Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına dikkat! Mide kanamasına yol açıyor

Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral günlük hayatta yapılan bazı yanlışların mide kanamasına yol açtığını belirterek özellikle rastgele alınan kuvvetli ağrı kesiciler veya kas gevşetici kullanımı konusunda uyardı

ABONE OL
GİRİŞ 25.11.2021 13:58 GÜNCELLEME 25.11.2021 15:30 SAĞLIK
Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına dikkat! Mide kanamasına yol açıyor
Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına dikkat! Mide kanamasına yol açıyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral, mide kanamasına yol açan etkenlere değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Göral, “Mide kanaması; genelde mide ve oniki parmak bağırsak ülseri, mide kanseri veya ağır gastritlerde, bazen de karaciğer sirozunda olur. Mide kanamasını tetikleyen faktörler; stres, kuvvetli ağrı kesici ilaçlar, acılı ve baharatlı gıdalar ile uzun süreli açlıktır. Özellikle rastgele alınan kuvvetli ağrı kesiciler veya kas gevşeticileri, mide ve bağırsakta kanamaya neden olabilir. Mide hastalığı olsun veya olmasın, mide kanamasının en yaygın belirtileri; yorgunluk, baş dönmesi, kansızlık, mide yanması, dışkıda siyahlaşma, bayılma ve şoktur. Eğer kişide; siyah renkli gaita, mide bölgesinde rahatsızlık, ağrı, yanma, acı, ekşime hissi varsa, solukluk, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı problemi oluşmuşsa, mide kanaması ihtimali akla gelmelidir. Ayrıca aşırı terleme, iştahsızlık, ani baş dönmesi atakları, mide bulantısı ve kusma hali vardır. Kusmuğun rengi, kahve telvesi gibi ya da kırmızı renkte olması kişide mide kanamasının habercisidir” dedi. 

Diş hastalıklarını ihmal etmeyin! Pek çok organı etkiliyorDiş hastalıklarını ihmal etmeyin! Pek çok organı etkiliyor



BAZI İLAÇLAR VE GIDALAR DIŞKI RENGİNİ SİYAH YAPABİLİR

Kanamanın hafif veya bazen de şiddetli olabildiğini belirten Prof. Dr. Göral, “Hafif kanamalarda kişinin genel durumu iyidir. Belirtiler hafiftir. Ancak ağır ve fazla miktarda kanama varsa, kan kaybına bağlı olarak hasta hemen yığılıp, düşebilir. Bu durumda acil müdahale gerekebilir. Bazen de karaciğer sirozuna bağlı olarak, yemek borusundaki varislerin kanaması sonucu, ağızdan bol miktarda, ciğer parçaları halinde, kırmızı renkte bol kusma olur, hastada beraberinde karaciğer yetmezliği olduğundan, hemen şoka veya komaya girebilir. Kişide kanamaya bağlı olarak; tansiyon düşüklüğü ve beraberinde göz kararması hali, bitkinlik, halsizlik beraberinde ayakta zor durma hali vardır. Kişide siyah dışkılama varsa, bu her zaman kanamayı göstermez. Bazı ilaçlar (kan yapıcı, bizmut tuzu), pancar, siyah zeytin, ıspanak ve ciğer kebabı yeme de, dışkı rengini siyah yapabilir. Bu konunun da göz önünde bulunması gerekir” şeklinde konuştu. 
 
EN KISA SÜREDE HASTANEYE BAŞVURULMALI

Prof. Dr. Vedat Göral, kişide mide kanaması şüphesi varsa, hemen en yakın hastaneye başvurulması gerektiğine dikkati çekerek, “Kanama ciddi ise hastanede birkaç gün yatırılarak tedavisi yapılır. Kesin teşhis, endoskopi ile konur. Endoskopide teşhis konulduktan sonra, aynı anda kanamayı durdurmak için özel bazı tedaviler yapılarak, aynı anda tedavi de uygulanmış olur. Bazı kan testleri yapılır. Hastaya gerekmedikçe kan verilmez, ancak kan değerleri çok düşük ise ve şok hali varsa, kan transfüzyonu yapılır. Kanama tedavisinden sonra da özel bir diyet tedavisi uygulanır” açıklamasında bulundu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR