İş görüşmesinde nasıl giyinilmeli?
İş görüşmesi hemen herkesin hayatında en az bir kere başına gelmiş, en sıkıntılı dakikaların yaşandığı görüşmedir. Peki, iş görüşmesinde iş vereni etkileyecek davranışlar nelerdir? İş görüşmesinde doğru tavır nedir? İş görüşmesinin en önemli unsuru olan kıyafet seçimi nasıl olmalıdır?
ABONE OLİş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Hayatımızın önemli anlarından biri olan iş görüşmelerinde kamçı etkisi yaratan unsurlar vardır. Ufak ayrıntılardır ancak büyük neticelere ulaştırır. Karşı tarafa verilen ilk izlenim sürecin gidişatını etkiler. Bu açıdan giyim, özgüven ve dakik olmak çok önemlidir.
İyi bir özgeçmişe sahip olsanız bile görüşme esnasında iyi bir performans gösteremezseniz özgeçmişinizin hiçbir değeri kalmayacaktır. İş görüşmelerinde yapılan ufak hatalar aradığınız işi kaybetmenize sebep olabilir. Bu gibi durumlara karşı önlem alabilmek için mutlaka mülakat öncesi araştırmanızı yapın.
İşin niteliğine, şirketin yapısına ve çalışacağınız alana uygun bir şekilde giyinmeye özen gösterin. Herhangi bir iş görüşmesinden önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Niteliklerinizi ve tecrübelerinizi küçümsemeyin ancak bunu karşı tarafa aktarmak konusunda çok dikkatli olun.
İş görüşmesinde nelere dikkat edilmelidir?
İlk izlenim her zaman en önemli unsur olmuştur. Karşı tarafa vereceğiniz enerji, duruş ve özgüven sizi ön plana çıkartabilir. Bu yüzden günlük hayatta tarzınız ne olursa olsun iş görüşmelerinde daha ağır, temiz, düzgün ve ciddi bir giyim içerisinde olmanız gerekir. Genellikle resmi kurumlar ile yapılan iş görüşmelerinde siyah, lacivert ve beyaz tercih edilir. Giyiminize göstermiş olduğunuz özen hem başvurduğunuz kuruma hem de görüşme yapacağınız insana saygınızı ifade eden bir davranıştır. Bu da işe alınmanız da önemli bir rol oynar.
Bir diğer ayrıntı ise görüşme saatine mutlaka zamanında gitmelisiniz. Mümkünse görüşme saatinden biraz daha erken gitmek de etkili olabilir. Çok önemli bir sebebiniz olmadığı takdirde bu görüşmeye geç kalmayın ya da mutlaka kuruma önceden bilgi verin.
Başvurduğunuz kurum ve pozisyonunuz hakkında mutlaka önceden bilgi sahibi olun. Bu iş ile ne kadar ilgili ve hevesli olduğunuzu ifade eder.
İş görüşmesi esnasında özgeçmişiniz ve CV ‘niz mutlaka yanınızda olsun.
Görüşmeyi gerçekleştireceğiniz kişi ile kuracağınız ilk iletişim sırasında karşı tarafın gözünün içine bakarak hafif tebessüm ile tokalaşmalısınız.
İş görüşmesinde karşı taraftan önce oturmayın size oturacağınız kısmın gösterilmesini bekleyin.
Size sorulan sorulara samimi, doğru ve kısa cevaplar verin. Gereksiz bilgilerden kaçının.
Çalışma saatleri, ücret ve sigorta gibi soruları ilk görüşme esnasında sormayın.
İş görüşmesine muhakkak yalnız gidin.
Görüşme esnasında cep telefonunuz ya sessiz mod da ya da kapalı durum da olsun.
Cep telefonu, sigara paketi, cüzdan, gözlük vb. eşyalar toplantı masasının üzerine konulmamalıdır.
Görüşme esnasında ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş ya da çok hızlı konuşulmayınız.
Görüşme sonunda her hangi bir sorunuz olup olmadığı sorulduğunda hiçbir şey sormuyorsanız bu işe ilgisiz olduğunu yansıtabilir. Çalışacağınız pozisyon hakkında aşırıya kaçmadan soru sorabilirsiniz.
İş görüşmesine giderken nasıl giyinmek gerekir?
İş görüşmesine giderken kıyafet seçimini doğru yapmak büyük önem taşır. Sizi kıyafetinize göre almayacaklardır ancak size ve tavrınıza dair ilk malumatı veren ise kıyafettir. Peki, herkesin tarzından esintiler taşıyan kıyafeti iş görüşmesinde nasıl olmalıdır? Renk seçimleri önem arz eder mi? İş görüşmesinde doğru kıyafet seçimleri yapmak için haberimizden yardım alabilirsiniz...
*Kurumsal bir firmadaki iş görüşmesine giderken kadınlara pantalon-ceket ya da etek-ceket takım giymeleri önerilir.
*Profesyonel görüşmelerde takımın bir gömlek ya da bluzla tamamlanması uygun olur. Lacivert, gri ya da siyah gibi nötr renkte takımlar seçilmesi tavsiye edilir.
*Takımı tamamlayacak olan bluz ya da gömlekte de sade bir seçim yapılmalıdır. Parlak renkler ya da fazla iddialı desenler tavsiye edilmez.
*Rahat edemeyeceğiniz, fazla dekolte, çok kısa, dar ya da açık modellerden kaçınmanız önerilir. Hareketlerinizin kısıtlanması, rahatsız ve güvensiz biri olduğunuz izlenimi vermenize neden olabilir.
*Takım altına giyilecek ayakkabıların takımı tamamlayacak renkte ve fazla yüksek topuklu olmamasına dikkat edebilirsiniz. Özellikle de topuklu ayakkabıya alışkın değilseniz, ilk görüşmede herhangi bir kaza ya da biçimsiz yürüme gibi risklerden uzak durmalısınız. Bunun yanında topluklu ayakkabı abartılı bir seçenek olacağı için uzak durmakta fayda vardır.
*Eğer görüşmeye gideceğiniz firma,küçük bir işletme ise ya da resmi giyimin garip kaçacağına inandığınız bir sektörde faaliyet gösteriyorsa, etek veya pantalon üzerine blazer ceket ya da nötr tonlarda bir kazak veya hırka giyebilirsiniz.
*Her ortam ve şartta kot pantalon giymekten kaçının.
*İş görüşmesi, spor giyimin yaygın olduğu bir firma bile olsa, sizin iş görüşmesine özenli gitmeniz beklenir. Günlük hayatta olduğunuzdan biraz daha titiz ve şık olmak, bunu da belli etmek profesyonelliğinizi yansıtır.
*Giysilerinizin temiz ve ütülü olmasına özen gösterin. Görüşme öncesi giyeceklerinizi hazırlayın ve giysi seçimini son ana bırakmayın.
*Aksesuar seçimlerinde ya tercih etmemeniz ya da cüzi miktarda kullanmanız önerilir. Sallantılı kolye, küpe tarzı aksesuarlar hoş bir görüntü vermeyecektir. Saat takmak bu noktada zaman yönetiminize dair de ip ucu vereceğinden kullanılabilir.
*Ağır parfümlerden kaçının. Temiz ve bakımlı görünmeniz yeterlidir. Frapan ya da çekici olmaya çalışmayın.
*Kıyafet seçiminde en önemli detay, kendiniz olarak orada bulunmanız. Hiç denemediğiniz ve hiç aşina olmadığınız bir tarzla gidip, rahatsız tavırlar size eksi olarak dönecektir
*Sade, şık, samimi ve rahat bir profil hem size hem de iş verenin size karşı olan tavrında rahatlamaya sebep olacaktır.