Oruç tutmak hangi kalp hastaları için sakıncalıdır? Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı?

Her yıl olduğu gibi bu yılda kalp hastalarının Ramazan ayında nasıl davranmaları gerektiği konusu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Uzmanlar bilinçli tutulan orucun kalbi koruduğunu söylüyor. Ancak bazı kalp hastaları bunun içine girmiyor. Peki Oruç tutmak hangi kalp hastaları için sakıncalıdır? Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı?

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2020 05:02 GÜNCELLEME 25.04.2020 09:40 Sağlık
Oruç tutmak hangi kalp hastaları için sakıncalıdır? Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı?
Oruç tutmak hangi kalp hastaları için sakıncalıdır? Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı?

Kalple ilgili ABD'de yapılan bir araştırmada oruç tutan kişilerin tutmayanlara göre damarlarının daha az sert olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu ayda kandaki şeker oranı azaldığından damar tıkanıklığını önler. Kalp hastalarının en büyük riskleri damar sertliği, damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması ve kötü kolesteroldür. Araştırma sonucunda kalbi çevreleyen koroner arter damarların bu ayda düzenli beslenmeye ve az yemeğe bağlı tıkanmanın yaşanmamasına bağlı risk durumunun azaldığı gözlemlenmiştir. Koroner arter damarlar sağlıksız beslenme ile tıkanır. Daha sonra kalp krizi benzeri belirtiler gösterir. Buda zamanla kalp kaslarının zayıflamasına neden olur. Ancak uzmanlar Ramazan ayında iki öğüne düşürülmesi ve daha dengeli beslenmeden dolayı bu durumun yaşanma olasılığının azaldığını vurguluyor.

ramazanda kalp hastaları

Oruç açarken daha hafif besinler tüketilmesi gerektiğini öneren uzmanlar, aksi halde kalbin bu ayda daha fazla sağlık sorunu yaşamasına neden olacağının da altını çiziyorKardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sinan Coşkun Turan, kalp hastalıkları birden fazla olduğundan kişinin mutlaka doktoruna danışması gerektiğini açıkladı. Turan, "Doğru şekilde tutulan oruç insan vücudu için yararlı sayılıyor. Orucun koroner kalp hastalığından koruduğu,  koroner kalp hastalarında ise hastalığın ilerlemesini önlediği veya azalttığı görülmüştür" sözleriyle de sağlıklı beslenme ile beraber orucun kalbi koruduğunu belirtti.

orucun kalp hastalarına faydaları nelerdir

RAMAZAN AYINDA KALP HASTALARI NE YAPMALI?

- Kalp hastası olan kişinin Ramazan ayında orucu açarken iftar sofrasından tam doymadan kalkması gerekir. Ayrıca hızlı yemek yemeden kaçınmalıdır. 

- İftar sonrası her yarım saatte bir sahur vaktine kadar su tüketilmelidir. Aynı zamanda iftar sofralarında yağlı ve karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalıdır. Tatlı olarak da şerbetli tatlılar yerine dondurma tüketilmelidir.

- Sahura kalkılmalı ve hafif yiyecekler tüketilmelidir. Kahvaltıda tüketilen yiyeceklerin çoğunlukta olduğu bir sofra olmalı, tuzlu peynir, sucuk ve kızartma gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

- Oruç süresinde gün içerisinde mutlaka bir iki saat uyunmalıdır. Sık sık oksijen alınmalıdır. Yorucu işlerden uzak durulmalıdır. 

- İftar sonrası sigara, kahve ve çay tüketilmemelidir. En azından çay ve kahve için en az bir saat geçmesi beklenmelidir.

ramazanda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler

ORUÇ TUTMAK HANGİ KALP HASTALARI İÇİN SAKINCALIDIR?

- Bu aydan yaklaşık 3 ay önce kalp operasyonu geçirmiş kişiler

- Yakın zamanda panik atak, kırık kalp sendromu ve kalp ritim bozukluğu ortaya çıkmış kişilerin

- Ciddi boyutlarda böbrek yetmezliği, insülin dengesizliği ve kalp hastası olanlar

- Düzenli tansiyon düşürücü kullananların yanı sıra düzenli ilaç tüketenlerin

- Aniden göğüs ağrısı, nefes daralması, çarpıntı, baş dönmesi ve göz kararması yaşayanların oruç tutmadan önce uzmanlarına danışmasında fayda var. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR