ABD dehşet saçan robot taksilerin lisansını askıya aldı!

Kaliforniya, son zamanlarda birçok olaya karışan Cruise'un robo-taksi iznini 'kamu güvenliği için makul olmayan bir risk' olarak nitelendirerek iptal etti.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2023 13:59 GÜNCELLEME 25.10.2023 13:59 TEKNOLOJİ
ABD dehşet saçan robot taksilerin lisansını askıya aldı!
ABD dehşet saçan robot taksilerin lisansını askıya aldı!

Kaliforniyalı düzenleyiciler, kısa bir süre önce San Francisco'da yolcu taşımaya başlayan sürücüsüz araçların tehlikeli bir tehdit oluşturduğunu tespit ettikten sonra General Motors'a ait bir robot taksi hizmetinin lisansını iptal etti.

Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi'nin Cruise robot taksi hizmetini süresiz olarak askıya alması, bir başka eyalet düzenleyicisi olan Kamu Hizmetleri Komisyonu'nun ABD'nin en yoğun ikinci şehri olan San Francisco'da günün her saati yolculuk yapılmasına izin veren bir genişletmeyi onaylamasından sadece iki ay sonra gerçekleşti.

Bu onay, sürücüsüz araçların test aşamasında acil durumlarda trafiği aksattığını iddia eden polis ve itfaiye yetkilileri de dahil olmak üzere bir dizi protesto üzerine geldi.

İNSANLAR İÇİN BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR

Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre, DMV'nin robotaksisinin "kamu güvenliği için makul olmayan bir risk" oluşturduğu sonucuna varmasının ardından Cruise operasyonlarında frene basmak zorunda kalıyor.

Yapay zekası bile ırkçı: ABD'deki robot taksiler siyahi kişileri ve çocukları fark etmiyorYapay zekası bile ırkçı: ABD'deki robot taksiler siyahi kişileri ve çocukları fark etmiyor

DMV askıya alma kararının spesifik nedenleri hakkında ayrıntılı bilgi vermedi, ancak bu karar Cruise'un robotaksilerinin neden olduğu tehlikeler ve rahatsızlıklarla ilgili endişeleri artıran bir dizi olayın ardından geldi.

Bu ayın başlarında bir Cruise robotaksisinin, bir insan tarafından sürülen başka bir aracın çarptığı bir yayayı ezmesi ve durduktan sonra yayayı lastiklerinden birinin altına sıkıştırmasının ardından endişeler yeni bir seviyeye ulaştı.

ŞİRKET KAZALARI İNCELEMEYE BAŞLADIĞINI BELİRTTİ

Cruise yaptığı açıklamada San Francisco'daki robot taksi faaliyetlerini durdurduğunu doğruladı.

ABD'deki robot taksiler dehşet saçmaya devam ediyor!ABD'deki robot taksiler dehşet saçmaya devam ediyor!

Şirket, 2 Ekim'de "Panini" adlı bir robotaksinin karıştığı kaza ve yerel bir hastaneye kaldırılmadan önce "yaşam çenesi" yardımıyla robotaksinin altından çıkarılması gereken ağır yaralı yaya ile ilgili soruşturmada eyalet ve federal düzenleyicilerle işbirliği yapmaya devam ettiğini söyledi.

Cruise, mühendislerinin bu kazayı incelediğini ve robotaksilerinin "bu tür son derece nadir olaylara" verdikleri tepkiyi iyileştirmek için çalıştıklarını söyledi.

GOOGLE'IN GİZLİ PROJESİ HALEN FAALİYETLERİNİ DEVAM ETTİRİYOR

Cruise San Francisco'da kenara çekilirken, Waymo tarafından işletilen başka bir robot taksi şehir genelinde yolculuk yapmaya devam ediyor.

On yıldan uzun bir süre önce Google bünyesinde gizli bir proje olarak başlayan Waymo, son üç yıldır Phoenix'te başka bir robot taksi hizmeti yürütüyor.

ABD'de robot taksi skandalı! Trafiği kilitlediABD'de robot taksi skandalı! Trafiği kilitledi

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR