Beyaz ayakkabı nasıl temizlenir? Beyaz ayakkabıyı ilk günkü gibi bembeyaz yapma

Her tarz kıyafetin tamamlayıcı parçası olarak görülen beyaz ayakkabılar, çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Sıkça tercih edilen ve kullanılan beyaz ayakkabıların, kirlenmesi çok kolayken temizlemesi oldukça zordur. Beyaz ayakkabıların temizlenmesi için tavsiye edilen bazı etkili ve pratik yöntemler bulunmaktadır. İşte beyaz spor ayakkabıları çamaşır makinesine atmaya gerek kalmadan temizleme yöntemleri...

ABONE OL
GİRİŞ 21.07.2020 10:27 GÜNCELLEME 21.07.2020 10:31 YAŞAM
Beyaz ayakkabı nasıl temizlenir? Beyaz ayakkabıyı ilk günkü gibi bembeyaz yapma
Beyaz ayakkabı nasıl temizlenir? Beyaz ayakkabıyı ilk günkü gibi bembeyaz yapma

Her mevsim giyilen, kıyafetlerin tamamlayıcı parçası olan beyaz spor ayakkabılar, kullanışlı olmasının yanında temizlemesi de oldukça zahmetlidir. Beyaz ayakkabıların ilk kullanımda dahi tozlanarak kirlenmesi mümkündür. Özellikle bez spor ayakkabılar deri spor ayakkabılara göre daha çabuk pislenip büyük bir zahmetle temizlenmektedir. Ayakkabıların daha iyi temizlenmesi için çamaşır makinesinde yıkanması ayakkabıların daha iyi temizlenmesini sağlasa da çabucak eskimesine ve yıpranmasına neden olmaktadır. Ayakkabıların hem daha iyi temizlenmesi hem de yıpranmaması için bazı temizlik önerileri bulunmaktadır. 

 

 

BEYAZ AYAKKABI TEMİZLEME YÖNTEMLERİ

1- Cif: Ayakkabıların temizlenmesinde en etkili yöntemlerden biri olan cif, temiz bir bezin üzerine sürüp ayakkabının pis olan yerleri iyice çitilenir ve temizlenir. Çif’in temizliği ve durulaması biraz zor olduğundan çok fazla sürülmemesine özen gösterilmelidir. Cif bez olmayan beyaz ayakkabıların temizlenmesinde oldukça etkili olduğundan kirli ayakkabıların çabucak temizlenmesi için başvurulabilecek bir yöntemdir.

 

 

2- Beyaz Sirke: Sirke, keskin yapısı sayesinde kirlerin temizlenmesinde oldukça etkilidir. Ayakkabıların sirke ile temizlenmesi için temiz bir pamuğa beyaz bir dökülür ve kirli ayakkabının üzeri detaylıca silinir. Beyaz ayakkabıların hemen temizlenmesinde etkili olan sirke, pratik olmasıyla da tercih edilebilir bir yöntemdir. 

3- Aseton: Kirlenen beyaz ayakkabıların temizlenmesi için etkili ve pratik yöntemlerden biri de asetondur. Aseton oje gibi zor bir lekeyi bile kolaylıkla çıkarırken beyaz ayakkabılar üzerindeki lekelerin kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Aseton sadece kirlerin değil ayakkabı üzerindeki sararmaları da temizleyerek renginin eskisi gibi olmasını sağlamaktadır. 

4- Karbonat: Hiçbir kimyasal malzemeye ihtiyaç duymadan birçok yerin temizliğinde kullanılan karbonat, beyaz ayakkabıların temizlenmesinde de etkilidir. Su dolu bir kovanın içine 1 çorba kaşığı karbonat ekledikten sonra kirli beyaz ayakkabıları bu karışımın içinde 2 saat bekleterek lekeler çıkarılabilmektedir. 

Ayakkabıların uzun ömürlü kullanılması için çamaşır makinesine yıkamak pek tavsiye edilmez. Ancak çok kirli olan ve elde temizlenmesi mümkün olmayan ayakkabılar için çamaşır makinesinin en düşük programında yıkanması önerilebilir. Ayakkabılar makinede yıkanırken çok fazla deforme olmaması için ayakkabılarla birlikte birkaç parça eski ve kullanılmayan eşyanın atılması tavsiye edilmektedir.