TBMM'den HSK iddialarına yalanlama

TBMM İletişim Koordinatörlüğü, bazı basın yayın organlarında çıkan, Şentop'un “HSK üyeliği seçimleri için muhalefete söz verdiği” iddialarını yalanladı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.04.2021 12:10 GÜNCELLEME 29.04.2021 12:13 SİYASET
TBMM'den HSK iddialarına yalanlama
TBMM'den HSK iddialarına yalanlama

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İletişim Koordinatörlüğü, bazı basın yayın organlarında yer alan TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "HSK üyeliği seçimleri için muhalefete söz verdiği" iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı.

TBMM İletişim Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:

Bugün bazı basın yayın organlarında, TBMM Başkanı Sn. Mustafa Şentop’un “HSK üyeliği seçimleri için muhalefete söz verdiği” iddialarını içeren haberlere yer verilmiş olup, söz konusu haberler tamamen gerçek dışıdır.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) üye seçimleri Anayasa’nın 159’uncu maddesi ile 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 18, 19 ve 20’nci maddelerinde öngörülen esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, öğretim üyeleri ve avukatlar arasından HSK’nın 7 üyesini seçmektedir. Bu kapsamda TBMM Başkanlığı, Kurul üyeliği için mevcut üyelerin görev sürelerinin dolmasından altmış gün önce, 07.04.2021 tarihinde seçim sürecini başlatmış ve adaylık için başvuru tarihlerini ilân etmiş; başvuru süresinin 22.04.2021 tamamlanmasını müteakiben Başkanlığa yapılan adaylık başvurularını Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona (Karma Komisyon) göndermiştir.

HSK üyeliği seçim sürecine ilişkin olarak Anayasa’da ve 6087 sayılı Kanun’da, adaylık başvurularının Karma Komisyona gönderilmesinden sonra TBMM Başkanlığı’na yüklenen bir görev veya verilen bir yetki bulunmamaktadır. Adaylık başvurularının TBMM Başkanlığı’nca Karma Komisyona iletilmesinden sonra seçim işlemlerinin tamamlanması ve Kurul üyelerinin belirlenmesi Karma Komisyon ile TBMM Genel Kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir. Karma Komisyon ve TBMM Genel Kurulu’ndaki seçim süreçleriyle ilgili olarak TBMM Başkanlığı’nın her hangi bir yetkisi ve görevi bulunmamaktadır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz" 

RTÜK'TEN DE AÇIKLAMA YAPILDI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı da (RTÜK) konuya ilişkin, "Kamuoyunun ve yayıncılarımızın dikkatine" başlıklı bir açıklamada bulundu.

RTÜK'ten yapılan açıklama da şu şekilde:

Pandemi tedbirleri çerçevesinde alınan karar gereği 17 Mayıs 2021 tarihine kadar tam kapanma dönemine giriyoruz. Evlerimizde kalacağımız günlerde radyo ve televizyonların takip edilme oranlarının artacağı malumdur.

Aile fertlerinin tamamının ekran başında aynı anda bulunabileceği bilinciyle yayınların hassasiyetle hayata geçirilmesi çok önemlidir. Bilhassa pandemiye ilişkin haberlerin hazırlanmasında azami titizlik gösterilmesi elzemdir.

Bir yılı aşkın süredir gündemin ilk sırasına oturan korona virüs salgınına ilişkin haberler tam kapanma döneminde halkımız tarafından daha detaylı olarak ve sıklıkla izlenecektir.

Pandemi sürecinin başında RTÜK Başkanlığı olarak korona virüs yayınlarında medya kuruluşlarının dikkat etmesi gereken ilkeleri sıralayarak yayın kuruluşlarımızın üst düzey yöneticileriyle çevrimiçi olarak önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Halkımızın talep ve beklentilerini ilettiğimiz, bazı uyarılarımızı yaptığımız görüşme sonrasında yayıncılarımız da kendilerine düşen kamusal sorumluluğu yerine getirdiler. Bu vesileyle aziz milletimizin doğru bilgilendirilmesi ve hoşça vakit geçirmesi adına yaptıkları hizmetlerden dolayı bütün yayın kuruluşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ancak, son dönemde korona virüsle, alınan tedbirlerle özellikle de Covid-19 aşılarıyla ilgili haberlerin veriliş şekilleriyle ilgili bazı yanlışların ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu nedenle tam kapanma dönemindeki televizyon izleme oranlarının artacağı gerçeğiyle birlikte bazı hatırlatmaları tekraren yapmayı yerinde görüyoruz.

Bu çerçevede;

Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulunun açıklamalarının öncelikli haber kaynağı olarak değerlendirilmesi, bilimsel gerçekliği ispat edilmiş olguların paylaşımına özen gösterilmesi, reklam içeriklerinin de aynı hassasiyetle belirlenmesi,

Sorumlu yayıncılık anlayışı benimsenerek kamuoyunu bilinçlendirmeye odaklanılması, sosyal izolasyonun ve hijyen koşullarına ilişkin önlemlerin öneminin hatırlatılması,  
Çocukların ruhsal gelişimi göz önünde bulundurularak salgının ciddiyetine vurgu yapılırken toplumda korku ve paniğe sebep olması muhtemel ses, görüntü, efekt ve ifadelerden kaçınılması,

İnsan hayatını doğrudan etkileyebilecek olan sağlık haberlerine ilişkin yayın içerikleri oluşturulurken görüşlerine başvurulacak doktor ya da referans kişilerin bilimsel yetkinliğinin öncelikli koşul olarak değerlendirilmesi, konunun uzmanı olmayan tarafların yer aldığı tartışmaların yayınlanmasından hassasiyetle kaçınılması,
Medya yöneticilerinin özellikle izleyiciler arasında çocukların da bulunduğunu unutmaması ve yayın içeriklerini planlarken bu gerçekliğe azami ölçüde özen göstermesi,

Daha eğlendirici, daha rehabilite edici içeriklerin hazırlanarak yayınlanması,
Dışarı çıkmayan vatandaşlarımızın fiziksel hareketlilikten uzak kalacağı göz önünde bulundurularak onları evlerinde spor yapmaya teşvik edecek yayınların artırılması,
Yanıltıcı etkisinin olabileceği riskine karşı korona virüs aşılarına ilişkin haberlerin yeterli araştırma yapılarak aktarılması vatandaşlarımızın sağlığı için son derece önemlidir.

Hali hazırda kamu yararı ilkesini gözeterek yayıncılık yapmakta olan tüm yayıncı dostlarımıza bir kez daha şükranlarımızı sunarken yukarıda bahsettiğimiz hususlara dikkat etmeyen kuruluşları tekraren sorumlu yayıncılık yapmaya davet ediyor, sağlıklı günler diliyoruz."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR