Limonlu yeşil çayın faydaları nelerdir? Limonlu yeşil çay zayıflatır mı?

Siyah çayın daha az işlem görmüş hali olan yeşil çay, Asya ülkelerinde çay olarak tüketilmesinin dışında ilaçlarda da kullanılır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu görev üstlenmektedir. İşte yeşil çayın faydaları ve zararları...

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2023 16:05 GÜNCELLEME 20.01.2023 16:05 SAĞLIK
Limonlu yeşil çayın faydaları nelerdir? Limonlu yeşil çay zayıflatır mı?
Limonlu yeşil çayın faydaları nelerdir? Limonlu yeşil çay zayıflatır mı?

Yeşil çay, ilk kez Çin’de üretilen ve ardından tüm Asya ülkelerine yayılan bir bitki çayıdır. Türkiye’de yaygın olarak tüketilen siyah çayın erken dönemde hasat edilmesi ve kurutulmasıyla elde edilmektedir. Yeşil çay günümüzde daha çok zayıflamak isteyenlerin tükettiği bir çay olsa da Uzak Doğu’da geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde siyah çaydan sonra en çok tüketilen yeşil çay, aktarlardan ve marketlerden kolayca temin edilmektedir. Ödem attırıcı özelliği sayesinde daha çabuk kilo vermeye yardımcı olan yeşil çay içerdiği bileşenler sayesinde birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Diyetisyenler herkesin günde en az 1 fincan kadar yeşil çay tüketmesini tavsiye etmektedir. 

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI

Siyah çay ile aynı bitkiden üretilen yeşil çay, siyah çay gibi farklı işlemlerden geçmediği için siyah çaydan daha faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan yeşil çayın en önemli özelliği antioksidan kaynağı olmasıdır. Yeşil çay, bazı kültürlerde ilaç ve şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kötü kolesterolden düş sağlığına kadar birçok hastalığa çare olduğu için günde 1-2 fincan kadar tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşil çayın insan sağlığına olan faydaları şöyledir:

- Yeşil çay, çok önemli bir antioksidan kaynağıdır. Vücudun toksinlerden arındırır, kanser hücrelerinin yerini sağlıklı hücrelerinin almasını sağlamaktadır.

- Zayıflamak isteyenlerin gün içinde sıklıkla tükettiği yeşil çay, yağ yakılmasını hızlandırdığı ve ödem atmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

- Kolesterolü düşürdüğü için kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Kalp krizi riskini en aza indirir. 

- Metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim problemlerini ortadan kaldırır.

- Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme programlarına sadık kalınıp gün içinde de düzenli olarak yeşil çay tüketmek daha çabuk ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

- Yeşil çay, düzenli tüketildiğinde diş ve dişeti problemlerini ortadan kaldırır. Diş eti iltihaplanmalarına, diş çürümelerine, ağız kokusuna ve diş minesi üzerine plak birikmesine engel olmaktadır.

- Kalp ve damar dostu olan yeşil çay, kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu gibi kan akışını hızlandırarak damar tıkanıklığını önlemektedir.

- Bedenin ihtiyacı olan besin değerlerini büyük oranda karşılar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. 

- Pankreas, meme, cilt, mide, yumurtalık, gırtlak kanserlerine karşı savaşır ve kanser hücrelerinin yayılmasına engel olduğu bilinmektedir. Uzmanlar kanser riskine karşı günde 2 fincan yeşil çay içilmesini önermektedir.

YEŞİL ÇAYIN ZARARLARI

Birçok hastalığa karşı koruyucu olan yeşil çay, ölçüsüz tüketilmesi durumunda yarardan çok zarar verebilir. Kafein içerdiği için fazla tüketilmesi halinde çarpıntı yapabilir. Özellikle kalp hastalarının dikkatli tüketmeleri önerilir. Böbrek ve karaciğer sorunları yaşayanların, hamile ve emziren annelerin yeşil çay tüketmeleri tavsiye edilmez. Doktorlarına danışarak yeşil çayı içmeleri gerekir. Yeşil çayı, uyku bozukluğu, kronik baş ağrısı ya da herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olanların içmemeleri gerekir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı olanların ise yeşil çayı ölçülü miktarda tüketmeleri ve hatta tüketmeden önce doktoruna danışması tavsiye edilir.

YEŞİL ÇAY NASIL HAZILANIR? 

1 fincan kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı kadar yeşil çay ekleyip dakika demlenmesi beklenir ve ardından çay süzülerek isteğe bağlı olarak limon eklenerek içilebilir. Bu şekilde günde 2 fincan tüketilebilir.

1 FİNCAN (150 GR) YEŞİL ÇAY BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 0
Protein (g) 0.15
Yağ (g) 0
Lif (g) 0
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.5
Potasyum (mg) 25.5
Kalsiyum (mg) 12
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0
Demir 0.03