Karaciğer yağlanması neden olur? Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler

Karaciğer yağlanması, sağlıksız beslenme ve obeziteden kaynaklanan ciddi bir hastalıktır. Özellikle alkol ve sigara tüketiminin tetiklediği karaciğer yağlanması, önlem alınmazsa ileriki seviyeleri karaciğer kanseridir. İşte karaciğer yağlanmasının nedenleri ve yağlanmayı önlemek için tüketilmesi gereken besinler

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2020 09:08 GÜNCELLEME 14.08.2020 16:29 SAĞLIK
Karaciğer yağlanması neden olur? Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler
Karaciğer yağlanması neden olur? Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler

Karaciğer yağlanması, karaciğerin yapısında normalinden daha fazla yağların depolanması oluşan ciddi bir hastalıktır. Çok yaygın olan bu hastalık ülkemizde her 4 kişiden 1’inde görülmektedir. Hastalığın esas nedeni beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliktir. Vücudun ihtiyacı dışında alınan aşırı şeker karaciğerde toplanarak yağlanmasına neden olur. Dört dereceden oluşan karaciğer yağlanması, ilk derecede tespit edildiğinde dengeli beslenme ve egzersizle ilerlemesine engel olunabilir. Karaciğer yağlanmaları önlem alınmazsa daha tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Ciğerde iltihaplanmalara neden olan yağlanmalar zamanla kronik iltihap, siroz ve hatta karaciğer kanserine dahi neden olabilir. 

 

Karaciğer yağlanmaları sinsice ilerleyen bir hastalık olduğundan direkt olarak karaciğerdeki yağlanmadan kaynaklı belirtiler hastalığın ileri seviyelerinde görülür. Ancak genel olarak karaciğer yağlanmaları fazla kilolu kişilerde görülen bir hastalıktır ve muhakkak dikkat edilmesi gerekir. Bazen zayıf olup da karaciğerindeki yağ oranı normalin üstüne olan kişilerde olabilir. Bu kişiler genelde alkol – sigara tüketen, egzersiz yapmayan ve dengesiz beslenen kişilerdir. 

KARACİĞER YAĞLANMALARININ NEDENLERİ

Ülkemizde çok yaygın görülen karaciğer yağlanmalarının asıl ve en etkili nedeni alkoldür. Alkol, insan sağlığına çok fazla zarar veren ve birçok hastalığa neden olduğu için doktorlar tarafından kullanılması yasaklanmıştır. Özellikle karaciğeri direkt olarak etkileyen alkol, aşırı kullanımda ciğerin büyümesine ve karaciğer kanserine neden olur. Karaciğer yağlanmasına neden olan diğer unsurlar şöyledir.

 

- Sigara kullanımı
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme
- Aşırı meyve suyu (doğal olmayan, ambalajlı ürünler) tüketimi
- Egzersiz yapmama
- Un, şeker, nişasta ağırlıklı beslenme
- Dengesiz ilaç kullanımı, özellikle her hastalıkta antibiyotiğe başvuran kişilerde daha fazla görülür.
- Gebelik 
- Diyabet hastalığı

KARACİĞER YAĞLANMALARININ BELİRTİLERİ

Sinsice ilerleyen bir hastalık olmasına rağmen, kendini fark eden ve tanıyan kişiler karaciğerdeki yağlanmaları tespit edebilirler. Öncelikle bel ve göbek bölgelerinde yağlanma olan kişiler beslenmelerine dikkat ederek karaciğerlerinde oluşan yağlanmaların önüne geçebilirler. Çok net ve belli belirtileri olmasa dahi kişinin hayatını olumsuz etkileyen bazı belirtiler görülebilir.  Karaciğer yağlanmasıyla birlikte görülebilen belirtileri şöyledir:

- Halsizlik ve bitkinlik
- Çabuk yorulma
- Mide bulantısı 
- Kusma
- Karın ağrısı

KARACİĞER YAĞLANMASI TANISI VE TEDAVİSİ

Hastalığın tanısının konulmasındaki en temel yöntem ultrasondur. Ultrason ve tomografi yöntemiyle karaciğerinde yağlanma olup olmadığı tespit edildikten sonra gerekli testler yapılır ve hastalığın ilerleme durumuna göre tedavi uygulanır. Karaciğer eğer alkolden kaynaklı olarak yağlanmamış ise bazı ilaç tedavilerine başlanır. Eğer hasta düzenli ve sağlıklı beslenerek egzersiz yapmazsa ilaçların pek de bir etkisi olmaz.

Karaciğer yağlanmasının en etkili tedavisi beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle gerçekleşebilir. Ayrıca hastalık ne boyutta olursa olsun hastanın ilk olarak yapması gereken sigara ve alkol kullanımını bırakması gerekir. Karaciğer, vücudumuzdaki en önemli organlarımızdandır. Bundan dolayı beslenme alışkanlıklarımızı, başta karaciğerin ve tüm organların sağlıklı çalışmasını sağlayacak şekilde ayarlamalıyız.

KARACİĞER YAĞLANMASINA İYİ GELEN BESİNLER

Sağlıklı bir karaciğer için yapılması gereken en önemli etken beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Alkolden veya sağlıksız beslenmeden kaynaklı oluşan karaciğer yağlanmaları için güçlü antioksidan içeren ve sağlıklı besinlere başvurulmalıdır. Karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi tavsiye edilen besinler şöyledir:

- Türk kahvesi, içerdiği bileşenler sayesinde alkolden kaynaklı karaciğer yağlanmalarının önüne geçerek karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Günde bir fincan sade kahve tüketmek tavsiye edilir. 
- Enginar
- Balık
- Mevsiminde taze sebze ve meyve
- Bakla 
- Zerdeçal

KARACİĞER YAĞLANMASINA KARŞI DOĞAL KÜR

5 litre suyun içine yapraklarıyla birlikte 4-5 adet enginar, yarım kilo hindiba otu, birkaç tutam lavanta, bir tutam kadar kurt pençesi, bir avuç kadar toz zerdeçal 3-5 dakika kaynatılır. Buzdolabında muhafaza edilen bu içecek, 40 gün boyunca sabah akşam 1’er bardak içilir. +0 gün uygulanan bu kür karaciğerin temizlenip sağlıklı çalışmasını sağlar. 

YORUMLAR 5
  • azerty 4 yıl önce Şikayet Et
    başlama zamanı demek ki xyz
    Cevapla
  • xyz 4 yıl önce Şikayet Et
    ne sıgara ne alkol tükettim ama karaciğerde yağlanma var anlamadım gitti
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    genetikdir ibrahim saracoglunu kürünü kullan
    Cevapla
  • Ruhi 4 yıl önce Şikayet Et
    Spor yap kardeşim
    Cevapla
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Geçmiş olsun. Irsi olabilir belki hastalığınız.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR