Kulak ağrısı neden olur? Kulak ağrısı neyin habercisidir? Kulak ağrısı nasıl geçer?
Hemen hemen herkesin yaşadığı kulak ağrısı birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Çocuk ya da ebeveyn fark etmeksizin ortaya çıkan kulak baş ağrısı ve karın ağrısından sonra yaşanan rahatsızlıklardan biridir. Yaşam kalitesini neredeyse sıfırlayan kulak ağrısı genellikle ağrı kesici gibi ilaçlarla kolay kolay geçmez. Peki kulak ağrısı neden olur? Kulak ağrısı neyin habercisidir? Kulak ağrısı nasıl geçer? Haberin detayında kulak ağrısı hakkında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.
ABONE OLKişinin yaşam kalitesini düşüren kulak ağrısı genellikle enfeksiyon kapmasından ortaya çıkar. Ancak kulak ağrısının da altında pek çok neden olabilir. Dış, iç veya orta kulak iltihaplanması çınlama ve ağrılara neden olur. Zonklama, yanma ve batma gibi belirtiler gözlemlenir. Kulak ağrısı hem başka nedenlerde ortaya çıkar hem de başka rahatsızlıklara yaşanmasına sebep olur. Soğuk algınlığı sonrası sıklıkla yaşanan kulak ağrısının hepsi ilaçla geçmez. Bazı kulak ağrıları evde yapılan doğal yollarla da geçebilir. Diğer en yaygın nedeni ise orta kulak iltihabıdır. Orta kulak iltihabı, soğuk algınlığıyla ortaya çıkan kulak ağrısı kadar hafif yaşanmaz. Orta kulak iltihabında hasta en çok baş dönmesinden şikayetçi olur. Ayrıca orta kulak iltihabı toplu alanlarda artar. Yapılan araştırmalarda kulak ağrısı yaşanan en sık üçüncü rahatsızlıktır. Vücudun aşırı derece de enfeksiyona maruz kaldığının habercisi olan kulak ağrısı ayrıca, kulak kristallerinin oynadığının ya da orta kulaktaki kirin artması ve enfeksiyon kaptığının habercisidir.
KULAK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?
- İç kulak bölgesinde kulak kirinin birikmesi,
- Soğuk algınlığıyla boğazdan sonra kulak kanalına sıçrayan enfeksiyonlu bakteriler,
- Kulağın içine yabancı bir cismin girmesi sonucu, iç kulağın ve zarının ciddi hasar alması,
- Sinüs kanalarının tıkanması
- Kulak kristallerinin oynaması
- Migren ve sinüzit gibi hastalıklarının en şiddetli evlerinde
- Çene ve diş köklerinde iltihaplanmanın artması
- Bademcik ve geniz ameliyatı sonrası
- Burun ameliyatı sonrası
- Kulak altı bezlerindeki hücrelerin tümör oluşturması
- Akciğer hastalıkları
- Ağız içi yaraların oluşturduğu iltihaplanmalara kulak ağrısına neden olur.
KULAK AĞRISI NASIL GEÇER?
Bilinen bir hastalığı olmayan kişilerin hafif şiddetle yaşadığı kulak ağrısına evde müdahale edilebilir. Ancak 3 günden fazla süren kulak ağrısı için hastanın kesinlikle bir uzmana başvurması gerekir.
SICAK SU KOMPRESİ
Hafif şiddetli kulak ağrıları için hastanın sıcak su torbası olarak eczaneden alınan torbanın içine sıcak su koyarak bir havluya sarım kulağın tam ortasına koyarak iltihaba sıcak baskı yapılır. Ya da yüzyıllardır kullanılan bir yöntem olan ütü ya da soba aracılığıyla ısıtılan bir tülbent ya da havluyla da bu işlem yapılabilir.
SARIMSAK
En güçlü antibiyotik olan sarımsak kulak ağrısına iyi gelir. Bunun için susam yağında iki diş ezilmiş sarımsağı 15 dakika kavurun. daha sonra ocaktan alıp ılıklaştırdığınız yağın içine kulak çöpünü batırıp kulak deliğine bir damla damlatın. 5 dakika sonra kulağınızı aşağı doğru eğin.
SOĞAN
Sarımsaktan sonra etkili olan bir diğer antibiyotik olan soğan da kulak ağrısına iyi gelen besinler arsında yer alır. Bir adet soğan suyunu iyice kaynatın daha sonra bir tülbent yardımıyla bir ya da iki damla kulak içerisine damlatın.