Pazardan ve marketten alınan meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı? Sirke ve karbonatla...

Tüm dünyayı tesiri altına alan corona virüs, günlük hayatta edindiğimiz alışkanlıkları bütünüyle değiştirerek her şeyi yıkama ve dezenfekte etmemize neden olmaktadır. Bu durum gıdaların daha iyi temizlenmesi sağlamaktadır. Corona virüs tehlikesinden önce de sebze ve meyveler üzerinde kullanılan tarım ilaçları insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmekteydi. İşte sebze ve meyvelerin doğru şekilde yıkanması

ABONE OL
GİRİŞ 29.04.2020 14:14 GÜNCELLEME 29.04.2020 14:57 SAĞLIK
Pazardan ve marketten alınan meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı? Sirke ve karbonatla...
Pazardan ve marketten alınan meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı? Sirke ve karbonatla...

Son günlerde yaşanan ve tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalığa karşı çevremizdeki her nesnenin iyice dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bunların başında elbette gıdalar bulunmaktadır. Sebze ve meyvelerin iyice yıkanması hem corona virüse karşı alınması gereken bir önlem, hem de sebze ve meyve yetiştiriciliğinde kullanılan tarım ilaçlarının ürünlerin üzerinden arınması için önemlidir. Konuyla ilgili uzmanların farklı önerileri ve düşünceleri olsa da hepsinin ortak görüşü sebze ve meyvelerin bol su ile iyice yıkanmasıdır. Muz, portakal gibi kabuklu gıdaların mikroplardan arınması daha kolayken, marul, brokoli gibi yapraklı ve çiçekli gıdaların temizlenmesi zordur. Bundan dolayı yapraklı ve çiçekli sebze- meyvelerin yıkanmasına daha dikkat edilmelidir.

 

SEBZE VE MEYVELER NASIL YIKANMALIDIR?

 

 

Temas ve solunum yoluyla bulaşan corona virüse karşı alınan önlemlerin başında eve alınan her ürünün iyice yıkanması ve ardından kullanılmaya başlanması önerilmektedir. Özellikle gıdaların tüketilmeden önce çok dikkatli temizlenmesi gerekir. Corona virüsün bulaşmasından ziyade sebze ve meyve yetiştiricilerin bahçelerde haşeratlara karışı kullandıkları tarım ilaçları da insan sağlığını olmuşuz etkilemektedir. Yaygın olarak kullanılan tarım ilaçları sebze ve meyvelerin doğal yapısını bozarak hem besin değerlerini kalitesini bozmakta he de sağlıklı diye tükettiğimiz sebze meyveler sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Hatta bu tarım ilaçlarının insan kanser gibi pek çok tehlikeli hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Uzmanların önerilerine göre sebze ve meyve yıkarken dikkat edilmesi gerekenler:

1- Karbonatlı Su

Bol su ile yıkadıktan sonra gıdaların üzerinde kalan pestisitin iyice arınması için büyük bir kabın içerisine su doldurduktan sonra 1-2 çay kaşığı kadar karbonat eklenir ve takribi 15 dakika bekletilir. Ardından yine musluk suyu ile yıkanarak arındırılır. Ancak ürünler ne kadar yıkanırsa yıkansın eğer kendi yetiştirdiğiniz meyve sebzeler değilse kabuklu ise kabuğunu soyarak tüketilmesi önerilir. Böylece hem meyve ve sebzelerdeki pestisit miktarı azalır hem de corona virüs tehlikesine karşı sıkı bir önlem alınış olur.

2- Sirkeli Su

Sebze ve meyvelerin bol su ile iyice yıkanmasının ardından bir kabın içerisine 1-2 çorba kaşığı beyaz sirke ekleyerek 7-8 dakika bekletilmesi önerilir. Sirkenin antiseptik özelliği sayesinde sebze ve meyvelerin üzerindeki mikrop ve zararlı maddelerden kısa sürede arınacağı belirtilir. Çok etkili bir dezenfektan olan sirke, antibakteriyel özelliği sayesinde gıdaların temizleyip arındırırken bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Bundan dolayı gıdaların sirke ile temizlenmesi ve tavsiye edilmektedir. 

3- Bol Su

Eğer alerjik ya da başka bir nedenden dolayı sebze ve meyveleri temizlerken sirke veya karbonat kullanılmak istemiyorsa, taneli, yapraklı ve çiçekli sebze ve meyvelerin tek tek yıkanması ve suyun içerisinde 5-6 dakika bekletilmesi gerekir. Özellikle brokoli, marul ve lahana parçalarına ayrılarak iyice yıkanması önerilmektedir. Zira bu tip yapraklı sebze ve meyvelerin aralarında tarım ilacı ya da diğer maddelerden arındırılması zor olabilir. Örneğin marulları yıkarken yaprakları tek tek alınarak akan suyun altından geçirilmeli ve ardından su dolu kabın içerisinde 5-6 dakika kadar bekletilmelidir. Bekletme işlemi bittikten sonra da tekrar akan su ile yıkanıp tüketilebilmektedir. 

YORUMLAR 1
  • sami 3 yıl önce Şikayet Et
    ne yapacağımızı şaşırdık gerçekten hayat o kadar zorlaştı ki bunaldık
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR