Demir eksikliği için hangi besinler tüketilmeli?
Demir eksikliği anemisi demir mineralinin vücutta yeterli miktarda bulunmadığı durumlarda oluşur. Toplamda sık görülür ve birçok tedavi yöntemi vardır.
ABONE OLDemir eksikliği anemisi en sık görülen anemi türüdür. “Anemi” kelimesi genellikle kandaki alyuvar sayısının normalden az olduğu durumda oluşur. Alyuvarların görevi vücudunuza oksijen taşıyıp, karbondioksiti atılmak üzere akciğerlere götürmektir. Anemi aynı zamanda alyuvarlarınızda yeterli miktarda hemoglobin bulunmadığında da oluşur. Hemoglobin, vücuda oksijen taşıyan ve alyuvarlarda bulunan demirden zengin proteindir.
Bu şikayetlere dikkat! Kalp krizine neden oluyor
Demir eksikliği anemisi nedir?
Demir eksikliği, vücutta ihtiyaç duyulan demirin çeşitli nedenlerle karşılanamaması durumuna denir. Demirin vücutta çok önemli görevleri vardır. Alyuvar adı verilen kan hücrelerine kırmızı rengini veren hemoglobin demir içerir ve alyuvarlar oksijeni akciğerden alıp diğer dokulara ulaştırılmasında önemli görevlere sahiptir.
Demir Eksikliği Anemisi Neden Olur?
Demir eksikliği anemisi, bireyin vücudunda hemoglobin üretmek için yeterli demir olmadığında ortaya çıkar. Hemoglobin, kana kırmızı rengini verir ve alyuvar hücrelerinin vücut içinde oksijenli kanı taşımasını sağlayan sistemin önemli bir parçasıdır. Yeterince demir tüketmeyen veya günlük hayatında çok fazla demir kaybeden bireylerin vücutları yeterli miktarlarda hemoglobin üretemez. Bu da doğrudan demir eksikliği anemisine neden olur. Demir eksikliği anemisinin nedenleri arasında öncelikle kan kaybı, diyetteki demir eksikliği, demir emilimi gerçekleştirememe ve gebelik bulunur.
Demir eksikliği anemisi belirtileri nelerdir?
Demir eksikliği anemisini anlamak her zaman kolay olmayabiliyor. Genelde rutin doktor kontrollerinde yaptırılan kan tahlillerinde ortaya çıkar. Demir eksikliğinin belirtileri;
-
Cilt solgunluğu,
-
Vücutta güçsüzlük, yorgunluk,
-
Konsantrasyon bozukluğu,
-
Baş ağrısı,
-
Ellerde ve ayaklarda uyuşma,
-
Sinirlilik hali,
-
Kulakların uğuldaması,
-
Dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar,
-
Tırnakların çabuk kırılması,
-
Saç dökülmesi
Demir eksikliği anemisine iyi gelen besinler
-
Meyveler
-
Sebzeler
-
Aşırıya kaçmamak kaydıyla kepekli tahıllar
-
Aşırı olmamak koşuluyla az yağlı süt ürünleri
-
Kırmızı et
-
Balık
-
Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce, barbunya, bezelye, patates
-
Yumurta,
-
Fındık
-
Kuru erik
-
Çekirdeksiz üzüm
-
Pekmez, bal
-
Kabak
-
Deniz ürünleri
-
C vitamininden zengin gıdalar (brokoli, greyfurt, kivi, yeşil yapraklı besinler, kavun, portakal, biber, çilek, domates)
-
garip 3 yıl önce Şikayet Etgeriye ne kaldıBeğen