Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır? Yenidoğan bebeklerin sağlıklı uyku süreleri

Yenidoğan bebeklerin beyin gelişimlerini tamamlamaları ve sağlıklı büyümeleri için günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmeleri gerekir. Bebekler doğdukları andan 1 yaşına kadar uykuya olan ihtiyaçları azalarak devam etse de gün içinde çok fazla uyur ve genellikle acıktıkça uyanırlar. İşte bebeklerin sağlıklı gelişmesi için ihtiyaç duydukları ideal uyku saatleri...

ABONE OL
GİRİŞ 27.07.2020 11:22 GÜNCELLEME 27.07.2020 11:22 YAŞAM
Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır? Yenidoğan bebeklerin sağlıklı uyku süreleri
Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır? Yenidoğan bebeklerin sağlıklı uyku süreleri

Bebekler doğdukları ilk aylarda günde 16 saate kadar uyumaya ihtiyaç duyarlar ve bu durum zaman geçtikçe azalmaya başlar. Bebeklerin uyku süreleri her dönemde farklılık göstermektedir. Bebeğin düzenli ve ihtiyacı kadar uyması sağlıklı gelişimi için çok önelidir. Yenidoğan bebeklerin anne karnı dışındaki dünyaya alışması, beyin ve beden gelişiminin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için günde 16 saat kadar uyumaları beklenir. 

 

 

YENİDOĞAN BEBEKLERDE SAĞLIKLI UYKU SÜRELERİ

Yenidoğan bebekler gece uykusu dışında gündüz de çok fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Günün 16 saatini uykuyla geçiren bebeklerin takribi 6 defa uyanmaları beklenir. Bebeklerin beyin gelişimi doğumlarının ardın da devam ettiği için yeteri kadar uymaları beyin gelişiminin sağlıkla tamamlamışına büyük etkisi olmaktadır. Bebeklerin sağlıklı gelişmesi için önerilen uyku süreleri şöyledir:

 

 

- Yenidoğan bebeklerin günde 14-16 saat uyumaları beklenir, karınları acıktığında ve onları rahatsız eden durumlarda uyanarak huysuzlanırlar. Gün içinde 4-6 kez uyanmaları da normal karşılanır.

- Bebekler 2-3 aylık olduklarında uyuma süreleri büyük oranda düşse de gün içinde 4 saatlik kesintisiz uykularına devam eder ve acıktıklarında uyanırlar.

- Bebekler 6 aylık olana kadar gündüzleri daha çok uyurlar ve genellikle bir ihtiyaçları olduklarında uyanılar. Dünyaya uyum sağlamaya başlayan bebekler, 6 aylarından sonra daha çok düzenli gece uykusuna başlar ve gündüz 2-3 saatlik süreyle uyurlar.

- 10 ayını dolduran bebekler 12-14 saat kadar uyur ve gündüz uykusu daha aza iner.

- 1 yaşından itibaren bebeklerin gündüz uykuları takribi 1-2 saate düşer ve günde toplamda 10-12 saat kadar uyurlar. 

BEBEKLERİN UYKU PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Yenidoğan bebekler günün büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirse de bir süre sonra geceleri huysuzlanmaya ve uykuya dalma problemleri yaşamaya başlar. Bunun nedeni ise bebeğin tam olarak bir düzeninin olmamasından kaynaklı görülmektedir. Bebeğin sağlıklı ve düzenli bir uyku düzeni için uyku saatinden önce duş, masaj gibi rahatlamasını sağlayacak alışkanlıkları kazandırmaktır. Bebeklerin sırt üstü yatırılması ve ağlamaya başladıklarında yüzüne minik minik hareketlerle masaj yaparak sakinleştirmeye çalışmak da bebeğin huzurlu uyuması için önerilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR