NASA’nın Perseverance uzay aracından Mars'ta yeni keşif

NASA’nın Perseverance keşif aracı, yolculuğu sırasında bilim dünyasını heyecanlandıran yeni bir keşfe imza attı. Araç, 13 Eylül 2024'te çektiği görüntülerde, siyah-beyaz çizgili ve “Freya Castle” adı verilen ilginç bir kayayı görüntüledi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.09.2024 11:09 GÜNCELLEME 25.09.2024 11:09 TEKNOLOJİ
NASA’nın Perseverance uzay aracından Mars'ta yeni keşif
NASA’nın Perseverance uzay aracından Mars'ta yeni keşif

Perseverance, kraterin dik yamaçlarına tırmanışına devam ederken, Mars'ın jeolojik geçmişini anlamamıza yardımcı olabilecek çeşitli kaya oluşumları keşfediyor.

Araç, antik zamanlardan kalma ve Mars'ın derinliklerinden yükselmiş olabileceği düşünülen kayaları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Bu keşifler, Mars’ın geçmişine dair önemli ipuçları sunabilir.

Geçtiğimiz hafta, Perseverance ekibi ve internet kullanıcıları, daha önce Mars’ta benzeri görülmemiş siyah-beyaz çizgili bir kaya ile karşılaştı.

“Freya Castle” adı verilen bu kaya, aracın Mastcam-Z kamerasıyla detaylı bir şekilde incelendi. 20 cm çapındaki bu kaya, belirgin siyah ve beyaz çizgileriyle dikkat çekiyor.

JEZERO KRATERI'NDEKİ EŞSİZ BİR BULGU

Perseverance ekibi, Jezero Krateri'nde şimdiye kadar bu türde bir kayaya rastlanmadığını belirtiyor.

İlk incelemelere göre, bu çizgiler muhtemelen magmatik veya metamorfik süreçlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir.

Ayrıca, “Freya Castle” kayasının çevredeki kayaç tabakasından farklı olduğu ve bölgeye başka bir yerden geldiği düşünülüyor.

Bilim insanları, kayanın yamaçlardan yuvarlanarak buraya ulaşmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Bu kaya türünün kaynağını bulabilmek için Perseverance’ın yamaçlara tırmanışı sürerken daha detaylı ölçümler yapılması hedefleniyor.

MARS TARİHİNİN İZİNDE

“Freya Castle”, Perseverance’ın krater çevresinde bulduğu birçok ilginç kayadan sadece biri.

Özellikle “Mount Washburn” bölgesindeki büyük kaya parçaları da ekibin dikkatini çekiyor. Bilim insanları, bu kaya parçalarının Jezero Krateri’ndeki eski çarpışma etkisiyle yüzeye çıkmış olabileceğini düşünüyor.

Mars’ın derinliklerinden gelen bu kadim kayalar, Kızıl Gezegen’in tarihine dair yeni ipuçları sunabilir. Zamanla bu keşiflerin Mars’ın jeolojik geçmişine ışık tutması bekleniyor.

KAYNAK : SCİENCEALERT
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR