Yumurta çatlatma iğnesi nedir, ne işe yarar? İğne ile yumurtlama tedavisi

Çocuk sahibi olamayan çiftler arasında uygulanması oldukça popülerleşen yumurta çatlatıcı iğneler ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizlere aktardık. Yumurtayı çatlatmak için kaslara yapılan iğneler sayesinde hamile kalmak daha kolay! Peki hamile kalmak için iğne ile yumurtlama tedavisi nasıl yapılır? Yumurta çatlatma iğnesi nedir, nasıl uygulanır? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan yumurta çatlatan en etkili kür tarifi nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 12.12.2019 07:52 GÜNCELLEME 12.12.2019 08:01 Hamilelik
Yumurta çatlatma iğnesi nedir, ne işe yarar? İğne ile yumurtlama tedavisi
Yumurta çatlatma iğnesi nedir, ne işe yarar? İğne ile yumurtlama tedavisi

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan kısırlık tedavisinde son derece önemli bir yeri olan çatlatma iğnesi, belirli derecede olgunlaşan yumurtanın çatlamasında etkili bir yöntemdir. İçerisinde FSH hormonu bulunduran çatlatma iğnesi hamile kalmak isteyen kadının rahmine doğru enjekte edilerek oluşan yumurtaların sayısını arttırır ve böylelikle de doğurganlığı tetiklemektir. Sadece kadınlarda olmayıp erkeklerde görülebilecek en ufak bir problem bile çocuk sahibi olmanın önündeki büyük bir engel iken doğru tedavi yöntemleri ile başarı sağlanabilir. Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerde kadınlarda görülen doğurganlık sorunlardan bir tanesi de yumurtalıklardır. Yumurtalıklar sayesinde kadınlarda oluşan üreme sistemi çocuğun dünyaya gelebilmesi için olmazsa olmazdır. İşte bu yumurtalıklarda meydana gelebilecek problemlerin önüne geçmek adına geliştirilmiş çatlatma iğnesi son zamanlarda giderek rağbet görmektedir. Peki yumurta çatlatma iğnesi nedir? Yumurta çatlatıcı iğne ne işe yarar? Çatlatıcı iğnelerle hamile kalınır mı? İşte yanıtları...

YUMURTA ÇATLAMASI NEDİR? ÇATLATMA İĞNESİ NEDEN YAPILIR?

Yumurta çatlatma iğnesi

Tıp literatüründe 'Folitikül' olarak geçen kesecikler yumurtalıklarda belirli dereceye kadar olgunlaştığı zaman çatlama görülür, serbest olarak etrafa dağıldıktan sonra erkekteki üreme hücresi sperm ile döllenmek için hazırlanır. Bu işlem kadınların her ay başında adet görmeden önceki yumurtlama sırasında meydana gelir. Döllenemeyen yumurta hücreleri regl kanaması şeklinde vücut dışına çıkar.

Eğer yumurta çatlamazsa yumurta hücreleri dağılıp sperm ile buluşamaz. Bu sorunların önüne geçmek için hamile kalmak isteyen kadına çatlatma iğnesi yapılır. Çatlama oluştuktan sonra hamilelik şansı epey ölçüde fark edecektir.

YUMURTA ÇATLATMA İĞNESİ NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR? ÇATLAMA SONRASI AĞRI OLUR MU?

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?

Yaklaşık 18-22 mm olgunluğa erişen yumurtanın çatlaması için yapılacak olan iğnede çok dikkat edilmesi gereken nokta yumurtanın boyutudur. Dolayısıyla regl döneminin kaçıncı günde olunduğundan ziyade regl döneminde 14-15 gün kala yeterince büyüyen yumurta daha önemlidir. Kasın içine geçecek şekilde cilt altına uygulanan çatlatma iğnesi, göbeğin altından, üst kolun arkasından veya kalçadan yapılabilir.

İğnenin yapılmasından ortalama 3 gün sonra korunmasız ilişki sırasında döllenme sağlanır. Bu nedenle yumurtanın çatlamasından 1-2 gün önce ya da sonra ideal bir zamandır.

YUMURTANIN ÇATLADIĞI NASIL ANLAŞILIR? YUMURTA ÇATLAMASI BELİRTİLERİ

Yumurta çatlatıcı iğne ile hamilelik

Çatlama iğnesinin yapılması ile etrafa saçılan yumurta hücresinin içindeki sıvı kasık bölgesinde ya tek yönlü ya da çift yönlü ağrıya neden olur. Kasıklarda hissedilen bu ağrının dışında göğüslerde meydana gelen şişkinlik, akıntı artışı ve cinsel istekte bulunma gibi belirtiler yumurta çatlaklığının işaretleridir.

ÇATLAMA İĞNESİ İLE HAMİLE KALINIR MI?

Çiftlerde karşılaşılan kısırlık problemlerinden dolayı verilen hap veya iğne ile yumurta büyütmeden sonra uygulanan çatlatmada kadınlarda hamilelik şansı ortalama % 15 artırır. Burada kesin bir rakam verilmemesinin temel nedeni bebek oluşumunda diğer etkenlerinde etkili olmasıdır.

Çatlatma iğnesi olunduktan sonra herhangi bir farklı belirtiye rastlamadıysanız bile adet döneminizin gecikmesi ile evde hamilelik testi uygulayabilirsiniz.

SARAÇOĞLU'NDAN YUMURTA ÇATLATAN HAMİLE KALMA KÜRÜ

MALZEMELER

- 1 tane açık kahverengi soğan

- Yarım litrelik pet şişe su

- Bıçak ve tencere

YAPILIŞI

Klorsuz ya da marketten alacağınız pet şişe sudan iki bardak kadarını tencerede kaynatın. Elinizdeki soğanı dört parçaya ayırıp kabuklarını ayıklayın. Ardından soğanları kaynamış olan suya atın ve 10 dakika kaynatın. Suyunu süzdükten sonra sabah ve akşamları ılık şekilde için. Her gün iki defa tüketilerek 15 gün boyunca uygulanması gereken bir kürdür. En geç 1 hafta sonra etkisini göstermesi beklenir.

YUMURTA ÇATLATAN İNCİR VE HAVUÇ KÜRÜ YAPILIŞI:

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • İlknur 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba bende bir ay önce iğne yaptım kasık ağrıları ve sisikinlik oldu bende ama ayım dolunca adet oldum ama bu ayda ağrılarım aynı şekilde devam ediyor sizce ben bu ay hamile olabilir miyim daha adet günüm gelmedi günlerimi bekliyorum sizce hamile olabilme ihtimalim var mı?
    Cevapla
  • Aycsn 4 yıl önce Şikayet Et
    Son durumunuz nedir acaba hamilelik var mı ?
    Cevapla
  • İlknur 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba bende bir ay oldu iğne yapalı ve karnında kasık ağrısı ve karnında şişkinlik belirtileri oldu ama bir ay sonra adet oldum.suan bu ayı bekliyorum belirtiler aynı sizce hamilemiyim
    Cevapla
  • Prenses 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba arkadaslar 26 aralik ta catlama ignesi vuruldu daha oncesinde 5 gunluk klomen ve femara kullandim su iki gundur kasiklarimda cok siddetli agri var bi tarafta 4 yumurta bi tarada 5 yumurta gelismisti agrilar sebebiyle oturdugum yerden kalkamiyorum yuruyemiyorum sizde igneden kaynaklimi
    Cevapla
  • İlayda 4 yıl önce Şikayet Et
    Benimde cok agrım var ıkı gun oldu vuralı
    Cevapla
  • Ayşegül 4 yıl önce Şikayet Et
    Suan hamilemiisniz peki benmde suan ole cok siddetli agrim var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR