Kabızlık belirtileri | Nedenleri - Kabızlık nasıl geçer & Ne iyi gelir: Tedavisi...

Kişilerin yaşamının herhangi bir döneminde muhakkak yakındığı Kabızlık, ciddi bir sağlık problemine işaret etmemekle beraber yine de her ihtimale karşı sürecin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Vücuttaki bağırsak faaliyetlerinin yavaşlaması ve zorlaşmasının neticesinde ortaya çıkan Kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Çoğu zaman tedavi yöntemine gerek kalmadan düzelen Kabızlık nasıl geçer ve ne iyi gelir?

ABONE OL
GİRİŞ 05.05.2020 21:19 GÜNCELLEME 06.05.2020 11:44 SAĞLIK
Kabızlık belirtileri | Nedenleri - Kabızlık nasıl geçer & Ne iyi gelir: Tedavisi...
Kabızlık belirtileri | Nedenleri - Kabızlık nasıl geçer & Ne iyi gelir: Tedavisi...

Kabızlık; günümüzün getirdiği hayat koşulları nedeniyle hareket alanının bir hayli kısıtlanması, sağlıklı/dengeli beslenmenin giderek azalarak işlenmiş gıda tüketimine gidilmesi ve beraberinde stres faktörünün de eklenmesiyle kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli semptomlarla birlikte oluşum göstererek kişilerin sosyal yaşantısını sekteye uğratan ve sancılı geçen bu süreçte aktivitelerini sınırlamasına sebebiyet veren Kabızlık, neyse ki çoğu zaman önemli bir sağlık sorununun göstergesi olmamaktadır. Pek çok etmene bağlı olarak insan vücudundaki bağırsak faaliyetlerinin olumsuz biçimde etkilenip hem yavaş hem de zor çalışması sonucunda meydana gelen Kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Bilimsel açıdan sindirim ve boşaltım mekanizmasının koordinesinin bozulması olarak açıklanan, kadın-erkek ayırdı olmaksızın tüm yaş grubundaki kişilerin her dönemde karşılaşabileceği Kabızlık nasıl geçer ve ne iyi gelir?

 

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Tuvalet gereksinimi duyulmasına rağmen dışkılama konusunda güçlük çekilmesi,

- Dışkının; fazla sert, az miktarda olmasıyla beraber sıklığında da ciddi bir azalmanın görülmesi,

 

- Aşırı derecede karın ağrısı şikayetinin yaşanması,

- Kişilerin mide bulantısından yakınması ve iştahında da önemli ölçüde azalma meydana gelmesi,

- Tuvalet, ihtiyacını kolay bir şekilde giderememesi nedeniyle uzun bir zaman boyunca kalması,

- Boşaltım işleminin tamamlaması nedeniyle bağırsaklardaki gazın giderek birikmesi.

KABIZLIK NEDENLERİ NELERDİR?

-Kişilerin yiyecek tüketiminde devamlı olarak sindirilmesi zor ve katı olan besinleri tercih etmesi sonucunda kabızlık görülebilmektedir. Bununla beraber sürekli ve fazla oranda baharat tüketilmesi, acı ya da ekşi gıdalara da ağırlık verilmesi neticesinde baş gösterebilmektedir.

-Vücudun gün içerisinde gereksinim duyduğu su miktarının yeterince karşılanmaması da bu rahatsızlığın meydana gelmesine zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle sindirim ve boşaltım mekanizmasının düzgün bir şekilde işleyişi için bol bol su tüketimine mümkün mertebe gayret gösterilmelidir.

-İçeriğinde lif bulunan gıdalarla yeterince beslenmeyen ve süt tüketiminde aşırıya kaçan kimselerde görülebilmektedir.

-Gün içerisinde uzun zaman boyunca hareketsiz bir şekilde kalmak, yürüyüş veya spor gibi bedeni çalıştıracak aktivitelerden uzak kalmak gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.

-Tuvaletin, ihtiyaç duyulduğu anda giderilmeyip ertelemeye çalışılması da kabızlığa sebep olmaktadır.

-Zayıflamak/kilo vermek üzere hatalı diyet uygulanması sindirim ve bağırsak faaliyetlerini bozmaktadır.

-Stres faktörüyle iç içe olunması ve vücudun metabolizmasında meydana gelen bozukluklar sonucunda da kabızlık şikayetiyle karşılaşılmaktadır.

-Hamile kadınlarda, şeker hastalığı (diyabet) olan kişilerle birlikte hemoroid (basur) ve hipotiroidizm (aktif troit bezi) hastalarında da oluşum gösterebilmektedir.

-Epilepsi, parkinson ve tansiyon hastalarının kullandığı ilaçlar, antidepresanlar, güçlü antibiyotikler ve demir takviyesi ilaçları da kabızlığın nedenleri arasındadır.

-Bağırsaklarda tıkanıklığa sebebiyet veren polipler veya kitlesel oluşumlar, crohn ve divertikülit gibi iltihapla seyreden bağırsak hastalıkları kabızlığa yol açabilmekle beraber, rektumda yahut kolonda darlık ya da sinirlere ait anormallikler de sıralanabilir.

KABIZLIK NASIL GEÇER?

- Bağırsak sağlığını güçlendirecek probiyotik gıdaların tüketimine başvurulması gerekmektedir. Vücudunuz için gerekli olan probiyotiği doktorunuzun vereceği öneri doğrultusunda eczanelerden temin edebileceğiniz gibi, probiyotik içeren besinleri de tüketerek kabızlığın geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Örnek verilecek olursa; peynir, yoğurt, ayran, turşu ve bitter çikolata gibi gıdalar yaşadığınız rahatsızlığın giderilmesine destek verecektir.

- Bağırsak faaliyetlerini düzene sokarak normal bir şekilde çalışmasına katkı sağlayabilmek adına düzenli olarak yürüyüş, egzersiz ve spor hareketlerinin yapılması lazımdır. Bununla beraber zararlı alışkanlıklardan kaçınarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme prensibinin benimsenmesi, bol miktarda su tüketimiyle desteklenmesi gerekmektedir.

- Yüksek lif oranı içeren sebzeler arasında yer alan ıspanak ve lahana gibi besinleri akşam yemeği menüsünde tercih edebilirsiniz. Bununla beraber kabızlığa geçirmek için arzu ederseniz pırasa ve pancar gibi lif açısından son derece zengin olan sebzelerin tüketimine de gidebilirsiniz. Lifli gıdalara ağırlık vermeniz, bağırsak faaliyetlerinin normale dönerek rahatlamanıza ve şişkinliğin de ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

- Kabızlık sürecinde sadece sebzelerle yetinmeyip meyve tüketimine de ağırlık vermelisiniz, erik ya da muz gibi potasyum içeriği yüksek olan besinler bağırsak ve sindirim sisteminin sağlıklı şekilde işleyişi konusunda yadsınamayacak derecede fayda sağlayacaktır.

KABIZLIĞI GEÇİRMEK İÇİN DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ!

*İbrahim Saraçoğlu’dan kabızlık sorunu yaşayanların bu tarifi uygulanmasını tavsiye etmektedir:

Gerekli Malzemeler Listesi:

-6 tane narenciye yaprağı
- 1 su bardağı su

Kabızlığı Geçiren Tarif Nasıl Hazırlanır?

-Tarifte belirtilen bir bardak kaynayan suyun içine 6 veya 7 adet portakal yaprağını ilave edin ve 10 dakika süresince kaynatma işlemini uygulayın. Kaynamasının akabinde ocağınızın üzerinden alıp ılımaya bırakabilirsiniz.

Kabızlığı Gideren Kür Nasıl Tüketilmelidir?

Hazırlamış olduğunuz bu karışımı, kahvaltı yapmadan en erken bir saat önce tüketebilirsiniz. Kabızlığı geçiren kürü, dört gün boyunca bir defa için, dördüncü gün ise sonlandırın.

KABIZLIĞA İYİ GELEN SALATA TARİFİ…

Gerekli Malzemeler Nelerdir?

-2 tane yer elması,

-Sızma zeytinyağı

-2 diş sarımsak

-1 tane havuç

-Limon

-Dereotu

Kabızlığa İyi Gelen Salata Nasıl Hazırlanır?

Havucu ve yer elmasını soyup istediğiniz şekilde doğrayın, arzu ederseniz rendeleyebilirsiniz. Üzerine dereotunu ilave ettikten sonra sarımsaklarınızı dövün. Ardından sarımsaklarınızı, sızma zeytinyağı ile limon suyu ile beraber harmanlayın. Elde etmiş olduğunuz bu sosu salatanızın üstüne dökün. 

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

-Enginar

-Kahve

-Nane

-Kuru bakliyat

-Brokoli

-İncir

-Kabak

-Brüksel lahanası

-Kuru erik

-Badem

-Yer elması

-Keten tohumu

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Sorunlu biri olarak yazayim istesim yillardir yasiyorum bu sorunu sabahlari kaynamis suya 1 yemek kasigi elma sirkesi 3 kesimlik taze zencefil bir dilim limon bardaga koyup kaynak suda dagil demlendirip ilik olrak icin arkadaslarin dedigi gibi bayram olsun
    Cevapla
  • vay be arkadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    hepsi boş arkadaşlar alın 3 tane gün kurusu yiyin üstüne su için motorlar bayram yapsın..gün kurusu ne..hala öğrenmedinse ben ne diyim sana 3 tane kaysı kurusu ye yada hoşafını yap iç
    Cevapla
  • evladifatihan 3 yıl önce Şikayet Et
    sirke hemde yarim caybardagi birkerede iceceksin sonra baslayacak düyünde danslar
    Cevapla
  • demir ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    40 yıldır çekiyorum hiç bir ilaç fayda vermedi şu beş yıldır sabahları aç karına yada kahvaltıyla bir büyük bardak sıcak lionlu su içiyorum yeklerde önce zeytin yağlı salata yiyorum sonra yemek çok rahahatladım her gün tüvalet alışkanlığı edindim mutlak aksatmadan bunları uyguladığım sürece kabızlık yaşamıyorum
    Cevapla
  • Hakkı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yöntemi bulmuşsun... ben de hergun kahvaltı oncesi 1 veya 2 bardak limonlu su icerim. . Mevsimine göre , cekirdekli uzum, armut, ayva, elma da faydalıdır..
    Cevapla
  • Ismail oncel 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen benim su andaki durumu tarif etmissiniz .cok istifade ettim tsk ederim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR