Ay isimlerinin kökeni nereden gelir?

Ay isimlerinin dilimize nereden geldiğini merak ettiniz mi? Sizler için günlük hayatta çok sık kullandığımız ayların isimlerinin nereden geldiğini araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2018 07:46 GÜNCELLEME 14.07.2018 08:58 Yaşam
Ay isimlerinin kökeni nereden gelir?
Ay isimlerinin kökeni nereden gelir?

Takvim yaprakları ayın 30 ya da 31. gününü gösterdiğinde bir sonraki aya geçeriz. Her ayın kendine özel bir adı vardır. Peki, nereden gelmiştir bu ayların isimleri.  İşte sizler için ayların isimlerinin kökenlerini araştırdık. 

OCAK 

Yılın ilk ayı olan ocak ayının ismi eski Türkçe'den geliyor. Ocak ismi eski Türkçe'de "Ateş yakılan yer, yuva" anlamında kullanılıyordu. 1945 yılında 'Kanun' ayının ismi Ocak ismiyle değiştirilmiş.

ŞUBAT

Süryanice Şabat kelimesinin Türkçe'ye Şubat olarak geçmesiyle bu aya Şubat denmiştir. Anadolu Süryanileri arasında Şabat kelimesi dinlenilen gün anlamında kullanılır. 

MART

Mart ayı eski Roma'dan dilimize geçmiş bir isimdir. Romalıların Savaş Tanrısı'nın adı olan Martius'un isminin zamanla değişime uğrayarak mart halini almasından bu yana baharın gelişini simgeleyen aya mart deniliyor. 

NİSAN 

Ay isimleri arasında anlamı en güzel olan ay nisan ayı. Öyle ki nisan kelimesinin anlamı ilk meyve demek. Havaların ısınmaya başladığı bu aya Sümerler, ilk meyve adını vermeyi uygun görmüşler. Böylelikle nisan ismi günümüze kadar gelmiş.

MAYIS 

Mayıs, Romalıların dilinde bolluk bereket anlamında kullanılan bir kelimedir. Meyvelerin olgunlaşmaya başladığı bu bir aylık sürece mayıs demeyi uygun gören Romalılar, bu isim sayesinde gelecek olan yaz mevsiminin bereket içinde geçeceğine inanırlardı. 

HAZİRAN 

Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirdiği haziran ayına neden haziran dendiğini  merak ediyorsanız bunun cevabı eski Süryanice'de. Çünkü eski Süryanice'de haziran kelimesi,  çok sıcak anlamına geliyordu. 

TEMMUZ

Eski Türkçe'de kullanılan bu kelimenin gerçek şekli "Tamuz" dur. Yani cehennem kadar sıcak anlamına gelir. 

AĞUSTOS 

Latince kökenli olan ağustos ayı ismini Roma İmparatoru Sezar Augustos'dan alıyor. 

EYLÜL

Sonbaharın başlangıç ayı olan eylül ayının ismi Arapça'dan dilimize geçiyor. Kelimenin anlamı ise hem şaşırtıcı hem de çok güzel. Eylül Arap dilinde üzümlerin olgunlaştığı ay anlamına geliyor. 

EKİM 

Ekim ayının adı ekme kelimesinden türetilmiştir. Daha önceden Teşrin-i Evvel olan bu ayın adı 1945'de değiştirilmiştir. 

KASIM 

Cumhuriyetten önce Teşrin-i Sani olarak anılan bu aya 1945 yılından Kasım ismi verildi. Bir başka açıklamaya göre ise Kasım Arapça'da bölen anlamına geliyor. 

ARALIK 

Aralık ayına verilen isimin hikayesi ise trajik komik ve bir o kadar ilginç. 1945 yılında ay isimleri değiştirildiği sırada aralık ayına bir isim bulunamıyor. Aylara modern isimler bulmak için görevlendirilen heyet, bir süre kışın bu en soğuk geçen ayına bir isim düşündükten sonra kasım ve ocak aylarının arasında kaldığı için aya aralık ismini veriyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR