları güçlendirir.

- Kan akışını dengeler.

- Oksijenin eşit miktarda vücuda yayılmasını sağlar. 

- İltihap oranını azalttığından göz, kemik ve kasları güçlendirir. 

vücuttaki serbest radikalleri atmak için antioksidan gereklidir

ANTİOKSİDAN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

- Alfa tokoferol buğday, mısır, darı, pirinç gibi tahıllarda çok bulunur. Bunun dışında ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı gibi yağlarda, ceviz, badem ve yerfıstığı gibi kuru yemişlerde ve yeşil sebzelerde bulunur. E vitamini aynı zamanda pişirmeye ve sıcağa dayanıklıdır, böylece pişirilme esnasında özelliğini kaybetmez. Fakat fazla yağda kızartma ve tahılların öğütülmesi esnasında faydası yok olur. 

- Vücutta depolanarak A vitaminine dönüştürülen kırmızımsı-turuncu pigment çok güçlü bir antioksidan da Beta-karotendir. Kanser türüne yakalanma riskini azaltır. Havuç, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ile kayısı ve şeftali gibi meyvelerde fazlasıyla bulunur.

antioksidan hücreleri yeniler

- Birçok meyveye kırmızı rengi veren Likopen maddedir. Kardiyovasküler hastalıklar ve kansere karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Domates, guava,  karpuz, greyfurt, üzüm maydanoz, fesleğen, hurma, kuşkonmaz, tavuk ciğeri, pul biber ve kırmızı lahanada bulunmaktadır. 

- Selenyum da güçlü bir antioksidan maddesidir. Bira mayası, tahıllar, karaciğer, tereyağ, balık, kırmızı et, sebzelerde bulunur.

- Çinko genel olarak protein içeren gıdalarda bulunur. Et, süt ve süt ürünleri, patates, esmer pirinç, fıstık, kaju, kabak çekirdeği, fasulye ve kepekli gibi besinlerde bol miktarda bulunur.

antioksidan bakımından en zengin besinler sarımsak domates ve nardır

- Yapılan araştırmalarda; üzüm çekirdeği, şu ana kadar bulunan en güçlü antioksidan madde taşıyıcısı olarak literatüre olduğu ortaya çıkarılmıştır.  Bu nedenle özellikle siyah üzüm çekirdeğiyle birlikte yenilmelidir. Ayrıca uzmanlar çekirdeğin yutularak değil çiğnenerek yenilmesi ile doğal bir antioksidan alınmış olduğunu söylüyor.

- Bitki çaylarından kekik, biberiye, adaçayı ve antioksidan özelliği yüksek olan yeşil çay, beyaz çay gibi çaylar ve nane, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar önemlidir. Yapılan çalışmalarda kahve de önemli bir antioksidan kaynağı olarak gösterilmiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR