Çavuşoğlu ile Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Endişelerimiz giderilmeli

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Almanya, İsveç, Finlandiya, Birleşik Krallık ve ABD'li mevkidaşlarıyla görüştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise; "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin de güvenlik endişeleri giderilmeli" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2022 21:20 GÜNCELLEME 19.05.2022 14:17 SİYASET
Çavuşoğlu ile Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Endişelerimiz giderilmeli
Çavuşoğlu ile Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Endişelerimiz giderilmeli

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya Federal Şansölyesi'nin Dış Politika Danışmanı Jens Plötner, İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Robert Rydberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Başdanışmanı Petri Hakkarainen, Birleşik Krallık Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Lovegrove ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'la talepleri üzerine telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

"BEKLENTİLERİMİZ KARŞILANMAZSA SÜREÇ İLERLEYEMEZ"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları bağlamında, Türkiye'nin ulusal güvenlik kaygılarının giderilmesine yönelik somut adımların atılması beklentisi muhataplara iletildi. Türkiye'nin beklentilerinin karşılanmaması durumunda sürecin ilerlemesinin söz konusu olmayacağının altı çizildi.

KALIN'DAN TERÖR VURGUSU

Görüşmelerde ayrıca, terör örgütü PKK/PYD/ YPG ile FETÖ mensuplarının NATO üyesi ve diğer ülkelerdeki mevcudiyetine müsaade edilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması ve terörün her türüne karşı birlik ve dayanışma ruhu içinde mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi.

KALIN, AMBARGOLARA DEĞİNDİ

Savunma sanayii alanındaki haksız ihracat kısıtlamalarının kaldırılması ve müttefiklerin birbirine yaptırım uygulamaması konusunda Türkiye'nin ilkesel duruşu ve beklentisi dile getirildi.

Ukrayna savaşının diplomasi ve müzakere yoluyla sona erdirilmesi ve özellikle gıda güvenliğine yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için atılabilecek adımlar ele alındı.

Blinken, Çavuşoğlu'nu konuşması boyunca bu şekilde dinledi.

BİR GÖRÜŞME DE ÇAVUŞOĞLU'NDAN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la New York'ta buluştu.

Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın terörizme verdikleri destek konusunda meşru güvenlik endişeleri olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin de güvenlik endişeleri giderilmeli" dedi.

Blinken ise, İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üye olmak üzere başvurularını yaptıklarını kaydederek, "Bu bir süreç ve bizler de müttefikler ve ortaklar olarak bu süreci işleteceğiz" dedi.

Ortak ajandada Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı dahil birçok başlığın olduğunu belirten Blinken, "ABD, Türkiye ve tüm müttefiklerimiz Ukrayna'ya desteklerini kararlı bir şekilde gösterdi. Rusya'nın saldırılarının son bulmasını istiyoruz. Bu süreçte Türkiye'nin gösterdiği ve bizim gösterdiğimiz dayanışmaya minnettarız" ifadelerini kullandı.

Blinken ayrıca, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, küresel gıda güvenliği ve diğer bölgesel ve uluslararası meselelerin de masada olacağını ifade etti.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 81 TÜMÜ
  • Kırıkkalem 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence Nato yu iptal edip yeni bir yalnız Hiristiyan devletler askeri dayanışma birligi kurup yollarına devam edecekler ve Tr dışlıyacaklar ayni F35 konsorsumunda yaptıkları gibi. Kürecik ve İncirlik üssü ne ihtiyaçları kalmadı Tr nin etrafında yeni üsler kurdular ve Tr ve Rusya kuşatmak. Iran nın Nükleer güce sahip olmalarını bile kabullenmeyi göze alan Batı biliyorki Iran bu gücü Tr ye ve araplara kaşı kullanırlar çünki Tr ve Araplarda karşılık verebilecek nükleer güç yok. Tek seçenegimiz bir an evvel nükleer güce sahip olmak için yemeden içmeden aç kalacagız yaptırımlara gögüs gerecegiz ama o güce erişmeliyiz. Aksi takdirde birkaç yıl sonra tamamen yok olacagız.
    Cevapla
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti NATO ya İsveç Finlandiya nin üyeliği için taleplerimizin tamamı karşılanıncaya kadar veto hakkını ısrarla devam etmelidir, ülkeyi bataklığa sürüklemiş bazı geçmiş yöneticilerin NATO ya Yunanistan in tekrar alınması için onay verilmesi hatasını tekrar edilmemesini arzu ederiz, umarım Türkiye Cumhuriyeti taleplerini kazanır,...
    Cevapla
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Pensilvanya elebaşı FETÖ teslim edilecek Avrupa'da pkk nın başını çektiği kim varsa teslim edilip tüm hücre evlerine şafak baskını yapılacak. F16 nın eskimiş teknolojisi yerine 5. nesil F35 den başka hiç bir teknoloji kabul edilmeyecek. Vaadedilen F35 ler verilecek. Suriye'nin kuzeyinde, dedeağaçta kurulan abd üsleri toplanıp gidecek. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanacak. Her türlü LGBT+ faaliyetleri ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklanacak. İki kocaman ülke en önemli şeyi yani bağımsızlığı için kapına gelmişse, halk da arkandaysa, kenan evren gibi yunanistan natoya girsin diye darbe yapacak biri de yoksa, bunların hepsini almadan sakın geri adım atmayın.
    Cevapla
  • yunus 1 yıl önce Şikayet Et
    gelişmiş ülkelerde kişilerin önemi yoktur sistemin önemi vardır kişilerin hal ve hareketlerine bakılmaz gelişmemiş ülkeler kişiye dayalıdır kişilerin hareketleri ile övünürler
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kişiler devletin gücünün özgüvenini yansıtır.
    Cevapla
  • Çerkezköy 1 yıl önce Şikayet Et
    Özettle adam olun batıya güvenmeyin yoksa Ruslar üzerinizden her türlü geçer diyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR