Çarpıcı iddia: TikTok kişisel verileri Çin hükümetiyle paylaşıyor

TikTok veri ihlalleriyle tekrar gündeme geldi. Hindistan'ın devlet güvenliği gerekçesiyle ülke genelinde yasakladığı uygulama ABD ordusu mensupları ve onların çocukları tarafından bile kullanılamıyor. Bir internet forumunda TikTok uygulamasına tersine mühendislik uyguladığını belirten kullanıcı çarpıcı iddialarda bulundu. TikTok'un elde ettiği verileri Çin hükümetiyle paylaştığını da ekledi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2020 15:47 GÜNCELLEME 30.06.2020 15:55 TEKNOLOJİ
Çarpıcı iddia: TikTok kişisel verileri Çin hükümetiyle paylaşıyor
Çarpıcı iddia: TikTok kişisel verileri Çin hükümetiyle paylaşıyor

Haber7 - Mustafa Kalkan

 

 

Çin merkezli Byte Dance firmasının bünyesinde faaliyet gösteren TikTok uygulaması veri ihlalleriyle tekrar gündemde. Reddit platformunda bir kullanıcı TikTok uygulamasının ihlal ettiği verilerle ilgili çarpıcı bilgiler ortaya koydu. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya ulaşan uygulamanın işlemci hafızası, telefon teknik bilgileri, kopyaladığınız bilgileri okuma, konum bilginize ulaşmak ve kayıt altına almak gibi onlarca farklı şekilde verileri topladığı iddia edildi.

Kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği günümüzde büyük bir öneme sahipken TikTok hakkındaki bu iddialar biraz korkutucu görünüyor. Ayrıca ABD ordusu mensupları ve onların çocuklarının TikTok uygulamasını indirmeleri ve kullanmalarının yasak olduğu da bilinen bir gerçek. Dün Hindistan devlet güvenliği gerekçesiyle aralarında TikTok’un da yer aldığı 59 Çin menşeili uygulamayı ülke genelinde yasakladı.

 

 

TIKTOK VERİ İHLALLERİ MADDE MADDE SIRALANDI

TikTok tarafından toplanan bütün bu verilerin direkt olarak Çin hükümetiyle paylaşıldığı iddia ediliyor. Reddit kullanıcısının yazısında TikTok’un hangi verileri depoladığı açık açık paylaşıldı. Reddit kullanıcısının tersine mühendislik kullanarak ortaya çıkardığını iddia ettiği veri ihlalleri:

İlk olarak uygulama kullandığınız cihazın tüm donanımı hakkında bilgiler topluyor. İşlemci, hafıza kullanım oranı, ekran boyutu, ram kapasitesi vs. gibi. Ayrıca geçmişte indirdiğiniz ve şu anda kullandığınız tüm uygulamaları da kayıt altına alıyor.

Bağlı olduğunuz ağa dair IP adresleri ve WiFi bilgilerini de depoluyor. Yazılım kısıtlamasından kurtulmak için eğer jailbreak yaptıysanız bunun kayıt altına alınması.

TikTok uygulaması siz konumunuza erişmesine izin vermeseniz dahi 30 saniye aralıklarla GPS pingi yollayarak konum bilgilerinizi sürekli olarak takip ediyor. Bu demek oluyor ki sürekli olarak nerde olduğunuzdan haberdar.

Galerinizde bulunan tüm fotoğraf ve videolara erişim ve farklı cihazlarda görüntülenmesi için transcoding yapma izni de bulunuyor.

Uygulama açıldığı zaman kullanıcılardan kamera ve mikrofon erişimi için bir onay alıyor. Eğer bu kabul edilirse TikTok, kullanıcıların kamera ve mikrofonlarına uygulama kullanılmazken bile erişebiliyor.

TikTok Androdi uygulamasında zip indirme ve çözümleme yetkileri mevcut. Bu TikTok uygulamasının kullanıcının cihazına herhangi bir dosyayı indirmesini sağlayabilir. Bu sayede yasa dışı video ve içerikler istenirse TikTok tarafından kullanıcının cihazına gizlice yüklenebilir.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde TikTok’un panoya kopyalanan her şeyi okuyabildiği ortaya çıkmıştı. iOS 14 ile keşfedilen bu olayın haberini daha önce sizlerle paylaşmıştık.

Ayrıca TikTok uygulamasıyla çektiğiniz ancak gizli olarak sakladığınız videolar TikTok tarafından yayınlanabiliyor. Cody Ko isimli bir YouTuber, TikTok ile dalga geçmek için bazı videolar çektiğini ancak gizli olarak tuttuğunu belirtti. Ancak bu videolar daha sonrasında TikTok reklamlarında kullanılmış.

 

 

PEKİ YA DİĞER SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI

Facebook çatısı altında yer alan Instagram’ın kullanıcıların seslerini dinleyerek reklam yayınladığı yönünde internette onlarca iddia yer alıyor. Bu iddialar Mark Zuckerberg ve Adam Mosseri tarafından reddedilse de hala karşılaşıyoruz.

Google’ın reklam algoritmalarında da aynı şekilde kullanıcıların internet geçmişinden faydalandığı belirtiliyor. Aynı şekilde Instagram gibi sesleri dinleyerek kullanıcılara bu minvalde reklamlar çıkarıldığı yönünde de iddialar mevcut.

Sosyal mecraların kar elde etmek için kullandığı bazı algoritmalar veri ihlallerine yol açıyor olsa da henüz kanıtlanabilmiş bir durum ne yazık ki mevcut değil. Yakın bir gelecekte kişisel verilerin korunması yönünde önemli adımlar atılması ümit ediliyor.

Apple iOS 14 ile veri gizliliği ve güvenliğine dair büyük yenilikler getirdi. Örneğin uygulamaların artık kullanıcıların internette gezdiğiniz siteleri takip edip etmeyeceğine kullanıcılar karar verebiliyor. Diğer bir özellik ise artık geliştiriciler topladıkları verileri beyan etmek zorunda olacak. Bu demek oluyor ki hangi veriler hangi uygulamalar tarafından toplanıyorsa bunlar şeffaf bir şekilde paylaşılacak.

Akıllı telefonlar ve yüksek hızlı internet kullanımı yaygınlaştıkça veri gizliliği daha büyük bir önem kazanacak. Büyük veri depolarında saklanan tüm bu bilgilerin yalnızca reklam sektörü için kullanılmayacağı artık bilinen bir gerçek.

Umarız bu iddialar hakkında somut ve güven verici cevaplar ilgili uygulamalar tarafından şeffaf bir şekilde paylaşılır.

 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 3
  • emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki diğer uygulamalar kendi ülkeleriyle paylaşmıyorlar
    Cevapla
  • özkonyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    zaten bu uygulamayı kullananlar da mahremiyet olayı yokki. onlar için pek de ciddiye alınacak bir durum değil.
    Cevapla
  • Samsunlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne çin malı ürün alırım ne de çin uygulaması kullanırım. Hepsi çöp. Tiktok kadar varoş bir ortam yoktur. Uygulamanın logosunu görünce burnuma lahım kokusu geliyor sanki.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR