Mevsiminde beslenmenin bağışıklık sistemine faydaları ve Mayıs ayı sebze meyveleri...

Güçlü bir bağışıklık sistemi için doğru ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı olduğu düşünülen her gıda zamansız tüketildiğinde insan vücuduna yaradan çok zarar vermektedir. Bunun için dikkat edilmesi gereken şey, mevsiminde beslenmektir. Sebze ve meyveler ancak yetiştiği zamanda tüketildiğinde faydalı olmaktadır. İşte mayıs ayında tüketilmesi gereken sebze meyveler ve faydaları

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2020 09:27 GÜNCELLEME 18.05.2020 09:27 SAĞLIK
Mevsiminde beslenmenin bağışıklık sistemine faydaları ve Mayıs ayı sebze meyveleri...
Mevsiminde beslenmenin bağışıklık sistemine faydaları ve Mayıs ayı sebze meyveleri...

Kış aylarının sona ermesiyle birlikte market ve pazarlarda bahar yeşillikleri yerlerini almaya başladı. Artık portakal ve brokoli yerine erik ve bezelyeler tüketilmeli. Sağlıklı beslenmek ve güçlü bir bağışıklık sistemi için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur mevsiminde sebze ve meyve tüketmektir. Mevsiminde yetişmeyen ve vaktinden önce alınan sebze meyveler, düzgün ve güzel görünmesi için üreticiler tarafından katkı maddeleri ile yetiştirilmektedir. Bu da insan sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. İlaçlanmış ve doğal olmayan koşullarda yetiştirilen sebze meyveler, kanser hücrelerini besleyen maddeler içermektedir. Sağlığa olan zararlarının yanı sıra vakitsiz tüketilen gıdalar lezzet bakımında da oldukça yavan kötüdür. Başta beslenme uzmanları olmak üzere birçok doktor, sağlıklı bir beden için mevsimine göre beslenmeyi tavsiye etmektedir.

MEVSİMİNE BESLENMENİN ÖNEMİ

Sebze ve meyveler, doğanın insana sunduğu ve hastalıklar karşı koruduğu doğal ilaç ve vitaminlerdir. Kışın hastalıklardan korunmak için C Vitamini deposu portakal, bağışıklık sistemini güçlendirmek için havuç, antioksidan zengini lahana, çilek, fasulye gibi gıdalar tüketiriz. İlaca ya da zorlu tedavi yöntemlerine gerek olmadan direkt olarak doğal beslenerek hastalıklara karşı direncimizi arttırabiliriz. Ancak, mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri tüketilmesi durumunda bedenimize yarardan çok zarar veririz. Vakitsiz yetiştirilen bezelye, erik, semizotu vb gıdalar katkı maddesi ve tarım ilaçlarından kaynaklı tüm besin değerlerini kaybederek insan sağlığına zarar vermektedir. O yüzden sağlıklı ve dengeli beslenmek için atılması gereken ilk adım mevsimine göre beslenmektir.

 

 

MAYIS AYINDA TÜKETİLMESİ GEREKEN SEBZE-MEYVELER VE FAYDALARI

Baharın gelmesiyle birlikte yeme içme alışkanlıklarında değişiklikler olmaya başlamaktadır. Güneş ve yağmurun toprağı beslemesinin ardından toprak yepyeni mahsuller vermeye başlar. Mayıs ayında üretilen ve tüketilmesi tavsiye edilen sebze meyveler:

1- Bezelye: A ve C Vitamini kaynağı olan bezelye aynı zamanda magnezyum ve demir içermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Ayrıca kemik gelişimine de büyük katkısı olan bezelyenin çocuklara yedirilmesi önerilir. 

2- Enginar: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan enginar, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak kanser hücrelerinin yayılmasına engel olmaktadır. Düşük kalorili ancak zengin besin değerine sahiptir. Özellikle potasyum ve kalsiyum deposu olan enginarın haftada 1-2 kez tüketilmesi tavsiye edilir. 

3- Semizotu: Vücudumuzun üretemediği ancak beslenme alışkanlıklarıyla elde edilebilen omega 3 kaynağı olan semizotu, kalp ve damar sağlığına oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kan basıncını dengelemektedir. Salata ve yoğurtlarda tüketilmesi önerilir. 

4- Deniz Börülcesi: Tuzlu sularda yetişen deniz börülcesi mineral bakımından çok zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Ayrıca çok düşük bir kaloriye sahip olmasına rağmen vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. 

5- Hindiba: Hazmı kolaylaştıran hindiba, mide ve bağırsak sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayarak sindirim sistemini düzenler. Karaciğerin gördüğü hasarın onarılmasına yardımcı olarak daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.

6- Çiriş Otu: Sivilce ve egzama gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında adet düzensizliklerine karşı doğal bir çözüm kaynağıdır.

7- Çilek: Güçlü bir kanser önleyicidir. Kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Düzenli olarak çilek tüketen kişide kalp krizi görülme oranı büyük oranda azalmaktadır. Kokusu ve lezzetiyle birçok kişi tarafından severek tüketilen çilek, aynı zamanda karaciğer sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır.

8- Erik: Birçok meyveye göre çok fazla vitamin ve mineral içeren erik, demir emilimini arttıran gıdalar arasında yer almaktadır. İçerdiği lif sayesinde sindirim sistemine de oldukça faydalıdır. Antioksidan kaynağı olan erik kan şekerini de dengelemektedir.

9- Dut: İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı korumaktadır. Özellikle kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımında zengin olan dut, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.

YORUMLAR 1
  • gurbet 4 yıl önce Şikayet Et
    cilek, erik, dut -> vay beee, gurbette olupda bulamayanlar ne yapsin???
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR