Mars yolculuğunda kilometre taşına ulaşıldı: Dünyanın en güçlü roketi ilk kez zoru başardı

SpaceX'in Starship'i Hint Okyanusu'na "yumuşak iniş" yapmak üzere suya indi. Önceki denemelerin muhteşem patlamalarla sonuçlanmasının ardından bu durum insanlığın Mars yolculuğu için büyük bir başarı olarak görülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.06.2024 12:45 GÜNCELLEME 07.06.2024 12:45 TEKNOLOJİ
Mars yolculuğunda kilometre taşına ulaşıldı: Dünyanın en güçlü roketi ilk kez zoru başardı
Mars yolculuğunda kilometre taşına ulaşıldı: Dünyanın en güçlü roketi ilk kez zoru başardı

Elon Musk'ın şirketi, gezegenin etrafında yarım tur atmak üzere Teksas'tan yola çıkan bu dördüncü deneme için yazılımı yükseltti ve başka değişiklikler yaptı.

Milyarder sosyal medyada paylaşımda bulundu: "Birçok kiremit kaybına ve hasarlı bir kanada rağmen Starship okyanusa yumuşak bir iniş yapmayı başardı!"

Starship, yaklaşık 400ft (121m) boyuyla dünyanın en büyük ve en güçlü roketidir.

TARİHTE İLK KEZ BU KADAR BÜYÜK BİR ROKET İNİŞ YAPABİLDİ

Birinci kademe 'Super Heavy' güçlendirici, insansız testin kalkışından üç dakika sonra başarılı bir şekilde ayrılarak Meksika Körfezi'ne indi.

Starship daha sonra dünya etrafında bir uçuş için motorlarını çalıştırdı.

Yaklaşık bir saat sonra Dünya atmosferine yeniden giriş yaptı: Mart ayında bu noktada meydana geldiği gibi bu kez feci bir arıza yaşanmadı ve planlandığı gibi denize indi.

Ekip sonunda hedefine ulaştığında Kaliforniya'daki görev kontrolü alkışlarla inledi

ÖNCEKİ TESTLERDE PATLAMIŞTI

Önceki testlerin her biri, atmosferde patlamadan ya da parçalanmadan önce bir öncekinden daha ileri gitmişti.

İlk roket Nisan 2023'te yaklaşık 25 mil (40 km) yükseklikte havalandıktan dakikalar sonra patladı.

Kasım ayında yapılan ikinci bir test ilk kez uzaya çıktı ancak o da patladı.

Roket, Dünya'nın atmosferinden geçerken yaşanan aşırı ısıya karşı korumak için yüzlerce siyah kiremitle kaplanmıştır.

ÖNCE AY'A SONRA MARS'A GİTMEYİ HEDEFLİYOR

Testler, firmanın Starship'i yeniden kullanılabilir hale getirme nihai hedefinde bir basamak taşıdır, bu nedenle aracın ve güçlendiricinin inişinin kontrol edilebileceğini göstermek önemlidir.

Bu başarılı denemeyle birlikte Elon Musk'ın Mars hayali bir kere daha gerçekleşmeye yaklaşmış durumda.

NASA bu on yıl içinde Ay'a iniş görevleri için iki Starship sipariş etti ve Musk'ın şirketi şimdiden Ay çevresinde turistik geziler satıyor.

Son 14 yılda 300'den fazla fırlatma gerçekleştiren SpaceX'in Falcon 9 roketinden daha güçlü ve daha ucuz olması amaçlanıyor.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • Dede 2 hafta önce Şikayet Et
    Gederken rokete igtiyaciniz varken gelirken roket yok nasıl geliyor bukadar büyük roket gelirken bitiyor . Donuş nasıl geliyor küçük roket marşın yörüngesinde nasıl kalkiyor
    Cevapla
  • Ali Karataş. 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu güzelim dünyada cocuklari yasatamayan insanlik marsa gidiyor. Umarim hicbir zaman basaramazsiniz.
    Cevapla
  • Vatandaş ! 2 hafta önce Şikayet Et
    Dünya ısınıyor diyenler ! Milyonlarca Karbon atığı ve ISI (enerji) her gün atmosfere boşaltıyolar ! Yersen yeşilciler ! Mars'a gidip kolonize etmek derdindeler ama kendileri amerikadaki çölleri yeşertemiyor ! İşte böyle tezatlar içinde bir rüya !
    Cevapla
  • İnanan 2 hafta önce Şikayet Et
    İnsanlık adına bir mihenk taşı. Böylece insanlık uzay yarışı başlayacak. Peşinden Çin Rus Hint Japonlar gelir. Ve savunmaya giden paralar. Artık uzay yarışına gider. İnsanlık için büyük bir adım.
    Cevapla
  • Mustafa038 2 hafta önce Şikayet Et
    NASA bu on yıl içinde Ay'a iniş görevleri için iki Starship sipariş etti ve Musk'ın şirketi şimdiden Ay çevresinde turistik geziler satıyor. Şimdi bu durumda; 1969 yılı teknolojik imkanları ile aya inen NASA şimdi neden 10 yıl sonrası için planlar yapıyor. 1969 yılı yalan mıydı? yoksa ki, öyle görünüyor. Zira o zaman aya inen teknoloji ile şimdi Mars'ta cirit atıyor olmaları gerekirdi.
    Cevapla
  • Aydın'lı 2 hafta önce Şikayet Et
    Canım kardeşim sen çok yaşa. Bende aynı soruyu soracaktım. Hani Ay'a inip ayak basmışlardı? Hepsi yalan. Gerçek şeytan siyonistlerdir.
    Cevapla
  • Gerçeğe Çağrı 2 hafta önce Şikayet Et
    O zamanlar rekabet vardı sovyet kızıllarıyla en fazla 2,3 kişilik mürettebatla iş görülüyordu. Şimdi abd oğullarının karnı tok beyni aç yalnız kaldılar işi ticarete döktüler. Biz bile 50 milyon dolar , Yani kısaca 1.650.899.765,78-Törkiş Lira verdik bu elaon Muskkafaya. Artık otobüst bile az geliyor bu işe.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR