Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir? Ağız kuruluğuna ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemleri...

Ağız kuruluğu, bazen kullanılan ilaçlardan kaynaklı bazense altında başka hastalıkların olmasından dolayı görülen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmesi oldukça kolay olan hatta bazı doğal çözümlerle dahi geçmesi mümkün görülmektedir. Ağız kuruluğunun altında yatan nedenleri tespit ederek tedavi sürecine başlanması gerekir. İşte ağız kuruluğunun nedenleri ve doğal tedavi yöntemleri

ABONE OL
GİRİŞ 22.12.2020 09:22 GÜNCELLEME 22.12.2020 09:22 SAĞLIK
Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir? Ağız kuruluğuna ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemleri...
Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir? Ağız kuruluğuna ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemleri...

Ağız kuruluğu, genellikle çok fazla ilaç kullanan kişilerde görülmektedir. Kronik rahatsızlığı olan ve bundan dolayı çok fazla ilaç kullanmak zorunda olan kişilerin maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. İlaç tüketiminin fazla olduğu kişilerde tükürük bezlerinin çalışmamasından kaynaklı olarak ağız kuruluğuna rastlanmaktadır. Bunun için ilk ve en basit öneri gün içinde normalde içildiğinden daha fazla su içmektir. 

 

AĞIZ KURULUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Ağız kuruluğu, daha çok yaşı ilerlemiş ve çoklu ilaç kullanan kişilerde görülmektedir. İlaç kullanımının dışında kanser tedavisi ve kemoterapi gören kişilerde de rastlanmaktadır. Kişilerin kullandığı ilaçlar ve gördüğü tedaviler yüzünden tükürük bezlerinin doğru şekilde salgılanmaması ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Ağız kuruluğu bazen ilaç kullanımdan dolayı değil, altında başka hastalıklardan kaynaklı da görülmektedir. Ağız kuruluğuna neden olan bazı hastalıklar şöyledir:

 

- Şeker hastalığı

- Radyoterapi

- Otoimmün hastalıkları

- Radyoterapi

AĞIZ KURULUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Ağız kuruması farklı belirtilerle kendini gösterirken özellikle içeceksiz yemek yerden tıkanma ve zorlanmaya neden olabilir. Günlük hayatta biraz sıkıntıya sokabilecek olan belirtiler kişileri rahatsız etmektedir. Ağız kuruluğunun belirtileri şöyledir:

- Boğazda ve ağızda kuruluk

- Çok fazla su içme isteği

- Ağızda yapışkanlık hissi

- Ağızda acı bir tat

- Kötü nefes kokusu

- Yutkunma ve konuşma güçlüğü

- Ses kısıklığı

AĞIZ KURULUĞU TEDAVİSİ

Yukarıda sayılan belirtilerin rahatsız edici boyutlarda kendini göstermesi durumunda ağız kuruluğu problemi rahatsızlığı yaşanıyor demektir ve gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Doktora gidilse bile ağız kuruluğunda kişinin kendince alması gereken önlemler bulunmaktadır. Kronik bir hastalığı ve ilaç içme zorunluluğu olmayan kişilerin bir süre ilaçtan kaçınmaları, çok fazla su içmeleri ve ağız bakımına özen gösterilmesi önerilmektedir. Diş macunu, diş fırçası ve ağız bakım suları seçimine dikkat edilmelidir. Her akşam yatmadan önce ağzın ağız bakım suları ile gargara yapılarak temizlenmesi önerilmektedir.  Alınan önlemlere rağmen iyileşme söz konusu değilse muhakkak doktora başvurulması ve gereken tedavi sürecinin başlatılması tavsiye edilmektedir. 

AĞIZ KURULUĞUNA NE İYİ GELİR

Ağız kuruluğa çözüm bulmak için bazı alışkanlıkların değiştirilmesinin yanında doğal çözümlere de önerilmektedir. Ağız kuruluğuna papatya ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları önerilmektedir. Bu çayların yanında ağız kuruluğuna iyi gelen doğal tarifler de bulunmaktadır.

1- Aloe Vera: 1 yemek kaşığı bal ve 5 yemek kaşığı aloe verayı yarım litrede suda karıştırıp içilmesi de önerilmektedir. 

2- Elam Sirkesi: 1 su bardağı ılık su ve 2 yemek kaşığı elma sirkesini karıştırıp her gün düzenli olarak içmek ağızın bakteri ve mikroplardan arınmasını sağladığı için tükürük bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır. 

3- Zencefil: 1 yemek kaşığı kadar rendelenmiş taze zencefil kaynayan suyun içine atılır ve 15 dakika kadar demlenmesi beklenir ve içilir. Bu şekilde ağız kuruluğu geçene kadar her gün taze olarak hazırlanarak içilmesi önerilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR