Fatma ismi ne anlama gelir? Fatma ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu?

Hz. Fatma, Müslüman kültüründe önemli bir yere sahip olduğu için ismi de birçok kişi tarafından yeni doğan bebeklerine verilmektedir. Anlamından ziyade Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in kızının ismi olması nedeniyle hürmet edilmektedir. Peki Fatma ismi Kuran-ı Kerim’de geçiyor mu? İşte Fatma isminin anlamı…

ABONE OL
GİRİŞ 15.07.2021 13:27 GÜNCELLEME 15.07.2021 13:27 YAŞAM
Fatma ismi ne anlama gelir? Fatma ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu?
Fatma ismi ne anlama gelir? Fatma ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu?

İslam inancına sahip aileler tarafından en çok tercih edilen isimlerden biri Fatma’dır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in hayatta kalan ve soyunu devam ettiren en küçük kızı ve Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in annesi olmasından dolayı hürmet gösterilmektedir.  Fatma ismi, Türkiye’de yeni doğan bebeklerde en çok kullanılan isim olmaktadır. Öyle ki 2019 yılında doğan kız çocuklarına en çok Fatma ismi verildiği kaydedilmektedir. 

Fatma İsminin Anlamı Nedir?

Arapça kökenli olan Fatma ismi, ‘çocuğunu sütten kesen kadın; temizlik, saf ve iffetli kadın’ anlamlarına gelmektedir. Kız çocuklarına anlamı dışında daha çok ismi taşıyan kişinin büyüklüğüne hürmeten verilmektedir. Hz. Fatma, Peygamber Efendimiz (s.a.s) ve Hz. Hatice’nin kızları, Hz. Ali’nin eşi, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in annesidir ve nakledilen rivayetlere göre güçlü bir Müslüman kadındır. Bundan dolayı da Müslüman kadınların örnek aldığı yegane isimdir. Ancak Fatma ismi, sanıldığının aksine Kuran-ı Kerim’in hiçbir suresinde yer almamaktadır. Günümüze Hadis ve Siyer ilminin naklettiği bilgiler doğrultusunda ulaşmıştır.