Trüf mantarının faydaları nelerdir? Trüf mantarı hangi hastalıklara iyi gelir

Görüntüsünden ötürü tüketilmedi pek tercih edilmeyen ancak tam bir vitamin ve mineral deposu olan trüf mantarı hakkında merak edilenleri sizler için araştır. Görüntü olarak siyah kömüre benzeyen trüf mantarının aynı zamanda yağı da çıkartılıp kullanılır. Peki türf mantarının faydaları nelerdir? Trüf mantarı hangi hastalıklara iyi gelir? Trüf mantarı nasıl tüketilir?

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2019 07:50 GÜNCELLEME 01.02.2020 08:41 Sağlık
Trüf mantarının faydaları nelerdir? Trüf mantarı hangi hastalıklara iyi gelir
Trüf mantarının faydaları nelerdir? Trüf mantarı hangi hastalıklara iyi gelir

Meşe ağaçlarının olduğu bölgelerde bulunan trüf mantarı, kokusu olan bir mantar türüdür. Dünyanın bütün bölgelerinde bulunur. Ancak en sık rastlandığı bölge Akdeniz'dir. Görüntü olarak kömüre benzetilen trüf mantarına bazı yörelerde kara elmas denir. İtalya mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. Çok sert bir yapısı olduğundan pişirildiğinde sulanmaz. Bilin 70 türü olan trüf mantarı meşe ağaçlarının dibinde yetiştiğinden onlara ait asitleri de taşımaktadır. Yer altında kaldığından bu mantarı uzmanların ya da mantardan iyi anlayan kişilerin toplaması daha uygundur. Ortalama ceviz büyüklüğünde olan bu mantarlar, en güzel tadı tazeyken verir. Fransa'daki köylülerin geçim kaynağı olan trüfleri almak için insanlar adeta birbirleriyle yarışırlar. Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta da kullanılan trüf mantarının bir diğer özelliği de yağının çıkartılıp kullanılmasıdır. 

trüf mantarı nasıl tüketilir

TRÜF MANTARI NASIL TÜKETİLİR?

En çok mutfakta kullanılan trüf mantarı; salata ve sos yapımında kullanılır. Bunu yanı sıra makarnaya aperatif olarak eklenir.Kendine has kokusu ve aroması vardır. Sağlıklı tüketim yolları olan trüf mantarı aynı zamanda fırına kaşar ya da başemal sos ile beraber verilerek de tüketilebilir. Kırmızı etin marinesine de eklenir. Bunun yanı sıra yağı çıkartılır. Bu yağda aynı şekilde yemeklerde kullanılır. Yüksek bir protein olan yağı, özellikle protein eksikliği yaşayan kişilerin tüketilmesi tavsiye edilir. 

türf mantarının faydaları

TRÜF MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

- Kırmızı etten daha fazla protein barındıran trüf mantarı kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. Özellikle darbe alan kemiklerin iyileşmesini hızlandırmak için uzmanlar trüf mantarı tüketimini tavsiye eder. 

- Trüf mantarı özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan omurilik rahatsızlıklarını gidermek için fayda sağlar.

- Eski zamanlarda trüf mantarı, kötü kolesterol seviyesini düşürmek için de kullanılır.

- Kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Özellikle yağı kişinin uzun süre tok tutmasını sağlar. 

trüf mantarının iç kısmı

- Metabolizmayı düzenler. Bağırsak florasını korur. Kabızlık gibi sindirim sorunlarının yaşanma riskini azaltır.

- İçerdiği yağ tıpkı zeytinyağı gibi faydalıdır. Antioksidan içeren trüf mantarı yağı cilt hücrelerini yeniler. Bu yüzden yaşlanmayı geciktirir.

- Kan basıncını azaltarak yüksek tansiyon ve felç riskini indirger.

- İçerdiği protein böbreklerin fonksiyonlarını da artırır.

- Vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 30'unu rahatlıkla karşılar. 

trüf mantarı besin değerleri

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu zaten yediğimiz klasik şeylerdeki besin değerlerinin aynısı bunda bar uzaydanmı geldi neyi tedavi ediyor hiç bir şeyi? yediğimiz her şeyde potasyum karbonhidrat var protein zaten tavukta daha çok var dikkat edin 100 gr ımda karbonhidrat gr olarak var kalori çok aslında trüf mantarı faydadan çok zararlıki? devamlı yiyen yüksek ihtimal karaciğer yağlanması yaşar ve kilo alır çok çok ekmek ye işte aynı trüf mantarı... trüf yerine günde bir kez havuç yiyin ve limon tüketin bir tane normal gıdalarınıza devam edin işlemmiş gidalardan ve içeceklerden uzak durun oldu bitti
    Cevapla
  • katibb 4 yıl önce Şikayet Et
    bir öğünde 1500 TL yersem dert olur valla şifa değil.
    Cevapla
  • vedat 4 yıl önce Şikayet Et
    ben yemesemde olur toplayıp satayım
    Cevapla
  • Adem BAYIR 4 yıl önce Şikayet Et
    K.G.300Avro civarı nerede 1500 lira :)
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyi yemek zorunda olduğumuzu sanmıyorum. Çok ciddi, süründürücü bir hastalığa şifa ise yenir, ya da paran çoksa, toplayana iş çıksın, para kazansın diye sofraya koyarsın.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    kg mı 1500 tl faydalı olsa neolur allahaşkına. iş olsun diye yazmayın işe yarayacak şeyler yazın ;)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR