Süper Ay nedir? Süper Ay tutulması nasıl olur? Süper Ay ne zaman gerçekleşiyor?
Dünyadan milyarlarca yıl uzaklıkta gerçekleşen doğa olaylarından biri olan Süper Ay'ın ne olduğunu biliyor musunuz? Bilim literatüründe Supermoon olarak geçen Süper Ay hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Süper Ay görüntüsü itibariyle dolunayla sıklıkla karıştırılır. Peki Süper Ay nedir? Süper Ay tutulması nasıl olur? Süper Ay ne zaman gerçekleşiyor?
ABONE OLTüm kainatın yaratılışından beridir doğa olayları gerçekleşmektedir. Eski tarihlerde insanlar gökyüzünde olan olayların tam anlamını bilmediklerinden çoğu doğa olayı korkutucu görülmüştür. Ancak ilk kez İslam matematikçileri tarafından hesaplanan doğa olaylarının sırrı giderek çözülmüştür. Bu hesaplanmaların yapılmasındaki en büyük etken ise Denizcilik olmuştur. Uzun yola çıkmak ve dünyanın bilinmeyenlerini araştırmak için yapılan bu çalışmalarda doğa olaylarının hesaplamaları yapılmıştı. Dünyanın yörüngesinde bulunan gezegenler, Ay ve Güneş'in yakınlaşıp uzaklaşması bazı isimlerle adlandırılıyor. Bunlardan biri de nadiren olan Süper Ay'dır. Dolunay ve yeni ay ile karıştırılan ancak tamamen farklı bir olay olan Süper Ay'da, Ay Dünyanın yörüngesine en yakın olduğu konuma gelir. Bu konumda Ay net görülür. Bazı riyavetlere göre; dünya üzerindeki deprem, volkan patlamaları ya da tsunamiye neden olacak şiddetli gelgitler bu doğa olayları sonrası yaşandığına yöneliktir. Ancak bilim dünyası halen bu tarz olayların arasında kesin bir bağlantının olduğuna yönelik açıklama yapmadı.
SÜPER AY TUTULMASI NASIL OLUR?
Dünya Ay ve Güneş sistemi içerisinde gerçekleşen bu olay ise çeşitlilik gösterir. Çünkü Ayın yörüngeye yakın olduğu bazı konumlarda Güneş sistemin uzağında kalır. Bu yüzden Süper Ay görüntülendiği tarihlerde farklı renklerle kendini gösterir. Güneşin sisteme yakın olduğu zamanda oluşan Süper Ay'ın görünümü kızıl ya da turuncu olurken, uzak olduğunda ise bembeyaz görünür.
SÜPER AY NE ZAMAN GERÇEKLEŞİYOR?
2020 yılının ilk Süper Ay'ı 9 Şubat'ta gerçekleşti. Burada tutulan ay Kar Ayıydı. Çünkü Güneş Ay'a uzak olduğu bir konumdaydı. Bu tarihte gerçekleşen Süper Ay ise Ay tutulması ile aynı anda olduğundan yüzde 15 daha net görüldü. Yılın diğer Süper Ayları ise 9 Mart, 8 Nisan ve 7 Mayıs'ta yaşanacak. Bu tarihlerde dünyaya yaklaşan Güneş nedeniyle Ay'ın görünümü giderek turuncu ve kırmızı olacak. Bu zamanlarda gerçekleşen tutulmalarda Kızıl Ay Tutulması veya Kanlı Ay Tutulması denir.