Rokanın üstüne limon sıkıp yerseniz faydası 2 katına çıkıyor
Roka kış mevsiminde özellikle balık menüsünün yanında yapılan salataların vazgeçilmezi olan yeşil bir sebzedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına sayısız faydası bulunur.
ABONE OLRoka her mevsimde yetişen bir sebze olmasına ve yeşil sebzeler arasında faydası en yüksek sebzeler arasında yer almasına rağmen özellikle kışın balık menüleri yanında severek tüketilir. Akdeniz kökenli ve turpgiller ailesinde yer alan roka yeşil yapraklı ve acımsı bir tada sahiptir. Ayrıca C vitamini açısından da zengin olan roka sağlıklı beslenen ve kalori alımına dikkat ederek beslenenlerin de bir numaralı besinidir. Özellikle nar eklenerek yapılan narlı roka salatası besin değeri son derece yüksek öğünlerden biri olarak tüketilebilir.
15 gün boyunca her sabah limonlu su içerseniz...
ROKANIN FAYDALARI
-
Bağışıklık sistemini geliştirir: Roka içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini vücutta bulunan tehlikeli ve iltihaplı serbest radikallari bulmak ve bunları hasara yol açmadan vücuttan çıkarmak için çalışır. Herkesçe bilinen ve alınmasının önemli olduğu bu vitamin rokada büyük miktarda bulunur ve bağışıklık sistemine büyük katkılar sağlar.
-
Kemikleri Güçlendirir: İçeriğinde bol miktarda K vitamini içeren roka vücudun işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu miktarı sağlamakla birlikte kemik sağlığına da olumlu katkılar sağlar. Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak yaşlanmadan kaynaklı vücutta meydana gelebilecek hastalıkları engeller. Çocukların kas ve iskelet yapısının sağlıklı şekilde oluşmasına da ciddi katkıları vardır.
-
Göz sağlığına faydalı: Roka içeriğinde bulunan karotenoidler açısından oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Bu karotenoid görme zorluklarının düşük seviyede seyrettiği kişilere iyi gelir. Buna ek olarak katarakt hastalığına yakalanma riskini azaltır.
-
Kilo vermeye yardımcı: Roka özellikle fazla kilolarından şikayetçi olan ve diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin favori besinlerinden biridir. Bu kişiler sağlıklı beslenerek daha çok sebze tüketir ve kilo vermek ister. Roka çok düşük kaloriye sahip oluşuyla bu kişiler tarafından sıkça tercih edilir. Ayrıca vücudun gereksinim duyduğu pek çok besini de karşılayarak doyurucu bir öğün sağlar. Aç kalmadan sağlıklı şekilde beslenmeye olanak verirken vitamin ve mineral eksikliğine de izin vermez.
-
Sindirim sistemini düzenler: Roka sindirim sistemi için en faydalı sebzelerden biridir. Bağırsakların hareketini arttırarak hazmı kolaylaştırır. Hareketleri hızlanan bağırsaklar besinleri daha kolay hazmeder ve gereksiz olanları hızlıca dışarı atar.
-
Saç ve cilt sağlığına iyi gelir: Cilt ve saç sağlığı başta kadınlar olmak üzere pek çok insan için çok önemlidir. Genellikle demir veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesine yardımcı olur. Tırnaklarda kırılma sorunlarına da iyi gelen roka kan hücrelerine de son derece faydalıdır.
-
A vitamini deposu: Roka A vitamini açısından son derece zengin bir besindir. Bu nedenle doktorlar akciğer, cilt ve ağız boşluğu ile ilgili çeşitli hastalıkların tedavisinde bitkisel bir çözüm olarak roka tüketimini önerirler.
ROKA NASIL TÜKETİLİR?
Narlı roka salatası
Roka kültürümüzde özellikle balık menüsünün vazgeçilmezi olarak bilinir. Balığın yanında yapılan yeşil salatada mutlaka yer alırken tek başına da tüketilebilir. Tamamen damak zevkinize bağlı olarak doğrayacağınız sebzeler ve roka ile hazırlayacağınız yeşil salata yemeklerin yanında çok keyifli şekilde tüketilebilir. Ayrıca roka salatasına eklenen nar da leziz bir tat almanızı sağlayacaktır.
Roka çorbası
-
250 gr roka
-
1 soğan
-
200 ml krema
-
3.5 su bardağı su
-
1 tatlı kaşığı limon suyu
-
Yarım yemek kaşığı zeytinyağı
-
Tuz
-
Karabiber
Soğanı ince ince doğrayarak zeytinyağı koyduğunuz tencereye ekleyin.Ardından rokaları iyice yıkayıp suyunu süzün. Onları da ince ince kıyarak kavrulan soğana ekleyin. Burada bir ek bilgi doğradığınız rokalardan 1 avuç kadar süsleme için ayırın. Üzerine limon suyu ve tavuk suyunu da ekleyin. Çorba kaynamaya yaklaşmışken kremayı da ekleyerek iyice karıştırın. Tatlandırmak için tuz ve karabiber ilave edin ve kaynadıktan sonra ocaktan alın. Son olarak blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin ve ayırdığınız roka yapraklarıyla servis edin.
Rokalı pesto sos
-
150 gr ince kıyılmış roka
-
2 diş sarımsak
-
5 yemek kaşığı çam fıstığı
-
5 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
-
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İlk olarak rokayı parçalar halinde doğrayın ve bol su ile yıkayın. Suyunu iyice süzdürürken parmesan peynirini rendeleyin. Sarımsakları da küçük parçalara getirerek hepsini robotta ekmek kırıntısı haline gelene kadar ezin. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağı dökerek püre kıvamına gelinceye kadar robotu çalıştırmaya devam edin. Hazırladığınız sosu 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra makarna gibi yemeklerle birlikte tüketin.
ROKA ZAYIFLATIR MI?
Rokanın zayıflamaya yardımcı olup olmayacağı da herkesçe merak edilen sorulardan biri. Roka diyet yapan kişiler tarafından bol bol tüketilir bunun sebebi düşük kalorili ve doyurucu bir besin oluşudur. Ayrıca sindirim sistemini de çalıştırarak yenilen besinlerin hazmını kolaylaştırır. Ancak tek başına zayıflatır demek tabiki doğru değildir. Roka sadece sağlıklı beslenmenize olumlu katkılar sağlar, düşük kalorisiyle doyurucu bir öğün yerine geçer. Ayrıca rokanın üstüne limon sıkıp yemek diyet yapanların kalori kaybına da yardımcı olur. Özellikle bazı diyet listelerinde sabahları sınırsız yeşillik olduğunda roka yiyebilir hatta üzerine de limon sıkarak rokayı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
ROKANIN BESİN DEĞERİ
100 g rokada;
-
Su: 91,71 g
-
Enerji: 25 kcal
-
Protein: 2.58 g
-
Toplam yağ: 0,66 g
-
Karbonhidrat: 3.65 g
-
Lif: 1.6 g
-
Toplam şeker: 2.05 g
-
Kalsiyum: 160 mg
-
Demir: 1.46 mg
-
Magnezyum: 47 mg
-
Fosfor: 52 mg
-
Potasyum: 369 mg
-
Sodyum, Na [mg] 27
-
Çinko: 0,47 mg
-
C vitamini, toplam askorbik asit: 15 mg
-
Tiamin: 0.04 mg
-
Riboflavin: 0.09 mg
-
Niasin: 0.31 mg
-
B-6 Vitamini: 0.07 mg
-
Folat, DFE: 97 µg
-
B-12 Vitamini: 0 µg
-
A Vitamini, RAE: 119 µg
-
A Vitamini, İÜ: 2373 İÜ
-
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.43 mg
-
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
-
D vitamini: 0 IU
-
K Vitamini (filokinon): 108.6 µg
-
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.09 g
-
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.05 g
-
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.32
-
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
-
Kolesterol: 0 mg
-
Kafein: 0 mg
-
Gaziantep 27 2 yıl önce Şikayet EtIki gun sonrada cikarlar aman rokaya limon sıkmayın zehir olur derlerBeğen Toplam 2 beğeni
-
Krema 3 yıl önce Şikayet EtHazır kremalar işlenmiş gıdalardan ve sağlıklı rokaya arkadaş olmamalı(evde kendin yapsanız o ayrıBeğen Toplam 2 beğeni
-
Horona 3 yıl önce Şikayet EtEn sevdiğim yeşillik, aromasını çok seviyorum, evde bulunduğu zaman kahvaltıda bile yerim.Beğen Toplam 3 beğeni