CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi'nde hesaplar şaştı: Havuç ellerinde kaldı!

CHP ve İYİ Parti başta olmak üzere 6 partinin bir araya geldiği toplantıda imzaladıkları “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dönüş Deklarasyonu” sonrası AK Parti ve MHP'nin “Seçim Kanunu’nda değişiklik teklifi”, 6 partinin kimyasını bozdu.

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2022 12:04 GÜNCELLEME 22.03.2022 15:27 SİYASET
CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi'nde hesaplar şaştı: Havuç ellerinde kaldı!
CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi'nde hesaplar şaştı: Havuç ellerinde kaldı!

CHP ve İYİ Parti, milletvekili seçimlerinde 'artık oy' planının yanında Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy ihtiyacı nedeniyle, AK Parti'den oy çalmak üzere kurulan DEVA ve Gelecek Partisi'yle yeni bir krizin eşiğine girdi.

ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Yeni Şafak Gazetesi için kaleme aldığı yazısında, AK Parti ve MHP'nin seçim kanununda değişiklik teklifiyle birlikte 6'lı masanın arasında yaşanabilecek krizleri detaylandırdı.

İşte dikkat çeken o köşe yazısı:

“Baharda erken seçim var. Erken seçim kapıda. Yıl sonunda baskın seçim yapacaklar hazır olun” diye diye 3 yılı geride bıraktılar.

Partililerini konsolide etmenin yolu olarak “erken seçim” argümanını kullandılar. Küçük partileri eteklerinde tutmak için “bugün seçim var” dediler. Şimdi o küçük partilerin genel başkanlarını ve milletvekili adaylarını ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar.

“Ak Parti’den oy çalmak üzere kurulan” iki partinin kurmaylarıysa, “Asıl olan parlamento çoğunluğunu sağlamaktır” diyerek CHP ve İyi Parti’ye “Bizden vaz geçmeyin” diyorlar.

Ak Parti ve MHP’nin “Seçim Kanunu’nda değişiklik teklifi” muhalefetin kimyasını bozmuş görünüyor. 6 parti olarak imzaladıkları “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dönüş Deklarasyonu” motivasyon kaynağıydı.

Ancak o motivasyon kaynağı bugünlerde ayak bağı haline dönüştü.

ARTIK OYLARLA ELDE EDİLECEK SANDALYELERİ KÜÇÜK PARTİLERE VERME HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

2018 seçimlerinde, CHP ve İyi Parti, mevcut Seçim Kanunu ve “İttifak düzenlemesi”ni kendi lehlerine çevirmişti. “Artık oylar” sayesinde hiç tahmin etmedikleri yerlerde milletvekili çıkarmışlardı.

Mevcut yasada değişiklik olmasa, o artık oylarla elde edilecek vekilleri ittifak ortağı küçük partilere vererek, parlamentoda “güçlü” yer alacaklarını var sayıyorlardı.

Hesaplar şaştı.

Muhalefetin özellikle de 28 Şubat İttifakı’nın bugün artık bambaşka bir hesap yapma zorunluluğu oluştu.

CHP VE İYİ PARTİ BEKLEMEDE, KÜÇÜKLER “BİZİ YARI YOLDA BIRAKAMAZSINIZ” POZİSYONUNDA

Şu ana kadar ittifakın iki büyük taşıyıcı unsuru CHP ve İyi Parti liderlerinden Seçim Kanunu’ndaki değişiklik teklifine güçlü bir reddiye göremedik. Anlaşılıyor ki hem Sayın Kılıçdaroğlu hem Sayın Akşener, küçük ortakların alacağı pozisyonun netleşmesini bekliyor.

Her ne kadar CHP ve İyi Parti’lilerin 28 Şubat İttifakı’nın 2 paydaşını ittifak ortağı görmüyor olsalar da o iki küçük parti genel başkanları kendilerine biçtikleri “büyük misyon” nedeniyle “merkezde” oldukları hissiyatını medyaları aracılığıyla dillendirmekten geri durmuyorlar.

Mesela Sayın Davutoğlu T24’e yaptığı açıklamada, “Altı genel başkan Meclis çoğunluğunun nasıl sağlanacağını önyargısız konuşmalı, bölgesel ittifaklar mı ortak listeler mi sonra gündeme gelir” diyerek, şimdiden ön alma yolunu tercih etti.

Milletvekili seçilmek için bile ittifakın büyük ortaklarıyla “pazarlık yapmak zorunda kalanlar”, seçimden sonra “Parlamenter sisteme geçmeyi” vaat ediyor farkında mısınız?

Peki 28 Şubat İttifakı’nın iki büyük taşıyıcısı küçük partilerin kaprisini çeker mi?

CHP VE İYİ PARTİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” ÖNERİLERİNİ RAFA KALDIRABİLİR

Bize göre, Erdoğan’ın iktidardan indirilmesinden başkaca bir motivasyonu olmayanlar açısından küçük partilerin kaprisini “Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve desteği” karşılığında çekmeleri kadar doğal bir şey olamaz.

Biliyorsunuz, seçimde iki sandık kurulacak. Birinde cumhurbaşkanını seçeceğiz, diğeriyle de milletvekillerini.

CHP ve İyi Parti’nin, cumhurbaşkanlığı seçiminde küçük partilerin oylarına ihtiyaçları var. Sadece onların değil, HDP ve bileşenlerinin oylarına da..

Hal böyle olunca, iki partinin “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerilerini rafa kaldırıp, sadece cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanma ihtimali var.

Küçük partilere bir “havuç” daha uzatma meselesine gelince… O havucun ne olacağını henüz bilmiyoruz.

Ne var ki, düne kadar küçük partilere uzatılan o havuç, “artık oylar”dı. O oylar sayesinde elde edilecek sandalyelerin küçüklere pay edilecekti.

Hesap şimdi şaştı. Havuç ellerinde kaldı.

KÜÇÜK PARTİLERİ KAYBETMEYELİM DERKEN KENDİ PARTİLİLERİNİ KAYBEDECEKLER

Seçim Yasası değişirse -ki Ak Parti ve MHP’nin sandalye sayısı değişikliği geçirmeye yetiyor- CHP ve İyi Parti’nin milletvekili aday adaylarını ikna etmede zorluk çekeceği aşikar.

Çünkü, yeni durumda;

a) Küçük partilerin genel başkanları CHP ve İyi Parti listelerinden seçilme garantili yerlerden aday gösterilebilir.

b) Küçük partilerin oy alabileceği yerlerde parti başkanlarını liste başı yapıp ittifakın büyük ortaklarından oy isteyebilirler. Yani bölgesel ittifaklar kurulabilir.

İki formülde de büyük partilerin hem oy kaybı hem sandalye kaybı olur. Bu kayıplar karşısında o partilerin vekillik hayali kuran aday adaylarını nasıl ikna edecekler bilemiyoruz.

Bildiğimiz bir şey var ki Cumhur İttifakı, seçimleri 2023 yılının Haziran’ında yapma konusunda irade yeniledi.

28 Şubat İttifakı’nın “Güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakatı” ile saflarını sıklaştırmasına karşılık öyle bir hamle yaptı ki şu anda o ittifak hala mevcut mu bu soru bile sorulur hale geldi.

Seçim Kanunu’ndaki değişiklik teklifi, 6’lı ittifakın kimyasını bozdu.

Bakalım kim, nasıl bir hamle yapacak.

Takipteyiz.

YORUMLAR 114 TÜMÜ
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Gitsinler günah cikarsinlar vatikanda ondan sonra bakariz
    Cevapla
  • Ali Güneş 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlar dürüst olur adaletli olur biliyoruz. İttifak yasasını AKP ile MHP çıkardı. Tarih te hep muhalefete kuyu kazanlar kendi estiği kuyuya düşmüş.
    Cevapla
  • zeynel kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyenin haini ,dusmani hic bitmeyecekmi hep icerdenmi cikacak ,Allah ulkemizi bunlargibi bedhahlardan korusun.
    Cevapla
  • saldıray 2 yıl önce Şikayet Et
    ruhsuz , çapsız gürüklar..
    Cevapla
  • Ayşin öz 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz öyle zannedip hayallere devam edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR