Erdoğan ve AK Parti'nin oyları arttı: Özer Sencar'dan muhalefet partilerine seçim tüyoları

Son anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranları yükselişe geçti. Metropoll Araştırma kurucusu Özer Sencar, muhalefet partilerine 2023 seçimlerini kazanmak için tüyo verdi, tek yolun kazanabilecek aday olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2022 12:30 GÜNCELLEME 23.03.2022 12:58 SİYASET
Erdoğan ve AK Parti'nin oyları arttı: Özer Sencar'dan muhalefet partilerine seçim tüyoları
Erdoğan ve AK Parti'nin oyları arttı: Özer Sencar'dan muhalefet partilerine seçim tüyoları

Son seçim anketlerinde AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilen destekte artış olduğu; Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki puan farkının açıldığı görülüyor. 

Seçim kanununda değişiklik teklifi de TBMM'ye sunulmuşken, iktidar ve muhalefet partilerinden açıklamalar geliyor. Bu kapsamda, Metropoll Araştırma kurucusu Prof. Dr. Özer Sencar, seçim kanunu değişikliği teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Erdoğan'ın seçim kazanma ustası olduğunu vurgulayan Sencar, muhalefetin aday açıklamak için daha fazla beklememesi gerektiğini söyledi. Sencar ayrıca HDP'nin aday çıkarmamasının ve Erdoğan'ın karşısına çıkacak ismin "seçimi kazanabilecek" biri olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anketlerde Erdoğan ve AK Parti’nin oyları neden yükselişe geçti?Anketlerde Erdoğan ve AK Parti’nin oyları neden yükselişe geçti?

Mehmet Acet yazdı: Seçim kanununda CHP ve İYİ Parti'nin cılız tepkisi!Mehmet Acet yazdı: Seçim kanununda CHP ve İYİ Parti'nin cılız tepkisi!

"ERDOĞAN VE AK PARTİ'NİN OYLARINDA ÜÇ PUANLIK ARTIŞ VAR"

Halk TV'ye konuşan Sencar, Millet İttifakı'na seçim tüyoları verdi. İktidarın oy gücü bakımında zayıf döneminde olduğunu öne süren Sencar, AK Parti'nin oylarındaki gerilemenin son birkaç ayda durduğunu belirtti. Sencar şunları söyledi: 

  • 1. Son birkaç aydır yaptığımız araştırmalarda AK Parti’nin oylarındaki gerileme durdu. AK Parti’nin oyları son birkaç aydır daha aşağıya inmiyor.
  • 2. Mart ayında yaptığımız araştırmaya göre, şubat ayına göre Ukrayna Savaşı’nda izledikleri politika nedeniyle hem Erdoğan’ın hem AK Parti’nin üç puanlık artışını tespit ettik.
  • 3. Eğer Erdoğan, Ukrayna’da barışın sağlanmasında etkili olursa o zaman baskın seçim dahil her yolu deneyebilir çünkü müthiş bir prestij sağlar.

"İYİ ALGILARLARSA, KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİK MUHALEFETİN ÇOK İŞİNE YARAR"

Sencar ayrıca, seçim kanununda yapılacak değişikliklerin, "Çok iyi algılaması ve ona göre davranması durumunda muhalefetin daha çok işine yarayacağını" vurguladı. Sencar'ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle: 

"Bu bir satranç oyunudur. İktidar bir hamle yaptı. Muhalefetinde bu hamleye karşı en doğru hamleyi yapıp mat olmama gibi bir sorumluluğu var. Benim kanaatim muhalefet liderleri özveride bulunabilirlerse hem Cumhurbaşkanlığı'nı hem de parlamentoyu kazanabilirler.

"HDP'NİN ADAY ÇIKARMAMASI GEREKİYOR"

Seçim yasası değişikliğinin Cumhurbaşkanı seçimiyle bir ilişkisi yok. Bugünkü kamuoyu ölçümlerine göre, muhalefet eğer uygun bir adayla çıkarsa çok rahat bir şekilde Cumhurbaşkanlığını alabilir. Hatta ilk turda bile alabilir. Ancak birinci turda böyle bir seçimi kazanmak için HDP'nin aday çıkarmaması gerekir. Muhalefet adayının seçim zamanı yapılacak anketlerde Erdoğan'dan on puan önde olması gerekir. Başa baş bir oy gücü olması halinde Erdoğan rakibi kim olursa olsun seçimi her türlü olur.

Yani bu seçimde kazanmanın en büyük unsuru, seçilebilecek birisinin Erdoğan'ın karşısına çıkmasıdır. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, o zaman Erdoğan'ın şansı artar.

"MUHALEFETİN ADAYINI AÇIKLAMASI GEREKİYOR"

Seçimler normal zamanında yapılsa dahi muhalefetin önümüzdeki aylarda örneğin haziranda adayını açıklaması gerekiyor. Seçimlere hazırlanmak için bu süre ancak yeter. Çünkü karşılarında 10 yıldır aday olan bir Erdoğan var. Erdoğan bir seçim kazanma ustası. Şimdiye kadar girdiği tüm seçimleri kazandı. Sadece 7 Haziran seçimleri ve İstanbul’da yerel seçimler hariç. O nedenle muhalefetin cumhurbaşkanı adayını son ana bırakma lüksü yoktur."

"KENDİLERİ DE NE YAPACAKLARINI BİLMİYOR"

Millet İttifakı'nda partilerin nasıl seçime gireceği üzerine de değerlendirmeler yapan Özer, Gelecek, Saadet ve DEVA Partilerinin tek başına seçime girmelerinin doğru olmayacağını söyledi. Özer, DEVA Partisi'nin seçime tek başına gireceği yönündeki söylentinin de pazarlığı artırmak için ortaya atılmış olabileceğini belirtti. Özer ayrıca, "Henüz ne yapacaklarını kendilerinin de bildiğini zannetmiyorum. Hem CHP'ye hem de İYİ Parti'ye tavsiyem: Hangi alternatifin avantajlı olduğunu detaylı ve yüksek denekli araştırmalarla görmeleri gerekir" diye konuştu.

YORUMLAR 153 TÜMÜ
  • Abdülbaki Yeşil 2 yıl önce Şikayet Et
    Bremen mızıkacıları eşeği saklamışlar ama hepside üstüne çıkmış. Ortak noktaları FETÖ. Hani hep soruyorlar ya FETÖ nün siyasi ayağı nerde bak tam işte orada.
    Cevapla
  • Abdülbaki Yeşil 2 yıl önce Şikayet Et
    Korkunun ecele faydası olmaz aksine zararı olur. Miller bu yalancı FETÖ çüler ne yapsın 200 yıldır bunlar iktidardaydı zaten zor kurtuldu millet bir daha NAASHHHH
    Cevapla
  • Tacettin YILDIRIM 2 yıl önce Şikayet Et
    Ortaklardan birini devamlı gizliyorlar ama biz bu yedi CÜCELERİ çok iyi biliyoruz .
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    İNŞALLAH kazanır ama bu ekonomiden emekli yaşı yükselen biri ve hep akpartiye oyverdiğim halde bu seçimde kesinlikle oy kullanmayı düşünmüyorum.
    Cevapla
  • Nurgül kara 2 yıl önce Şikayet Et
    Yapma kardeşim hatasız Rabbim tabiki bu hükümetinde hataları var bizimde kizdigimiz zamanlar oluyo ama şu Vatan hainlerine Turkiyeyi mahvetmeye çalışanlara karşı birlik olma zamanı vatan bayrak ezan için bu zilletin derdi başka cebimizi düşünmeyelim şu iyi partinin yaptığı algılara chp pkk dostluğuna karşı onlara inat yapma bunu
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Selam Aleyküm kardeşim, siz 40 - 50 yıldır hiç iktidar olamayan CHP. seçmeninden şimdi o verdim, bir daha vermiyecrğim sözünü asla duyamazsınız (1-2 istisna hariç, menfaati bitenler, hariç) onlar dava diye bakıyorlar olaylara, kazanamıyacaklarını bildikleri halde hala destekliyorlar. Biz ne yapıyoruz hemen dönüveriyoruz. Oysa Hz. PEYGAMBER EFENDİMİZ ALEYHİSSAM NE BUYURUYOR:"Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Diğer bir hadisi Şerif de de:Müslüman bir binanın tuğlaları gibi sir"
    Cevapla
  • ALPASLAN. 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH.CC. İzniyle yine liderimiz Başkanımız 2023 seçimlerinde başarıya, zafere ulaşaçaktır İNŞAALLAH.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR