Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığı hemen geçirmek için doğal tedavi yöntemleri...

Kabızlık, halk arasından son derece yaygın görülen sindirim problemidir. Basit bazı önlemlerle tedavi etmesi mümkün olan kabızlığın en temel nedeni sağlıksız ve zararlı beslenme alışkanlıklarıdır. Hareketsiz yaşam ve gün içinde az su tüketilmesi kabızlığı tetiklediğinden daha dikkatli beslenilmesi tavsiye edilmektedir. Peki kabızlık nasıl geçer? İşte kabızlığa iyi gelen doğal çözümler

ABONE OL
GİRİŞ 22.06.2020 11:45 GÜNCELLEME 23.06.2020 08:47 SAĞLIK
Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığı hemen geçirmek için doğal tedavi yöntemleri...
Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığı hemen geçirmek için doğal tedavi yöntemleri...

Günlük hayatta birçok kişinin muzdarip olduğu sindirim sistemi rahatsızlığı kabızlık genellikle yanlış beslenmeden dolayı görülmektedir. Bağırsak hareketlerinin yavaş olması ve bağırsak tembelliğinden dolayı meydana gelen kabızlık, kişileri rahatsız ederek sağlık durumunu olumsuz etkilemektedir. Doğru beslenme yöntemleriyle tedavi edilen kabızlık için bağırsaklara iyi gelen besin değeri yüksek gıdalara başvurulması önerilir. Kişinin neye alerjisinin olduğu neyin dokunduğu öğrenerek o yiyeceklerden uzak durması  atılması gereken ilk adımdır. Bazen çok sağlıklı besinler bile bünyelere ağır gelerek sindirim sisteminde bozulmalara yol açabilir. Örneğin bu orun için bir beslenme uzmanına başvurarak doğru beslenme çizelgesi oluşturulabilir. 

 

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlığın en temel nedeni, yanlış ve sağlıksız beslenmedir. Kabızlık yaşam tarzındaki yanlış alışkanlıklardan meydana gelen sindirim problemidir. Bundan dolayı kabızlık sıkıntısı çeken kişilerin doktora gitmeden önce bu alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekmektedir. Sürekli olarak sindirim problemi yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken alışkanlıklar:

 

- Katı ve sağlıksız beslenme
- Gün için az su tüketme
- Çok fazla hayvansal ürün tüketimi
- Tuvalet ihtiyacını erteleme, geciktirme
- Hareketsiz ve sporsuz yaşam
- Çok fazla karbonhidrat, fast food beslenme

Tüm bu alışkanlıklardan mümkün olduğunca uzak durarak sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışması mümkün olmaktadır. Özellikle gün içinde egzersiz ve su tüketimi bağırsaklardaki hareketliliğin artmasını sağlayacaktır. 

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Kabızlığın birçok beslenme alışkanlığının değiştirilmesinin ardından kısmen çözüm bulan bir rahatsızlıktır. Daha çok mide ve bağırsaklara iyi gelebilecek besinleri tüketmeye yönelerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir. Kabızlığa karşı alınabilecek ilk ve en önemli tedbir doğru beslenmedir. Daha çok lif ağırlıklı besinlerin tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilir. Kabızlığa iyi gelen besinler:

- Elma, armut, brokoli, havuç kinoa, taze fasulye, yulaf, nohut, kuru yemiş, keten tohumu, mercimek ve bezelye gibi lif zengini besinlerin tüketilmesi
- Gün içinde en az 1,5-2 litre su tüketimi
- Günlük daha fazla egzersiz, yürüyüş ve hareket etmek
- Süt ve süt ürünlerinden uzak durmak
- Yemek yerken lokmaların daha çok çiğneyerek yenmesi
- Yeşil çay, nane çayı, zencefil çayı, kuşburnu çayı ve rezene çayı gibi doğal bitki çayları hem ödem atmaya yardımcı olur hem de bağırsakların yumuşamasını sağlayarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

KABIZLIĞA İYİ GELEN KÜRLER

Doktora danışmadan önce evde doğal ve bitkisel çözümlere başvurulabilir. Evde bulunan malzemelerle doğal kürler hazırlayarak kabızlığa çözüm bulunabilir. Evdeki malzemelerle hazırlanabilen kürler:

1- Portakal Yaprağı Kürü: 1 su bardağın içine 7-8 adet portakal yaprağı eklenerek dakika kaynatılır. Kaynadıktan ılıması beklenerek tüketilebilir. Portakal yaprağı kürü bağırsakları çok kısa sürede harekete geçirerek kabızlığa çözüm olmaktadır. Kahvaltıdan takribi 1 saat sonra içilen kür, 4 gün boyunca devam ederek tüketilmeli ve ara verilmelidir. İhtiyaca yönelik aynı şekilde tekrarlanabilir. 

2- Yoğurt Kürü: Akşam yatmadan 1-2 saat önce 4 yemek kaşığı yoğurdun içerisine yarım çay kaşığı pul biber ve 1-2 çay kaşığı limon suyu eklenir ve karıştırılıp tüketilir. Bu kür ise bağırsakların çok kısa sürede harekete geçmesini sağlamaktadır. Yoğurt ve pul biber kürü haftanın 4-5 günü düzenli uygulanarak ara verilmesi tavsiye edilir. İhtiyaca göre tekrar başlanabilir. 

3- Çörek Otu Kürü: 3 yemek kaşığı çörek otu, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı bir kasede karıştırılır ve bu şekilde tüketilir. Gün içinde öğünlerden önce tüketilmesi tavsiye edilen kür, bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasında oldukça etkilidir. 15 gün düzenli olarak kullanılıp 15 gün ara verilerek kullanılması önerilir. Tüm bu kür ve alışkanlıkların yanında en önemlisi gün içinde su tüketimine dikkat etmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar su içilmediği takdirde sindirim sisteminde aksaklıklara olmaya devam edecektir. 

YORUMLAR 1
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bol su için gün kurusu kayısı yiyin günde 3 adet üstünde 3 4 bardak su için yedikten sonra 5 güne düzelir sonra suya devam 3 litre aşağısı su içen hasta sayılır hasta gözüyle basın kendine huzur zaten su
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR