Erdoğan AB'ye "savaş mı lazım" diye sitem etmişti, Kılıçdaroğlu'ndan destek geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Avrupa Birliği için savaş mı lazım" tepkisine destek verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2022 10:21 GÜNCELLEME 02.03.2022 11:51 SİYASET
Erdoğan AB'ye "savaş mı lazım" diye sitem etmişti, Kılıçdaroğlu'ndan destek geldi
Erdoğan AB'ye "savaş mı lazım" diye sitem etmişti, Kılıçdaroğlu'ndan destek geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. 

Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşında taraf olmaması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ne Ukrayna'dan ne Rusya'dan vazgeçeceğiz" açıklamasının sorulması üzerine, "İsteseniz de vazgeçemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Başbakan adayımız Meral AkşenerKılıçdaroğlu: Başbakan adayımız Meral Akşener

 Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"ERDOĞAN'IN SÖYLEMİ DOĞRU"

(Erdoğan'ın, "AB üyeliği için savaş mı lazım" açıklaması) Söylem doğru. Bugüne kadar herkes alındı ama Türkiye dışında kaldı. Belki yeteri kadar çaba göstermedik ama eğer Avrupa Birliği samimi olursa, Türkiye'nin güçlenmesi yanında AB'nin de güçlenmesi anlamına gelir. 

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'ten Kılıçdaroğlu'na sert eleştiri: Bu mu liyakat!Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'ten Kılıçdaroğlu'na sert eleştiri: Bu mu liyakat!

NATO'nun parçası olarak biz, ittifak kuralları içinde çalışmak zorundayız. NATO'ya karşı çıkmanın mantığı yok zaten. 

(Millet İttifakı'nın adayı seçilirse Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkisi nasıl olur?) Bütün ülkelerle ilişkimiz iyi olur. Amerika'yla da Avrupa Birliği'yle de Rusya'yla da Orta Doğu halklarıyla da ilişkimiz iyi olur. Bizim temel ilkemiz yurtta barış dünyada barış. Savaşın kazanım getirdiği bir dönem hemen hemen yoktur. Ama siz savaşı değil de dostluğu öncelerseniz elbette kazanan Türkiye olur.

(Ülkeyi siz yönetseniz Montrö Sözleşmesi bağlamında ne yapardınız?) Gereği neyse onu yapardık. Montrö Sözleşmesi'ni asla tartışmaya açmazdık. 

Kılıçdaroğlu ile Akşener mektup yarışına girdi, daha açık oynamaya başladılarKılıçdaroğlu ile Akşener mektup yarışına girdi, daha açık oynamaya başladılar

GÜVENLİK KURULU ELEŞTİRİSİ

Yapılması gereken Milli Güvenlik Kurulu'nu toplamaktı. Toplanmadı. Ama güvenlik zirvesini topladılar. En azından grubu olan siyasi partilerin ve TBMM'nin bilgilendirilmesi lazım. TBMM hiç bilgilendirilmedi. 

(Ukrayna-Rusya savaşı) Dünya savaşına evrileceğini düşünmüyorum. Batı son derece dikkatli. 

(Elektrik faturalarını ödüyor musunuz?) Hayır, ödemiyorum. En azından KDV'yi 8'e indirdi, Haziran'a kadar 0 yapmasını istiyorum. 

MİLLET İTTİFAKI'NIN TOPLANTISI

Parlamento'nun özgür iradesi yok. Biz önceye dönmek istemiyoruz. Milletin vekilini millet seçmeli diyoruz.

(Sizin adayınız rozetini çıkaracak mı?) Çıkaracak. Parti üyeliğinden ayrılacak. Tarafsız olacak. Bir partinin genel başkanı hakim tayin edemez. O yüzden Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olması lazım.

Kılıçdaroğlu: Belçika'da aylardır hükümet kurulamadı ama kimse 'eyvah' demediKılıçdaroğlu: Belçika'da aylardır hükümet kurulamadı ama kimse "eyvah" demedi

6 PARTİYİ BİR ARAYA GETİRMEK ZOR MUYDU? 

Programlarımız ayrı, dünyaya bakışımız ayrı. Ama 6 siyasi parti, Türkiye'nin geleceği açısından ortak hedefler belirlemek zorundaydık. Gidişten endişe duyuyoruz. Demokrasimiz daha güçlü olmalı. 6 saygın siyasi lidere tarihi bir görev düşüyor. Nedir ortak hedefler? Güçlendirilmiş parlamenter sistemle hukuku yeniden inşa ediyoruz. 

Ayrılıklarımız olabilir. Her evde bile farklı görüşler çıkıyor ama bu evin dağılmasına yol açmıyor. 

(Meral Akşener, "Biz, gereken dersleri çıkardık. Ben, bu masanın devrilmesine izin vermeyeceğim" dedi. Bu masa devrilir mi?) Devrilmez. Tarihin bize yüklediği sorumluluğun gereğini yapmak zorundayız. 

(Laikliği unuttunuz mu?) Din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan, demokratik, laik hukuk devleti toplum düzeninin temelidir. Zaten yazmışız buraya. Raporu okumadan görüş beyan etmek doğru değil. 

MİLLET İTTİFAKI'NIN EKONOMİ MODELİ NE?

Önce hukuksal inşa, demokrasi, düşünce özgürlüğü, medya bağımsızlığı, cumhurbaşkanının tarafsızlığı gerekiyor. İki: Devlette liyakatın inşası gerekiyor. Üç: Ekonomi ve sosyal politikalar. 

Şöyle bir karara vardık: Her parti kendi içinde hazırlık yapıyor. Daha sonra 6 partinin genel başkanı olarak tekrar araya geleceğiz. Devlette liyakat, temel ilkeler belirlenecek. Hukuku inşa etmeden ekonomiyi düzeltemezsiniz.

(Sizin partinizin kurmayları, "Aday olmak genel başkanımızın hakkı" diyorlar. Herkes ister tabii. Bunlar doğru mu?) Doğru. 

(Ancak henüz liderler arasında bu konu konuşulmadı diyorlar.) Bu da doğru. 

(En son aşamada; takvime uygun olarak liderler oturup bu seçimi biz hangi ilkeler ışığında hangi adayla kesin kazanırız. Buna bakacaksınız, doğru mu?) Evet, doğru. Bakış açım bu. 

(Liderler size, siz olun derlerse siz olmak istiyorsunuz.) Olurum tabii. Zaten öyle bir teklif gelirse kaçınamazsınız. 

Biz şimdi bir yola çıktık. Türkiye'nin geleceğini yeniden inşa edeceğiz. Beraber inşa edeceğiz. Dolayısıyla güven burada çok önemli. Güven veren birisinin olması lazım. Seçtik. 'Oh ne kadar güzelmiş, tek imzayla her şey oluyor nereden çıkıyor bu güçlendirilmiş parlamenter sistem' derse ne olacak? Cumhurbaşkanının yazılı bir deklarasyonu ya da en azından güveni parti genel başkanlarına vermesi lazım. 

Başbakan adayımız da var. Başbakanlığa talibim diyen (Akşener) önemli bir aktör var. 

YORUMLAR 84 TÜMÜ
  • Svs 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk Olarak AB ye girme taraftarı değilim Ama Kılıçdaroğlunun verdiği destek güzel bişey
    Cevapla
  • Huzur 2 yıl önce Şikayet Et
    İlk defa, ya ateş çok yüksek yada bir yerden düşmüş, 24 saat dayanamaz döner
    Cevapla
  • Huzur 2 yıl önce Şikayet Et
    İlk defa ya
    Cevapla
  • Emel 2 yıl önce Şikayet Et
    Ab=Hristiyan kulubü
    Cevapla
  • Mediq 2 yıl önce Şikayet Et
    AB bizi almazlar. Egitim yok kultur yok Cehalet diz boyu ekonomi yok niye alip baslarina dert alsinlar. Avrupa bizi kiskaniyor.yersen!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR