Daha önce hiç görülmeyen figür Alanya'da bulundu!

Alanya'da 2019 yılındaki kazı çalışmalarında, son derece önemli, benzersiz bir parça tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Eravşar, "Bu şekilde bir plaka çini, Selçuklu çini sanatında bu zamana kadar çıkmamıştı" sözleriyle gündeme oturdu. İşte, haberin ayrıntıları...

ABONE OL
GİRİŞ 08.09.2019 09:57 GÜNCELLEME 08.09.2019 10:02 Yaşam
Daha önce hiç görülmeyen figür Alanya'da bulundu!
Daha önce hiç görülmeyen figür Alanya'da bulundu!

Selçuklu'nun kışlık başkenti olarak kullanılan kentin, yoğun imar çalışmasına sahne olduğundan zengin arkeolojik materyaller verdiğini söyleyen Prof. Dr. Eravşar, İçkale'ye girişte yapılan arkeolojik kazılarda hamam olarak düşülen alanın sarayın bir parçası, Alaaddin Keykubat'ın ailesiyle yaşadığı alan ile altının da sarnıç olduğu keşfedildi.

Alanya kazı çalışmaları 2019Alanya'da figür bulundu

Çini eserlerinin figürlerinin hala gözle görülür olduğunu ve benzersiz parçaların bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Eravşar, “Yaklaşık 50x80 santimetre ölçülerinde bir çini plaka. Bu şekilde bir plaka çini, Selçuklu çini sanatında bu zamana kadar çıkmamıştı. Bu açıdan ünik, tek, nadir bir parça. Bunun geri kalan kısımlarını da bulmayı ümit ediyoruz. Bir kompozisyon bu parçada anlatılıyor. Süvari tasvir edilmiş, elinde mızrağı atın üzerinde, baş iki bölü üç oranında yandan resmediliyor, ay yüzlü badem gözlü Türk tipi dediğimiz tipte. Başın üzerinde bir miğfer ve yüzünü bir zırhla peçe şeklinde kapatmış. Diğer bir parçada farklı bir renkte aynı kompozisyon eli ve mızrağı tutar vaziyette resmediliyor. Bunun bir bütün halinde devam ettiğini düşünüyoruz. Üzerinde ve alt tarafta bordür var. Bu 200 kasa çininin içinde muhtemelen diğer parçaları var. Biz bunları bulup sergilenebilir hale getirip müzeye nakledeceğiz. Böylelikle Türk çini sanatının bilinmeyen yeni bir uygulamasını literatüre kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR