Çorba tarifleri: Ezogelin, Domates, Yayla, Tarhana, Mantar, Mercimek çorbası nasıl hazırlanır?

Başlangıç yemeği olarak kabul edilen çorbalar, doyucu olmalarının yanında oldukça sağlıklı besinlerdir. Zengin besin değerlerine sahip olan çorbalar, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi uzun süre tok tutmasından kaynaklı da zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Peki evde pratik sağlıklı çorbalar nasıl hazırlanır? Mercimek çorbası malzemeleri nelerdir? İşte sağlıklı ev çorbaları tarifleri...

ABONE OL
GİRİŞ 04.01.2021 09:32 GÜNCELLEME 04.01.2021 09:32 YAŞAM
Çorba tarifleri: Ezogelin, Domates, Yayla, Tarhana, Mantar, Mercimek çorbası nasıl hazırlanır?
Çorba tarifleri: Ezogelin, Domates, Yayla, Tarhana, Mantar, Mercimek çorbası nasıl hazırlanır?

Ana yemeklere başlamadan önce her sofrada yer alan çorbalar, özellikle kış aylarında çok sık tercih edilmektedir. Zengin besin değerlerine sahip çorbalar, genellikle mevsim sebzeleriyle hazırlandıkları için şifa deposu olarak görülmektedir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyan çorbalar aynı zamanda besleyici ve doyurucu olduklarından diyet yapanların sıkça tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Çorbaların daha lezzetli olması için ise bir tutam kuru naneyi yağda yakarak çorbaya ilave edilmesi önerilmektedir. 

 

LEZZETLİ VE DOYURUCU ÇORBA TARİFLERİ

1- Ezogelin Çorbası

 

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
Kuru nane
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz

Kabak çiçeği kızartması nasıl hazırlanır? Lor peynirli kabak çiçeği kızarması tarifi...

Hazırlanışı: 

Orta bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağ eklenir üzerine sarımsak ve soğanlar eklenerek 1-2 dakika kavrulur. Önceden yıkanan ve suyu süzülen mercimek, bulgur ve pirinç eklenir. Tencerenin üzerine 1 litre kadar su eklenir ve kapağı kapatılarak bir süre pişmeye bırakılır. Ayrı küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir. Malzemeler karıştırılıp kavrulduktan sonra 1 su bardağı su eklenir ve kaynatılır. Karabiber, nane, kırmızı biber ve tuz da eklenip karıştırdıktan sonra çorbaya ilave edilerek karıştırılır. 1-2 dakika ocakta kaynattıktan sonra çorba servis edilebilir. 

2- Domates Çorbası:

Malzemeler:

5-6 adet orta boy olgunlaşmış sulu domates
2 yemek kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 litre su
1 su bardağı süt
Rendelenmiş kaşar

Krep tarifleri: Tatlı ve tuzlu kahvaltı için yumuşacık krep nasıl hazırlanır?

Hazırlanışı: 

İlk olarak domateslerin kabukları soyularak rendelenir. Orta büyüklükte bir tencerede ya ve un kavrulmaya başlanır ve kavrulan un ve yağın üzerine önceden rendelenmiş domatesler eklenir ve hemen ardından 1 litre su ilave edilerek 15 dakika boyunca karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Son olarak 1 bardak süt eklenir ve 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra tuz ilave edilerek çorba servis edilebilir. 

3- Yayla Çorbası

Malzemeler:

1 çay bardağı pirinç
1,5 litre su
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un 
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz ve nane

Poğaçalar tarifi: Hem mayalı hem mayasız yumuşacık pratik poğaça tarifleri...

Hazırlanışı:

Su, sıvı yağ, tuz ve pirinç orta boy bir tencereye alınır ve pirinçle yumuşayana kadar kaynatılır. Ayrı bir kabın içinde yoğurt, yumurta, un ve 1 bardak su karıştırılır. Hazırlanan karışım kaynamakta olan pirinçli suyun içerisine yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Çorba kaynayana kadar karıştırılır ve 10-15 dakika daha kısık ateşte arada bir karıştırarak kaynatmaya devam edilir. Tereyağı ve nane küçük bir cezvede eritildikten sonra kaynayan çorbaya eklenir. 

4- Tarhana Çorbası

Malzemeler:

3 yemek kaşığı kuru ev tarhanası
1,5 su bardağı ılık su
1, yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1,5 litre su
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz

10 katlı katmer poğaça nasıl yapılır? Nermin Gül'den çıtır çıtır katmer poğaça tarifi

Hazırlanışı:

İlk olarak kuru tarhana 1,5 su bardağı ılık suya eklenir ve karıştırılır. 5-7 dakika kadar karıştırarak tarhananın çözünmesi sağlanır. Ardından orta büyüklükte bir tencerenin içerisine saçta ve sıvı yağ eklenerek 1 dakika kadar kavrulur. Salçanın üzerine 1,5 litre su eklenerek kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra karıştırılan tarhana yavaşça tencereye ilave edilir. Son olarak tuz ve nane de eklenerek 1-2 dakika kaynatılır. Tarhana çorbası servise hazır. 

5- Mantar Çorbası: 

Malzemeler:

500 gr kültür mantarı
3 yemek kaşığı un
Yarım kg süt
3 su bardağı su
Karabiber
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı

Afyon kebabı nasıl yapılır? Yoğurtlu Afyon kebabı için malzemeler nelerdir?

Hazırlanışı:

Mantarlar bir kaba alınarak soyulur ve küçük küçük doğranır. Orta boy bir tencerenin içerisine su eklenerek kaynatılır ve kaynayan suyun içine mantarlar eklenir. Haşlanan mantarlar yumuşamaya başlayınca süzülerek bir kaba alınır ve soğuması beklenir. Mantarların sığabileceği büyüklükte bir tavaya tereyağı eklenir ve eriyen tereyağında mantarlar kavrulur. Mantarlar kavrulduktan sonra çorbanın hazırlanacağı tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı ve 3 kaşık un eklenerek kavrulur. Un kavrulduktan sonra yarım litre süt eklenir ve topaklanamaması için yavaş yavaş karıştırılır. Ardından 3 su bardağı sıcak su eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra kavrulup kenara alınan mantarlar çorbanın içine eklenir ve damak zevkine göre baharat ve tuz ekledikten sonra 2-3 dakika daha kaynatılır ve servis edilebilir. 

6- Mercimek Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Besni teneke kebabı nasıl hazırlanır? Anadolu'nun eşsiz lezzeti besni teneke kebabı tarifi

Hazırlanışı: 

İlk olarak tencereye sıvıyağ ve ince ince doğranan soğan eklenir ve 1-2 dakika kavrulur. Ardından salça eklenerek çok az bir süre daha kavrulmaya devam edilir. Tencerenin içerisine küp küp doğranan patates, soğan, havuç ve mercimek ilave edilir. Tencerenin üzerine 1 litre su ekledikten sonra malzemeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Su yeterince kaynadıktan sonra ve malzemeler yumuşadıktan sonra robottan geçirilir. Kıvamı koyu olduysa birazcık daha su eklenebilir ve isteğe göre tuz ve baharat eklenerek servis edilebilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR