Hangi besinler hangi hastalıklara iyi gelir? Doğal besinlerle hastalıklardan korunmak mümkün

Sadece doğal beslenerek hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür. Yapılması gereken tek şey, kişilerin vücutlarını tanıması ve hangi gıdaya ne kadar ihtiyaç duyduğunun farkında olması gerekir. Böylece en tehlikeli hastalıklardan bile doğru beslenerek korunulabilir. İşte birçok farklı hastalığa iyi gelen besinler...

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2020 10:12 GÜNCELLEME 11.05.2020 10:13 SAĞLIK
Hangi besinler hangi hastalıklara iyi gelir? Doğal besinlerle hastalıklardan korunmak mümkün
Hangi besinler hangi hastalıklara iyi gelir? Doğal besinlerle hastalıklardan korunmak mümkün

Vücudumuzun hastalıklardan korunması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ilaç ve vitamin takviyesine gerek kalmadan daha dikkatli beslenerek mümkün olmaktadır. Özellikle doğanın insanlığa sunduğu sayısız nimetlerden istifade edilmesi ve mevsimine göre beslenilmesi durumunda çok daha sağlıklı bireyler olunabilir. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken husus ise, kişinin vücudunu tanıyarak ihtiyacı olan besini doğru şekilde alması gerektiğidir.

 

Orta yaşın üzerindeki kişilerin oluşabilecek hastalıklara karşı tedbirli davranarak daha dikkatli beslenmeleri çok önemlidir. Bu yaştaki kişilerin metabolizması yavaşladığından metabolizmayı hızlandıracak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri tüketmesi gerekmektedir. Ambalajlı ürünlerden ne kadar uzak durulursa, gelecekte kronik rahatsızlıklara yakalanma olasılığı o kadar düşecektir. Bundan dolayı hastalıklardan korunmak ve sağlıklı beslenmek için mevsiminde sebze – meyve tüketimi dışında vücudunun neye ihtiyaç duyduğunu da bilmek çok önemlidir.

HANGİ BESİNLER HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELMEKTEDİR?

 

Beslenme uzmanları her besinden yeterli miktarda ve ölçülü şekilde tüketilmesini önermektedir. Bunun nedeni her gıdanın farklı besin değerlerine sahip olması ve vücudun da bunların hepsine ihtiyaç duymasıdır. Tek yönlü bir beslenme vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri karşılayamadığı için doğru değildir. Her şeyden azar azar yiyerek bu denge sağlanabilir. Bunun dışında hangi besinlere ihtiyaç duyduğumuzu da bilmek çok önemlidir. Kişinin vücudunu tanıyarak hangi gıdayı tüketmesi gerektiğinin de farkında olmalıdır. Kalp hastası olanların, ciğerlerinde sorun olanları, sindirim problemleri olanların hepsi doğru beslenerek hastalıklarının etkisini azaltmaları mümkündür. 

Kalp-Damar Sağlığını Koruyan Besinler: 

Kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedeni yanlış beslenmedir. Aşırı karbonhidrat ve yağlı beslenme sonucu damarların tıkanması sonucu kan akışının sekteye uğramasıyla meydana gelmektedir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu kalp ve damar hastalıklarının bir nebze de olsa iyileşmesi mümkündür. Kalp ve damar sağlığına iyi gelecek besinler:

- Nar
- Çiğ badem, ceviz, fındık gibi lif içeren kuru yemişler
- Yulaf
- Domates, kırmızı biber, mor lahana, havuç gibi antioksidan zengini besinler
- Ispanak, brokoli, portakal, limon, mandalina, olgunlaşmamış muz. Potasyum, lif, kalsiyum ve C vitamini içeren besinler 
- Doymamış yağ olan zeytin yağ
- Günde en fazla 1 fincan yeşil çay ve kahve içmek de iyi gelebilir. Ancak fazla içilmesi durumunda kalbe zarar verebileceğinden dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bağırsak Sağlığını Koruyan Gıdalar:

Sağlıklı sindirim sistemi, vücudun toksinlerden kurtulmasını sağladığı için çok önemlidir. O yüzden beslenirken bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlayacak besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi önemlidir. Bağırsak sağlığına iyi gelen besinler:

- Nohut, bakla, fasulye ve mercimek gibi lif zengini baklagiller
- Yoğur, peynir, turşu, kefir gibi probiyotik içeren besinler
- Çiğ badem
- Ispanak, brokoli
- Somon
- Elma ve muz

Akciğer Sağlığını Koruyan Besinler:

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar başta olmak üzere kirli hava ve yanlış beslenme akciğerlerde toksinlerin birikmesine ve sonrasında da kötü hastalıklara neden olmaktadır. Ancak insan vücudu zararlı alışkanlıkların bırakılması durumunda kendine yenilemeye başladığı için birkaç faydalı alışkanlıkla akciğerin yeniden sağlıklı olması mümkün olabilir. Bunun için akciğere faydalı olan gıdaların tüketilmesi ve ciğerlerde biriken toksinlerin arındırılması gerekir. Akciğere iyi gelen besinler:

- Siyah çekirdekli üzüm
- Zerdeçal
- Kuru yemiş
- Sarımsak
- Lahana

Cilde İyi Gelen Besinler:

Sağlıklı, canlı ve bakımlı bir cilde sahip olmak için sayısız kozmetik ürünleri kullanmadan yeme içme alışkanlıkların değişmesiyle mümkün olabilir. Tükettiğimiz gıdalar organlarımızın sağlıkla çalışmasını sağlarken cildimizin de daha canlı ve dinamik olmasını sağlamaktadır. Cildimize iyi gelecek besinler:

- Yeşil çay
- Brokoli, ıspanak, avokado ve yeşil yapraklı sebzeler
- Limon, portakal gibi C vitamini içeren gıdalar
- Fındık, bademi ceviz gibi kuru yemişler
- Zeytin yağ
- Somon
- Bitter çikolata
- Yumurta ve yoğurt

Kemik Gelişimine Sağlığına İyi Gelen Besinler:

Gelişme çağındaki çocukların ve menopoza giren kadınların kemik sağlığını koruması için en doğru şekilde beslenmesi gerekmektedir. Çocukların gelişme çağında kemiklerinin daha sağlıklı oluşması dikkate alınırken kadınların ise menopoz sürecinde kemik erimelerine karşı daha dikkatli beslenmeleri önerilmektedir. Kemik sağlığına iyi gelen besinler şunlardır:

- Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri
- Somon, sardalya
- Bezelye
- Fıstık, ceviz, badem
- Lahana, brokoli gibi koyu yeşil sebzeler
- Yumurta
- Fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller
- Mantar
- Kırımızı et