Maliyeti artan çifti işçilik ve masrafı olmayan aloe veraya yöneldi

Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı sebze üretimi yapan çiftçi maliyetlerin artması nedeniyle geliri düşünce aloe vera bitkisi dikti. 1 yıl sonra hasat yapan çiftçinin 4 dönümden alacağı yıllık kazancın 90 bin TL'yi bulması hedefleniyor

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2021 14:51 GÜNCELLEME 26.11.2021 16:23 YAŞAM
Maliyeti artan çifti işçilik ve masrafı olmayan aloe veraya yöneldi
Maliyeti artan çifti işçilik ve masrafı olmayan aloe veraya yöneldi

Antalya Kumluca'nın Sarıcasu Mahallesi Darıyemezler mevkiinde 4 dönümlük serasına aloe vera bitkisi eken Hasan Devecioğlu (55) ilk hasadını yaptı. Aloe vera üretimine geçen Hasan Devecioğlu, serasındaki aloe vera bitkisine sadece hayvan gübresini eriterek suyunu veriyor. Hasan Devecioğlu, bitkilerinde kimyasal ilaç veya gübre kullanmıyor. Tamamen doğal olarak yetiştirdiği ürünlerine kış mevsiminde haftada bir yaz döneminde ise 4 günde bir su veriyor. İlk hasadında kestiği yaprakların kilosunu 12 TL’ye satan Hasan Devecioğlu, yeni kesecek olduğu yaprakları 20 TL’ye satmayı hedefliyor

Şifa deposu cennet hurmasında talebe yetişemiyorlarŞifa deposu cennet hurmasında talebe yetişemiyorlar




HİÇBİR İŞÇİLİK VE MASRAFI OLMADI

Geçen yıl eylül ayında serasına 25 adet aloe vera bitkisi diken Hasan Devecioğlu, bu fidanlardan 4 dönümlük alana dikecek sayıda bitki yetiştirdi ve 1 Nisan 2021 tarihinde serasının tamamına aloe vera dikti. 1 Nisan'da serasına diktiği aloe veralarını 25 Kasım itibari ile kesen Hasan Devecioğlu, işinin hiçbir işçiliği ve masrafının olmadığını belirtti.  
   
400 ADET ANAÇ ALOE VERA FİDANIM VAR 

Çiftçi Hasan Devecioğlu, “Seramdaki aloe veraları geçen yıl 25 Eylül'de diktim. Şu anda toplam 2 dönüm aloe vera seram var. 1 Nisan 2021 tarihinde seramın her yerine yaydım. Geçen yıl 25 Eylül'de bulduğum aloe vera fidelerimi 1 Nisan 2021 tarihine kadar yetiştirdim. 1 Nisan'da arazimin tamamına aloe vera fidanı diktim. Şu anda 400 adet anaç aloe vera fidanım var. 400 fidandan en az kök başı bir, bir buçuk kilo yaprak kestim. Yıl içinde 2 defa daha kesim yapacağım. Kök başı toplam 7 - 8 kilo yaprak alacağımı ümit ediyorum. Daha sonraki yıllarda bu verim daha da artacak. İlk yaptığım aloe vera yaprak kesimini Antalya'ya gönderdik. Kozmetikçilere göndereceğiz. Bugün 12 kasa toplam 240 kilo yaprak kestim. Şu anda seramın küçük bir alanından her ağaçtan birer, ikişer yaprak aldım. Toplam ağaçtan yaprak almış olsaydım. Aşağı yukarı bir buçuk ton yaprak keserdim” dedi. 


   
HAYVAN GÜBRESİNİN SUYUNU VERİYORUM 

Bitkinin kilosunu 12 liradan sattığını söyleyen Devecioğlu, “Daha sonra satış yaptığım kişi geri kalan yaprakların kilosunu 20 liradan alacağını söyledi. Alınan yapraklar kozmetik sanayinde kullanılacak. Biz bu serada sadece hayvansal ürünler kullanıyoruz. Yani keçi koyun, küçük ve büyükbaş hayvanların gübrelerini ıslatıyoruz. Onların suyunu veriyoruz. Herhangi bir kimyasal kullanmadığımız için ürünlerimiz kozmetik sanayinde kullanabilecek. Böcek zararlısı yok. Bu bitkiye ilaç yapılmıyor. Gübre verilmiyor. İşçiliği yok. Hiçbir şekilde bir masrafı yok, haftalık su veriyoruz. Yaz döneminde 3 günde bir sulama yapıyoruz. Bu da zaten bitkinin ne kadar su istediğini göstermiş oluyor. Hayvan gübresinin suyunu veriyorum” diye konuştu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 4
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    herkes ayni seyi eker bu sefer de para etmez diye aglar hepsi
    Cevapla
  • aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    yeniyormu
    Cevapla
  • Erhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeniyor, ayrıca çok faydalı cilde
    Cevapla
  • rasim 2 yıl önce Şikayet Et
    hep birlikte yeriz....
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR