4,3 milyon hayat kurtarılabilir! 2035 yılına kadar her sene yatırım gerekiyor

İşleri insanların dünyaya gelmesinde yardımcı olan ebeler meslek standartlarının iyileştirilmesini istiyor. Ebeler 2035 yılına kadar ebe sayısının arttırılması, çalışma koşullarının revize edilmesi konularına gerekli yatırımlar yapıldığı takdirde dünya üzerinde her yıl 4.3 milyon hayatın daha kurtarılabileceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.12.2020 14:36 GÜNCELLEME 03.12.2020 10:35 YAŞAM
4,3 milyon hayat kurtarılabilir! 2035 yılına kadar her sene yatırım gerekiyor
4,3 milyon hayat kurtarılabilir! 2035 yılına kadar her sene yatırım gerekiyor

Independent'in haberine göre, ebeliğin standartlarının iyileştirilmesinin getirilerine ilişkin araştırmanın sonuçları "The Lancet Global Health" dergisinde yayımlandı.

 

 

Araştırma, 2035 yılına kadar ebelerin sayısının artırılması, eğitimleri, yetiştirme programları ve çalışma koşullarının revize edilmesi halinde gebelikte anne ile yeni doğan ölümlerinin ve düşüklerin üçte ikisinin önüne geçilebileceğini, her yıl 4,3 milyon canın kurtarılabileceğini ortaya koydu.

Çalışmanın lideri Dr. Andrea Nove, düşük ve orta gelirli ülkelerde gebelik hizmetlerinin iyileştirmesinin önünde birçok engelin bulunduğuna işaret ederek bunları, kalifiye ebelerin eşit dağılımının sağlanmaması, ulaşım koşullarının zorluğu, teçhizat sıkıntısı ve halkın güvensizliği olarak sıraladı.

 

 

Dundee Üniversitesinde ana sağlığı uzmanı ebe Profesör Mary Renfrew, bulguların, ebelik bakımının kalitesinin, ölümlerin önüne geçtiğine ilişkin kanıtı güçlendirdiğini değerlendirmesini yaptı.

Dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önce her yıl 2,8 milyon gebe kadın ve yeni doğanın genellikle önlenebilir sebeplerle hayatını kaybettiği ifade ediliyordu.

Dünya üzerinde ebelik mesleği

İlk çağlardan itibaren bilimsellikten uzak ve daha çok geleneksel yöntemler kullanılarak uygulanan ebelik mesleği, tıp alanındaki gelişmelere paralel olarak ilerlemiş ve zamanla bilimle sanatı birleştirmiştir. İnsani ve etik değerler üzerine temellenmiş son derece profesyonel bir sağlık mesleği haline gelen ebelik mesleğine sahip kişiler, hem bebek hem kadın, gebe ve loğusa annenin sağlıkları ile ilgilenir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ebelik mesleğini geliştirmek için güncel stratejiler ve hedefler belirlemiştir. Ortak hedef, ebelerin nüfusun sağlık ve refahının geliştirilmesine ve sağlık eşitsizliklerinin azaltılmasına katkıda bulunmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne üye olan birçok devlette ebelik eğitimi, ebelerin liderliğindeki hizmetler olmak üzere mesleki rollerin geliştirilmesi için çalışmalardır. Ebelik mesleğinin uygulanmasının gelişimi için tedavi ve bakımda ispata dayalı bir yaklaşım oldukça önemlidir. Daha iyi sonuçların elde edilebilmesi için ebeliğin güçlendirilmesi gerektiği kabul edilmektedir.

Ebeler nerelerde görev yapar?

  • Doğumevlerinde,
  • Hastanelerde,
  • Doğumhanelerde,
  • Aile Sağlığı Merkezlerinde,
  • Toplum Sağlığı Merkezlerinde,
  • Jinekoloji Merkezlerinde,
  • Yeni doğan servislerinde,
  • Kısırlık servislerinde,
  • Aile planlaması merkezlerinde


KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR