Hambeles (Murt) nedir? Hambeles (Murt) faydaları nelerdir? Murt nasıl tüketilir?

Hemen hemen her sonbahar ve kış aylarında pazarda gördüğümüz ama çoğu kimsenin tam olarak ne olduğu bilmediği murt meyvesi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Mersin meyvesi ya da bilimsel olarak hambeles olarak da bilinen meyve aslında insan sağlığına da inanılmaz faydaları vardır. Peki hambeles (Murt) nedir? Hambeles (Murt) faydaları nelerdir? Murt nasıl tüketilir? Haberin detayında hambelese dair her şeyi bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 25.11.2019 14:04 GÜNCELLEME 26.11.2019 08:24 Sağlık
Hambeles (Murt) nedir? Hambeles (Murt) faydaları nelerdir? Murt nasıl tüketilir?
Hambeles (Murt) nedir? Hambeles (Murt) faydaları nelerdir? Murt nasıl tüketilir?

Türkiye'de Çukurova ikliminde dağlık alanlarda yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bu meyveye murt ya da hambeles deniliyor. Çoğunlukta Mersin'de yetiştiğinden bazı yörelerde Mersin meyvesi de denir. Akdeniz ikliminde rahatlıkla yetişen murt meyvesi aynı zamanda Marmara ve Ege Bölgesinde de rahatlıkla yetişir. İçeriği incir gibi çekirdeklerden oluşan bu meyve sarı ve kahve renk olduğunda tüketilir. Sarı rengindeyken ekşi bir tadı olan bu meyvenin kahverengiyken ise oldukça tatlı bir tada sahip olur. Bazı bölgelerde bitkisel ilaç olarak kullanır. Cilt bakımından yeni doğan bebeği temizlemeye kadar her alanda kullanılan bu meyvenin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Genellikle sonbahar ve kış aylarında pazar tezgahlarında görülür. 

HAMBELES (MURT) FAYDALARI NELERDİR?

- Hambeles reyhan ve zeytin yağı ile karıştırılıp yüze sürüldüğünde ciltteki deforme olmuş alanları derinlemesine temizler. Bunun yanı sıra akne ve sivilce oluşumunu da engelleyerek cildin daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

- Antiseptik özelliği sayesinde enfeksiyonlu hücrelerin kolayca yok olmasını sağlar. Bazı yörelerde reyhan ile beraber bir gün boyunca suda bekletilen hambelesin suyu ile yeni doğmuş bebekler 7 gün boyunca yıkanır. 

HAMBELES FAYDALARI NELERDİR

- Boğazdaki balgamı temizlemek için hambeles yaprağının suyu ile üzüm suyu karıştırılıp tüketilebilir. Aynı zamanda bu karışım ağız içi ve mide yaralarına iyi gelir. 

- Kış günlerinde artan soğuk algınlığı içinde bu meyve kaynatılıp tüketilebilir. Bağışıklığı güçlendiren hambeles meyvesi virüslü hücrelere karşı vücudun direncini artırır. 

MURT MEYVESİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR

- Hambeles içeriğinde uçucu yağ, sitrik asit ve doğal şeker bulundurur. Kandaki şekeri olumsuz etkilemediğinden şeker hastalarının bile rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. Ayrıca bağırsak sağlığını koruyan hambeles bitkisi kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır. 

- A vitamini bakımından da zengin olan hambeles meyvesi göz yorgunluğu hastalığına da iyi gelir. Özellikle ileri yaşlarda görülme sıklığı olan görme problemine karşıda göz sağlığını olumlu etkiler.

MURT NASIL TÜKETİLİR? 

- 250 gram hambeles yaprağını kaynatınız. Süzerek içiniz. Özellikle mide ve bağırsak ağrısı sırasında tüketebilirsiniz.

- Hambeles meyvesinden 200 gram 6 yaprak reyhan ve 2 kaşık zeytinyağını blendırdan geçiriniz. Haftada bir maske olarak kullanınız.

YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Ümit 4 yıl önce Şikayet Et
    en çok mersinde yetiştiğinden değil isimlerin Türkçeye çevirisi yapılırken Türkçeleştirilmeye çalışılmasından. "Myrtus" mertis ismi aslında meyvenin. Iconia (ikonya) nasıl Konya olduysa. Kaiser nasıl Kayseri olduysa.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Buna muşmula da deniyormu
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Denmez. Muşmula ayva'nın akrabasıdır. Fakat ondan çok küçüktür.
    Cevapla
  • Hasan Çağrı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayır,hambeles ya da murt denir.
    Cevapla
  • 1071 4 yıl önce Şikayet Et
    muşmula farklı bir meve
    Cevapla
  • s.nazik 4 yıl önce Şikayet Et
    murtçular buradamı
    Cevapla
  • sevinç 4 yıl önce Şikayet Et
    şu anda yedim
    Cevapla
  • İlay 4 yıl önce Şikayet Et
    Peki benim bunu okurken murt yemem
    Cevapla
  • R. Cingöz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yerken yanınızda su bulundurun. İçeriğindeki bazı maddelere boğaz bölgesinin tepkisi nedeniyle boğuluyormuşsunuz gibi bir his verebilir ve nefes almakta zorlanabilirsiniz...
    Cevapla
  • Murtçu 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bölgede bundan bol olduğu için bize murtçu derler. Karaisalı/Adana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR