Budapeşte'de gezilecek yerler: Budapeşte'de ne yenir?

Macaristan'ın başkenti Budapeşte Avrupa'nın en renkli kentlerinin başında geliyor. Gecesi ayrı, gündüzü ayrı olan bu kent, tarihiyle de öne çıkıyor. Tüm özellikleriyle gezginlerin merak ettiği Budapeşte'de gezilecek yerler ile Budapeşte'de ne yenir ne içilir sorularının cevabını birlikte arayacağız. Karşınızda Budapeşte.

ABONE OL
GİRİŞ 08.10.2019 17:44 GÜNCELLEME 11.10.2019 10:05 SEYAHAT
Budapeşte'de gezilecek yerler: Budapeşte'de ne yenir?
Budapeşte'de gezilecek yerler: Budapeşte'de ne yenir?

Orta Avrupa'nın en gözde ülkelerinden olan Macaristan, özellikle renkli yaşantısı ve kültür turizmine yönelik özellikleriyle en çok ziyaret edilen ülkelerden biri Özellikle başkent Budapeşte bu ülkenin en dikkat çeken yeri. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bu şirin şehir, pek çok gezi rotasını barındırıyor.

 

 

Budapeşte gezi rotası ve Budapeşte'de gezilecek yerler bölümümüz başlıyor.

 

 

RÖNESANS YAPILARI VE RENGARENK BİR YAŞAM

Budapeşte mimarisi ve kültürel unsurları ile pek çok zenginliği bünyesinde barındırıyor. Bu durum da turist sayılarına yansıyor. Bu özellikleri ile Orta Avrupa'nın en dikkat çeken kentlerinden biri olma vasfını taşıyan kentte gezilecek pek çok yer bulunuyor. Rönesansvari gotik ve barok tarzdaki yapıları ile dikkat çeken Budapeşte'de gezilecek yerler listesini sizlerle paylaşıyoruz.

BUDAPEŞTE'YE NASIL GİDİLİR

Budapeşte'ye gitme kararı aldıktan hemen sonra öncelikli olarak kendinize ve yanınızda gelecek kişilere Schengen vizesi almanız gerekiyor. AB üye devletlerinden biri olan Macaristan da ülkeye girişleri Schengen vizesi ile yaptığı için öncelikli olarak Macaristan Konsolosluğu'nun online şubesinden başvuru yapmanız gerekiyor.

Schengen vizesi almak ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

BUDA İLE PEST

Macaristan’ın başkenti Budapeşte Buda ve Pest olarak ikiye bölünür.

Ortasından Tuna Nehri'nin geçtiği kent, Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biridir. Budapeşte, Avrupa şehirleri arasında ucuz, dinamik, yenilikçi ve canlı bir kent olarak oldukça popülerdir. 

 

BUDAPEŞTE'DE GEZİLECEK YERLER

Budapeşte gezilecek yerler, görülecek yerler açısından oldukça verimli destinasyonlara sahip. Geçmişte Roma ve Osmanlı imparatorluklarının hâkimiyetinde kalmış Budapeşte zengin tarihi birikime, göz alıcı mimariye sahip zarif bir şehir. Budapeşte'de görülmesi gereken yerleri gelin birlikte gezelim.

- Buda Kalesi

Budapeşte'de gezilecek yerler listesinin başında Buda Kalesi geliyor. Geçmişte kraliyet sarayı olarak kullanılan kale günümüzde kentin önemli müzelerine ev sahipliği yapıyor. Kültürel tesisler arasında en yoğun ilgiyi 28.000 parçadan oluşan geniş koleksiyona sahip Macar Askeri Tarih ve hemen yakınındaki Müzik Müzeleri çekiyor.

19. yüzyıldan kalma evlerin, kiliselerin ve kamu binalarının bulunduğu Budin Kalesi’nin konuşlandığı tepeye füniküler aracılığıyla rahatlıkla çıkabilir, kent manzarasını izleyebilirsiniz.

- Balıkçı Tabyası

Budapeşte gezilecek yerler listesine alınmayı hak eden bir diğer tarihi yapı da Kale Tepesi’nde yer alan Balıkçı Tabyası. Kentte Neo-Gotik mimariden izler taşıyan yapıların en güzellerinden sayılan tabya, 1899-1905 yılları arasında Mimar Frigyes Schulek gözetiminde inşa edilmiş.

- Parlamento Binası

Şehrin Tuna Nehri kıyısındaki kesiminde yer alan Parlamento Binası, 1885-1902 yılları arasında inşa edilmiş, gösterişiyle ön plana çıkan görülmeye değer bir mimariye sahip.

Süslemelerinde 40 kilogram altının kullanıldığı Neo-Gotik binanın 18 bin metrekarelik alanının büyük kısmını kaplayan 691 odasını 233 heykel süslüyor.

- Aziz Stefan Bazilikası

Kentin en önemli yapılarından biri de Aziz Stefan Bazilikası. Parlamento binasının yapımına kadar şerin en görkemli sembollerinden biri olan bu bazilika, Neo-Rönesans stilli bazilika tavan süslemeleri ile hayranlık uyandırıyor.

Katedralin kubbesine asansörle çıkarak rengarenk Budapeşte manzarasını seyretmeyi unutmayın.

- Zincirli Köprü

Kentin iki yakası arasında geçiş yapılabilmesine olanak veren ilk bağlantı noktası konumundaki Zincirli Köprü, mimari özellikleri bakımından Thames Nehri üzerindeki Marlow Köprüsü’ne benziyor. Yapının her iki yakadaki girişlerini etkileyici aslan heykelleri süslerken, oldukça güzel bir konumda bulunuyor.

- Gellért Tepesi

Budapeşte'nin renkli manzarasını panoromik olarak izlemek isyenlere bir diğer öneri de Zincir Köprü.  Gellért Hill, konuklarına panoramik kent manzarasının yanı sıra tarihi öneme sahip mekânları ziyaret etme fırsatı sunuyor.

- Kahramanlar Meydanı

Yerel dilde adı Hösök Tere olan Kahramanlar Meydanı, Macarlar’ın Avrupa’ya gelişinin 1000. yıl dönümü anısına 1895’te inşa edilmiş.

Şu anki adını ortasında bulunan Milenyum Anıtı’nın 1932 yılında tamamlanmasıyla alan meydan, açılışının yapıldığı 1896 yılından itibaren tüm resmi kutlamaların yapıldığı, kent yaşamı için önemli bir nokta haline gelmiş. Günümüzde kent meydanı olarak da bilinen yer, görülmeyi hak ediyor.

- Andrássy út Caddesi

Şehir Parkı ile kent merkezi arasında ulaşıma kolaylık getirmesi için 1872-1885 yılları arasında inşa edilen Andrássy út Caddesi, geniş yapısı ve etrafını çevreleyen mağazalar,  yeşil alanlar nedeniyle Budapeşte’nin Şanzelize‘si olarak adlandırılıyor.

ALIŞVERİŞ VE HEDİYELİK EŞYA 

Gezilecek yerlere bir ilaveyi de alışveriş yapılacak ve hediyelik eşya alınabilecek yerlerden bahsederek yapalım. Büyük Market olarak bilinen üç katlı yapı içerisinde, yöresel ürünlerin satıldığı, el yapımı eşyalar ile birlikte şarküteri ve çiftlik ürünlerinin satışının yapıldığı tezgâhlar bulunuyor.

Buradan alışverişlerinizi yapabileceğiniz gibi yalnızca otantik ikilimini tatmak için ziyaret edebilirsiniz. Alışveriş yapacaklara şimdiden bir uyarıda bulunalım, fiyatlar konusunda pazarlık yapmanızı öneririz, zira Budapeşteliler misafirperver olsa da fiyatlar yer yer cep yakabiliyor.

HAMAMLAR VE TERMALLER

Budapeşte'nin en önemli tanıtım yüzlerinden biri de hamam ve termaller. Özellikle zengin mineralli ve sıcak su kaynakları ile çevrili bu yerde pek çok hamam ve termal tesis bulunuyor. Bunlara ilave olarak Avrupa'nın en büyük tıbbi hamam ve termalleri de yine burada bulunurken, bu tesisler içerisinde  Széchenyi Termal Hamamı'nı görmeden dönmemenizi öneririz.

BUDAPETŞE'DE NEREDE KALINIR

Budapeşte özellikle şehir merkezi oldukça canlı, gezilecek yerleri çok, mimari güzellikleri bolca olan bir kent. Buraya geldiğinizde yine merkezde olan otellerde kalmanız, gezmenizi kolaylaştıracaktır. Şehir merkezinde bulunan otellerin fiyatları 200 liradan başlarken, motel ve ev fiyatları daha uyguna olabiliyor.

Özellikle birkaç kişi ile yapacağınız bu ziyaretlerde ev kiralamanızı özellikle öneriyoruz.

BUDAPEŞTE'DE NE YENİR

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Macar mutfağı yemek açısından oldukça zengin bir birikime sahip. Avrupa'nın gastronomi kentlerinin başında gelen Budapeşte'ye gittiğinizde mideniz bayram edecek diyebiliriz. Damak tadınıza uyan yiyecekleri illaki bulabilmeniz mümkün olacak.

Macar mutfağının öne çıkan lezzetleri şunlar:

-Langos: Doyurucu ve aşırı lezzetli bir atıştırmalık olan Langos bildiğimiz ekmek 

kızatması. Üzerinde farklı soslarla servis edilen Langos, oldukça lezzetli ve uygun fiyatlara satılıyor. Mutlaka denemenizi öneririz.

 

- Kürtőskalács: Türkçesi “baca keki” anlamına gelen Kürtőskalács Budapeşte’de yemenizi önereceğimiz tatlı lezzetlerden. Kömür ateşinde pişirilen hamur ve dışındaki şekerin çıtır hale gelmesiyle yapılıyor. Tarçın, badem, fındık, fıstık veya çeşitli meyvelerle süslenen ve tadı zenginleştirilen Kürtőskalács benzersiz bir lezzet.


- Pogácsa: İsmi kulağa yabancı gelmiyor değil mi? Evet doğru bildiğiniz, bildiğiniz poğaça.

Dışı çıtır içi yumuşak, peynirli, etli, sebzeli onlarca çeşidi bulunan Pogácsa tanıdık bir yiyecek olduğu gibi güvenle tüketebilirsiniz.

- Goulash: Macar Mutfağı’nın en ünlü yemeği olan Goulash, Gulyas ve isimleriyle de biliniyor. Biftek, patates, havuç, biber gibi sebzeler ve baharatlardan yapılan yemek, odun ateşinde pişiriliyor ve afiyetle yemeniz için hazır hale getiriliyor. 

Yalnız buraya dikkat!! Macaristan pek de haram helal kavramlarına bizler kadar dikkat göstermediği için, özellikle Goulash gibi et ürünleri tüketmeden önce, kullanılan etin büyükbaş veya küçükbaş hayvan olup olmadığını, helal gıdaya uygunluğunu sormanızı tavsiye ederiz.

- Chicken Paprikash: Tavuk, soğan, tereyağı, domates, sarımsak ile yapılan bu yemek 

un ve bol kırmızı biber ile daha da lezzetli hale getiriliyor. Macaristan'ın geleneksel mutfağından olan Chicken Paprikash hem lezzetli hem de doyurucu yemeklerinden biri.

- Halaszle: Türkçe’ye “balıkçı çorbası” diye çevirebileceğim Halaszle tatlı su balığı ve kırmızı biberden oluşan bir çorba. Sağlıklı, doyurucu ve leziz bir seçenek olan Halaszle’ın birden çok varyasyonu da mevcut.

- Töltött Káposzta: Türkler ile Macarların akrabalık bağlarının bulunduğu konusunda çeşitli rivayetler bulunuyor ancak aradaki ortak kültür, bu rivayeti doğrular nitelikte.

Budapeşte’de Ne Yenir yazısında bir başka tanıdık lezzet de  Töltött Káposzta, yani lahana sarması. Etli veya etsiz seçeneklerini bulabileceğiniz bu yemek oldukça lezzetli ve doyurucu.

 

- Somloi Galuska: Macar mutfağının en lezzetli tatlılarından biri. Kek, çikolata, badem, ve kremadan oluşan Samloi Galuska da geleneksel bir Macar tatlısı. Pasta gibi görünen Somloi Galuska oldukça başarılı bir tatlı çeşidi.Bu noktada bir uyarımız daha var. Somloi Galuska gibi bazı tatlı çeşitlerinde Macarlar alkol kullanabiliyor. Yemeden önce içeriğini sormanızda fayda olacaktır.

BUDAPEŞTE'DE ULAŞIM

Budapeşte'de kafanıza takmayacağınız, en rahat edeceğiniz konulardan biri de ulaşım konusu. Havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşım, transfer araçlarıyla sağlanırken, şehir içindeki toplu taşıma araçlarının çeşitliliği ile özel araç olmaksızın her istediğiniz hemen her yere rahatlıkla varabileceksiniz Big Bus ve Giraffe Hop On Hop Off'un düzenlediği turlara katılmanızı öneririz.

Big Bus’a ait otobüsler 20 noktada duraklarken, Giraffe 53 dura ile şehir turu yapmanızı sağlıyor.

BUDAPEŞTE'DE NEREDE FOTOĞRAF ÇEKİLİR

Budapeşte manzara ve obje/bina fotoğrafçılığı konusunda oldukça güzel bir temaya sahip. Özellikle mimari yapılarının barok, rönesans ve gotik tarzda oluşu ile fotoğraf karelerinde uygun ışık ile bambaşka görüntüler yakalayabilirsiniz.

Özellikle sosyal medyada Budapeşte etiketi ile paylaşılan fotoğrafların çoğunluğu Buda Kalesi, Gellert Tepesi, Balıkçı Tabyası, Kahramanlar Meydanı, Zincirli Köprü gibi yerlerde çekiliyor. Siz de Budapeşte'ye geldiğinizde buralarda fotoğraf çekinebilir, seyahatinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

 

YORUMLAR 1
  • Temel candan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde nerden biliyoruz dikenli telle ülkesini korumasindan dimi..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR