Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri! Sigarayı bırakınca vücutta neler oluyor?

Akciğer bağımlılığı başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserleri riskinin büyük ölçüde artmasına neden olan sigara bu hastalıkların haricinde dolaylı yollardan birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Peki uzun yıllar sigara içmiş bir kişinin sigarayı bıraktığı andan itibaren hangi değişiklikler görülüyor? Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler oluyor? Gelin hep birlikte bakalım.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2019 11:27 GÜNCELLEME 22.10.2019 11:28 SAĞLIK
Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri! Sigarayı bırakınca vücutta neler oluyor?
Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri! Sigarayı bırakınca vücutta neler oluyor?

Uzun yıllar sigara kullanımı, kanser başta olmak üzere birçok hastalığı tetiklediği uzmanlar tarafından açıklanıyor. Zira sigara, asetondan amonyağa, arsenikten yani fare zehrinden böcek ilacına kadar 4 binden fazla zehirli maddeyi bünyesinde barındırıyor. 

 

Daha ilk kullanımdan itibaren vücuda etkileri görülen sigara, ilk nefesle birlikte  ağız, dil, yemek borusu, solunum yolları, akciğerler, mide, kan damarları, kalp, beyin, böbrekler, mesane gibi birçok organa ulaşarak zarar vermeye başlıyor. Uzun yıllar bu alışkanlıklar devam ettiğinde söz konusu bu organlarda kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Peki vücuda bunca etkiye neden olan sigara bırakıldığında vücutta neler oluyor? Gelin hep birlikte bakalım.

 

 

SİGARAYI BIRAKMANIN VÜCUDA ETKİLERİ!

Yapılan araştırmaların neticesinde sigarayı bırakan kişilerin vücudunda etki ilk 20 dakikada başlıyor ve sonrasında 15 - 20 yıl sürecek bir iyileşme Süreci beraberinde devam ediyor. İşte sigarayı bıraktığınız ilk dakikalardan itibaren vücudunuzda görülen değişiklikler;

Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri;

- İlk 20 dakika: Kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
- İlk 8 saat: Kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 
- İlk 24 saat: Vücut karbonmonksitten arınır.
- İlk 48 saat: Kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
- 72 saat sonra: Hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
- 2-12 hafta: Tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
- 3-9 ay: Öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
- 12 ay sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
- 12-36 ay sonra: Mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
- 5 yıl sonra: Kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır. 
- 10-15 yıl sonra: Kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.

SİGARA HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR?

Sigara bağımlılığı ve birçok kanser türü arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Sigara; akciğer bağımlılığı başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artırır. Ayrıca; erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, bacak damar hastalıkları, kalp krizi, kadınlarda kısırlık ve KOAH gibi hastalıklara da yol açar.

YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Bilmm 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben 10 gündür içmiyorum kararliyim icmicem ama aşırı öksürük var nedense
    Cevapla
  • muhendis 5 yıl önce Şikayet Et
    ZYBAN isimli ilacı kullanmanızı öneririm. Bu ilaç sayesinde 3 haftada sigarayı bıraktım.
    Cevapla
  • ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    zyban ben kullandım bıraktım ama bende unurkanlık ve çok şeyi hatırlamama etkisi yarattı.aklınızda bulunsun
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    İçmeyip konforlu bir hayat sürenler var, içip de hastalıklar içinde sürünenler de var. Allah akıl vermiş kullanın diye, yoksa bazılarının dediği gibi, içen de ölüyor içmeyen de.. Ama içip de ölenlerin yaşam kalitesi çok düşüyor ve ölsem de kurtulsam diyecek kadar son günlerinde ağrıları artıyor.. Tercih sizin, kimse elinizden almıyor oyuncağınızı...
    Cevapla
  • Karslı 5 yıl önce Şikayet Et
    iki tanıdığım biri 105 diğeri 98 yaşında öldü ikiside sigara tütün aklınıza hangi sigara geliyosa içerdiler. Hatta püro bile verenler olurdu ama bu adamları sigara öldürmedi. Bunlar aklıma geldikçe içmeye malesef devam ediyorum.Tabi keşke içmesek en doğrusudur.
    Cevapla
  • ÜMİT 5 yıl önce Şikayet Et
    bu dedikleriniz içmek için bahane ve içmek için cesaretlendirici bilgileri,bence bunları yazarak yanlış yapıyorsunuz...bunları okuyan, kanları deilce akan gençlerimiz var,hemen alırlar...
    Cevapla
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Acaba içmeselerdi daha ne kadar yaşarlardı kim bilir
    Cevapla
  • Turan 5 yıl önce Şikayet Et
    için de bir an önce gidin,, rakıyı da içenler aynı olsun ve gitsinler,,, Bu ülke temizlenir hiç olmazsa,,
    Cevapla
  • ben 5 yıl önce Şikayet Et
    gülme komşuna gelir başına. bunu yaz bir kenara, aynı lafı duymadan ölmeyeceksin. bu kesin, ben demiyorum. kim diyor diye sorarsan araştır derim.
    Cevapla
  • Sie 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben içmiyorum lakin yarın oğlun,kızın torunların içerse görürüm seni. Onlara da iç de bir an önce git diyebilecek misin ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR