4'ü erkek, 2'si kadın! Ve başardılar

Hawaii'deki dünyanın en büyük yanardağı 2 bin 500 metrelik Mauna Loa'da gerçekleşen deneye katılan bilim insanları, kendi yetiştirdikleri sebzelerle beslendi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2017 17:48 GÜNCELLEME 19.09.2017 08:24 Uzay
4'ü erkek, 2'si kadın! Ve başardılar
4'ü erkek, 2'si kadın! Ve başardılar

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Mauna Loa Dağı'nda sekiz ay boyunca Mars'ta yaşam simülasyonuna katılan altı bilim insanının deneyi sona erdi. 2 bin 500 metre yükseklikteki dünyanın en büyük yanardağının zirvesi yakınlarındaki deney alanında, dört erkek ve iki kadın bilim insanı 240 gün geçirdi.

BİRÇOK SEBZE YETİŞTİRMEYİ BAŞARDILAR

Deneye katılan bilim insanları, dondurularak veya kurutularak muhafaza edilen gıdalarla ve görevleri süresince yetiştirdikleri sebzelerle beslendi. ABD Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) fon sağladığı deneyde yer alan biyolog Joshua Ehrlich, taze sebze yetiştirmeyi başardı. Ehrlich, havuç, biber, Çin lahanası, hardal otu, kırmızı turp, domates, patates, maydanoz ve keklik otu yetiştirdiğini belirtti.

Hawaii Üniversitesinde görevli Profesör Kim Binsted, deney süresince bilim insanlarının, yaşam alanlarında ses seviyelerini ve diğer insanlara yakınlıklarını ölçen özel tasarlanmış sensörler giydiğini söyledi. Binsted, bu sensörlerin kişilerin birbirlerinden kaçınmalarını ve tartışma esnasındaki durumlarını algılayabildiğini ifade etti.

PSİKOLOJİK ETKİLER GÖZLEMLENDİ

Deneyde uzun süreli uzay görevlerinin astronotlarda ne gibi psikolojik etkileri olabileceği ele alındı. Deney ekibinin stresle başa çıkması için sanal gerçeklik cihazıyla kendilerini farklı bir ortamda hissetmeleri sağlanırken, uzun süreli uzay görevlerinin astronotlarda ne gibi psikolojik etkileri olabileceği araştırıldı.

Simülasyondan elde edilen bilgilerin, Mars ve diğer uzay keşiflerine önemli katkı sunması bekleniyor.

2016'DA DA SİMÜLASYON DENEMESİ YAPILMIŞTI

Mauna Loa'da Ağustos 2016'da altı bilim insanı, bir yıl boyunca Mars'ta yaşam simülasyonuna katılmıştı. Deney, daha önce Rusya'da yapılan ve 520 gün süren simülasyondan sonra ikinci en uzun süreli Mars'ta yaşam denemesi olmuştu.

YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Oda biseymi! Bizimkiler! Ankaradan istanbula yürüdü adalet! İçin. Açlık grevi yapıyorlar! İzmirde her yere heykel! Yapıyorlar. Buda biseymi! Bizim kk sakız fabrikası yapın, bez fabrikası yapın diye öğüt veriyor üniversite öğrencilerine... Daha çok sey var. Bizimkiler çok ileride canım, üniversiteye kapalilari almadılar......
    Cevapla
  • Quite 7 yıl önce Şikayet Et
    Havalandırma sorununu nasıl çözdüler merak ediyorum...
    Cevapla
  • Olamaz mı? 7 yıl önce Şikayet Et
    Klima ile .
    Cevapla
  • ferhat s 7 yıl önce Şikayet Et
    marsda sebze,meyve yetistirmeyi basarirsin ama asil sorunlarla nasil basa cikacaksin ? mardaki firtina dünyadaki firtinayla birmi ? düsen gökzaslarini nasil engelliyeceksin vs. ?belki zamanla cözüm bulurlar ama ilk gidenler fiyasko yasar,
    Cevapla
  • duyarli 7 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun...keske bizlerde yapabilsek..
    Cevapla
  • Alper 7 yıl önce Şikayet Et
    simdiden hazirliklar yapiliyor , Mars`ta veya baska bir gezegende koloniler illaki kurulacak kacari yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR