Gece uykuda terlemenin nedenleri: Aklınızın ucuna bile gelmeyecek sebepten olabilir!

Pek çok farklı etmenden kaynaklı olarak baş gösterebilen ve altta yatan sebebin hastalık belirtisi olabileceği rahatsızlıklardan bir tanesi de gece uykuda terlemedir. Ağırlıklı olarak vücutta hormonal açıdan yaşanan bozukluklar neticesinde bir hayli rahatsız edici bir tablo seyredebilen gece uykuda terlemenin nedenlerini maddeler halinde sıraladık. Kişilerin çoğu zaman dikkate almadığı gece uykuda terleme neden olur?

ABONE OL
GİRİŞ 12.05.2020 05:25 GÜNCELLEME 12.05.2020 05:25 SAĞLIK
Gece uykuda terlemenin nedenleri: Aklınızın ucuna bile gelmeyecek sebepten olabilir!
Gece uykuda terlemenin nedenleri: Aklınızın ucuna bile gelmeyecek sebepten olabilir!

Gece uykuda terleme, kişilerin yaşamının herhangi bir noktasında çeşitli faktörler sonucunda muhakkak başına gelen ve genellikle hangi sebepten ötürü yaşadığını tam olarak kestiremediği bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalnızca tek bir nedene bağlı olarak gelişmeyen bu rahatsızlığın arkasında pek çok gerekçeyi sıralamak mümkün olmakla beraber kimi durumda hayatı tehdit edebilecek önemli bir hastalığın göstergesi de olabilmektedir. Başlıca gece uykuda terlemenin nedenlerine bakıldığında; gün içerisinde aşırı miktarda çay yahut kahve gibi kafeinli ürünlerin tüketimine gitmekle birlikte vücuttaki ateşi düşürmek için kullanılan ilaçlar veya ruh sağlığını iyileştirmek adına yararlanılan antidepresanlar da bu problemin yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra son dönemlerde görülme sıklığı ciddi artış gösteren diyabet (şeker hastalığı) ve nörolojik kökenli sağlık sorunları nedeniyle meydana gelebilen gece uykuda terleme, vücuttaki bağışıklık mekanizmasını zayıflatan ve sağlıklı bir şekilde işleyişini bozan enfeksiyon hastalıkları yüzünden de görülebilmektedir.

 

Kabızlık belirtileri | Nedenleri - Kabızlık nasıl geçer & Ne iyi gelir: Tedavisi...

Öncelikle şu konuya dikkat çekmek gerekir ki, genel itibariyle göz ardı edilen gece uykuda terlemenin nedenini öğrenmek için mutlaka uzman hekime başvurulup hastanede erken dönemde gerekli tetkiklerin yapılması önem arz etmektedir. Bununla beraber terlemeye eşlik eden kilo kaybı ya da halsizlik gibi başka yakınmalarla da karşılıyorsanız hiç vakit kaybetmeden tedavi olun.

 

GECE UYKUDA TERLEMENİN NEDENLERİ NELERDİR?

- Gece uykuda terlemenin nedenlerini ele aldığımızda, vücuttaki hormonların düzeyinde birçok etmene bağlı olarak meydana gelen değişmeler ve işleyişinde birtakım dengesizliklerin doğurduğu bir sonuç olarak görülebilmektedir. 

- Menopoz dönemindeki kadınların büyük bir çoğunluğunun en fazla şikayet ettiği rahatsızlıklardan bir tanesidir ve perimenopoz & erken menopoz evresinde östrojen seviyesinin alçalmasından kaynaklı olarak baş gösterebilmektedir.

- Özellikle şeker hastalığı (diyabet) olan kişilerde gece saatlerde kan şeker düzeyinde düşüş seyredilmesi nedeniyle gece uykuda terleme rahatsızlığını yaşayabilmektedir.

- Grip & soğuk algınlığı tedavisinde faydalanılan ateş düşürücü ilaçlar ve psikolojik hastalıkların tedavisi için kullanılan antidepresan ilaçlar da gece terlemesi sorununa davetiye çıkarabilmektedir.

- İnsanlar tarafından ‘kabus’ olarak nitelendirilen kötü bir rüya görmek ve olması gereken miktarın çok üstünde kahve veya çay gibi kafein oranı yüksek içeceklerin tüketilmesi de gece uykuda terleme problemiyle karşılaşılmasına zemin hazırlayabilmektedir.

- Öte yandan insan vücudundaki terlemenin kontrolünü sinirler sağladığı için gece terlemeleri birtakım sinirsel sorunların göstergesi de olabilmektedir. Otonom nöropati ve felç gibi sağlık problemleri  bu rahatsızlığın oluşumu için ortam hazırlamaktadır.

- Çok nadir görülmekle beraber böbrek üstü bezinde rastlanan tümör türü, nöroepinefrin ve epinefrin üretimine sebebiyet verir. Tümör nedeniyle bu hormonların aşırı oranda üretilmesi, kan basıncı ve kalp atış hızını yükselteceğinden gece terlemesinin çoğalmasını sağlar.

- Aynı zamanda vücuttaki tiroid hormonunun olması gerekenden çok fazla çalışması nedeniyle, hipertiroidi adı altında aşırı ölçüde tiroid hormonunun üretilmesi olarak açıklanan sağlık problemi gece terlemelerinin nedeni olarak sıralanmaktadır.

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Huseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Geceleri çok aşırı terliyorum tişört atlet sanki çamaşır makinasından cıkmış gibi oluyorum ne yapmalıyım doktora gidiyorum bi çözümü yok diyor ameliyat diyor bunun başka bir yolu yokmu acaba nasıl bi yol izlemeliyim
    Cevapla
  • uğur 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende Aynısı oluyor gece cok terliyorum ne yapmamız onerilir
    Cevapla
  • Jale 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaramazlık yapıyorsun
    Cevapla
  • feyyaz doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    lenfomanın en büyük habercisi gece atletinizi değiştirecek kadar terlemenizmiş.
    Cevapla
  • Ayşe 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynı sorunları ben de yaşıyorum demek ki yalnız değilmişim
    Cevapla
  • Deli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ewet gece terliyorum ama sadece boynumdan yukarsı kafa bölgem yastığı ter ceviriyorum bazen ikinci bir yastık kullanıyorum
    Cevapla
  • birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    uyku apnesi olabilir
    Cevapla
  • Adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynı sorun var insulin direnci kaynaklı olduğu sonucuna varıldı
    Cevapla
  • Ayşe 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende yıllardır aynı durumdayım yaz kış farketmiyor sogukta olsa aynı doktorada gittim bir çözüm olmadı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR